30-letnica slovenske samostojnosti v senci koronakrize

Letošnji dan samostojnosti in enotnosti, državni praznik in dela prost dan, obeležuje pomembno okroglo obletnico. Danes, 26. decembra 2020, namreč mineva 30 let od razglasitve samostojnosti države Slovenije v slovenski skupščini.

30 let od enotnega ZA

O tem so namreč jasno odločili slovenski volivci tri dni prej, 23. decembra 1990, na plebiscitu o samostojnosti. Takrat je Slovenija z rekordno volilno udeležbo (93,2 odstotkov) na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorila pritrdilno. ZA samostojno Slovenijo in odcepitev od Jugoslavije se je odločilo 95 odstotkov udeležencev, kar predstavlja kar 88,5 odstotkov vseh takratnih volilnih upravičencev. Tudi plebiscit je eden v nizu mnogih osamosvojitvenih dogodkov, ki v letu 2020 praznujejo 30 let in je z dnevom samostojnosti in enotnosti neposredno povezan.

Samostojnosti (najbrž) ne bi bilo brez enotnosti

Praznik se je do septembra 2005 imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati dopolnili še z enotnostjo. Plebiscit o samostojnosti naj bi bil zaradi rekordne volilne udeležbe in zares enoglasne odločitve o samostojnosti dogodek, ko naj bi Slovenci pokazali »največjo mero enotnosti v svoji zgodovini«. Prvi predsednik republike Milan Kučan v intervjuju za STA ocenjuje, da je bila takratna (politična) enotnost, ki pa »ni padla z neba«, nujna za uspeh.

30 let Slovenije / Pogovor z Milanom Kučanom

Tridesetletnice v senci epidemije

Kot mnoge druge pomembne nacionalne obletnice je tudi 30-letnica razglasitve samostojnosti »padla« ravno v nesrečno leto 2020, ko zaradi mnogih omejitev jubilejnih praznovanj ni mogoče izvesti v načrtovanem obsegu. Tako je tudi državna proslava pred praznikom letos potekala na dan obletnice izvedbe plebiscita v okrnjeni – televizijski različici.  V državnem zboru so dan samostojnosti in enotnosti obeležili s slavnostno sejo na datum obletnice plebiscita.

Kje se je izgubila enotnost in kako jo spet najti?

Misli ob tej pomembni državni obletnici so letos v luči covid krize predvsem v vladnih vrstah oblikovane kot pozivi k ponovnem grajenju enotnosti, kot smo jo Slovenci pokazali pred 30 leti. Po mnenju premiera Janeza Janše bomo še posebej v teh kriznih časih, ki jih narekuje epidemija, »potrebovali pogum in razum izpred 30 let«. Milan Kučan pa ob tem poudarja, da je slovensko enotnost leta 1990 napajal jasno določen cilj; tako Slovenci tudi 30 let po osamosvojitvenih dogodkih znova potrebujemo »luč na koncu tunela«, ki bo premostila politično-ideološka razhajanja in v prihodnosti Sloveniji omogočila napredovanje in razvoj.

VIRSTA
Prejšnji članekNajboljši filmi leta 2020
Naslednji članekZaplešimo v 2021 obuti v prave čevlje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.