Ocena filma: Ostržek Guillerma del Tora

Ostržek Guillerma del Tora je eden najboljših filmov leta 2022
Ostržek Guillerma del Tora je eden najboljših filmov leta 2022 Foto: on netflix

Ostržek je eden najbolj priljubljenih risanih junakov, ki je med nami že vse od leta 1883, ko ga je leta 1883 napisal italijanski avtor Carlo Colodi. Seveda je daleč najbolj znana filmska upodobitev tista iz leta 1940, ko si je Ostržka sposodil Disney. Guillermo del Toro je že tretji režiser v zadnjih treh letih, ki se je spopadel z lesenim dečkom.

Guillermo del Toro vrača Ostržka med najboljše

Po tem, ko se je Roberto Benigni pod režijsko taktirko Mattea Garroneja leta 2019 oddolžil za Ostržka iz leta 2002, je nastopil še Disney. Letošnji Ostržek Roberta Zemeckisa je bil še eden tistih Disneyevih filmov, ki je izsesal vso dušo iz animirane predloge svojega obširnega opusa. Čakal se je dejansko samo en Ostržek – del Torov. Prav zanimivo je napisati, da bo imel Ostržek svojega filmskega predstavnika na seznamu najboljših in najslabših filmov leta 2022. Ostržek Guillerma del Tora k sreči spada na seznam najboljših.

Tokratni Ostržek je ustvarjen s stop-motion animacijo, ki vedno poskrbi za malo morje vizualnih presežkov. Netflixov film je v tem segmentu čudovit, pravljičen in čaroben. Guillermo del Toro je k sodelovanju povabil še režiserja Marka Gustafsona in skupaj sta ustvarila najboljšega Ostržka.

Pepe in Ostržek v novem filmu Ostržek Guillerma del Tora
Pepe in Ostržek v novem filmu Ostržek Guillerma del Tora Foto: on netflix

Ostržek je še temnejši in boljši

Zgodbo verjetno že vsi poznamo, a se je del Toro vseeno odločil za nekoliko bolj temačno različico zgodbe, ki je veliko bolj v njegovem slogu. Pepe je italijanski rezbar, ki v bombardiranju vasice izgubi svojega sina Carla. Ob njegovem grobu posadi storž, ki ga je našel Carlo in čez nekaj let nastane prečudovito drevo. V enem izmed težkih trenutkov se Pepe odloči, da bo ustvaril novega sina iz lesa. Ustvari leseno lutko, ki ji življenje vdahne gozdna vila. Rodi se zgodba o Ostržku, ki bo ljubiteljem originalne risanke precej bolj temačna. Čas dogajanja je postavljen v fašistično Italijo, pri čemur so ustvarjalci dodali še nekaj teže k tematiki o otroštvu in Ostržku kot dečku, ki ne bo nikoli odrasel.

Glasove so posodili David Bradley, Ewan McGregor, Ron Perlman, Christoph Waltz, Tilda Swinton, Catte Blanchett, Finn Wolfhard, John Torturro in Gregory Mann kot Ostržek. Tudi tu ni nobenega dvoma, stop-motion film je obkrožen z morjem talentiranosti in ljubezni do umetnosti. Prav ta ljubezen do filma in zgodbe je pri Ostržku še kako očitna. Včasih se zdi, da se zgodba dogaja zelo hitro, a je to opazno le v zadnji tretjini filma. Gre za film, ki praktično nima napak. Guillermu del Toru in ekipi je uspelo oživeti zgodbo, ki se je bližala izumrtju kljub večkratnim poskusom ohranjanja pri živem.

GUILLERMO DEL TORO'S PINOCCHIO | Official Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Ostržek Guillerma del Tora
Prejšnji članekDejstva o hrani: znanstvena dejstva, ki te bodo presenetila
Naslednji članekPreden se kava ohladi pripoveduje o krhkosti in lepoti človeških življenj

Urednik portala Student.si

ocena-filma-ostrzek-guillerma-del-toraOstržek je eden najbolj priljubljenih risanih junakov, ki je med nami že vse od leta 1883, ko ga je leta 1883 napisal italijanski avtor Carlo Colodi. Seveda je daleč najbolj znana filmska upodobitev tista iz leta 1940, ko si je Ostržka sposodil Disney. Guillermo...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.