V Iranu izkopali ogromna grobišča

Satelitski posnetki so pokazali, da so v Iranu izkopali ogromno število grobov. To potrjuje mednarodne strahove, da iranska vlada prikriva dejansko število obolelih in umrlih za virusom Covid-19 v državi.

Na enem izmed pokopališč na severnem obrobju iranskega mesta Qom, 120 kilometrov od Teherana, sta bila dodana nova jarka v dolžini 91 metrov. Izkopali so ju konec februarja, ko je vlada trdila, da je v Iranu za virusom umrlo 12 ljudi. Zakonodajalec iz Qom je vlado obtožil laganja in zatrdil, da je samo v Qomu umrlo že 50 ljudi.

Iraj Harirchi, zastopnik ministra za zdravje, je na tiskovni konferenci zanikal obtožbe, ob tem pa se je potil in kašljal. Dan po konferenci je izjavil, da je pozitiven na test za Covid-19.

Iran seeks first IMF loan in 6 decades, satellite images show mass graves in Iran!

Od takrat je umrlo že več članov iranskega parlamenta, še več pa se jih je okužilo. Iransko ministrstvo za zdravje je nazadnje sporočilo, da je v državi okuženih več kot 10.000 ljudi, 429 pa jih je umrlo. Amir Afkhami, ki je napisal knjigo o zgodovini epidemije kolere v Iranu, je izjavil, da izkopavanje grobov najverjetneje pomeni, da so sumi o dejanskem veliko večjem številu smrti utemeljeni, vlada pa jih še vedno prikriva.

Razlog za tako veliko število okuženih v Iranu je tesno tržno sodelovanje s Kitajsko, ki ga vlada ni želela prekiniti, da mu ne bi škodovala. Iran ni omejil ali zadostno nadzoroval potovanja s in na Kitajsko, kar je pripomoglo k hitremu širjenju virusa.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekRaziskovalci odkrili sestavo cementa, ki vpija in filtrira smog
Naslednji članekPostani mojster predstavitev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.