Preden se kava ohladi pripoveduje o krhkosti in lepoti človeških življenj

White cup with strong black coffee on a rustic wooden table with some beans, copy space, selected focus, narrow depth of field
Foto: fermate iz iStock

Knjige o potovanju so običajno veličastne epopeje, kjer vlada visoka stopnja napetosti in potencialni konec sveta. Preden se kava ohladi je pravo nasprotje tega. Knjiga nam pokaže, da so drobni trenutki tisti, ki štejejo. Včasih nam že pet minut lahko spremeni potek življenja. Včasih se nam svet spremeni, preden se kava ohladi.

Preden se kava ohladi je knjiga, za katero si moraš vzeti čas

Preden se kava ohladi je priljubljen roman japonskega avtorja Toshikazu Kawaguchija, v slovenščino ga je prevedla Sonja Benčina. Knjiga sicer obsega »zgolj« 280 strani, vendar so te tako bogate z zgodbami ljudi, da te bo prisilila v počasno branje. Tako, kjer razmišljaš o prebranem in se ustavljaš po zaključeni strani.

Na vogalu odmaknjene ulice v Tokiu stoji kavarna, ki ljudem vari kavo že stoletje. Vendar se v njej dogajajo bolj nenavadne stvari, kot je sprva videti …

Toshikazu Kawaguchi nas v romanu Preden se kava ohladi odpelje v kavarno Funiculi Funicula, kjer srečamo štiri osebe, ki si želijo potovati skozi čas. Vsaka ima svoja hrepenenja, za katera upajo, da se jim bodo izpolnila: želijo pozabiti pretekle argumente, najti smisel življenja ali še zadnjič videti svoje bližnje. Vendar obstaja eno pomembno pravilo, ki ga ne smejo prekršiti, če ne želijo tavati v večnosti: vrniti se morajo, preden se kava ohladi.

Knjiga je sestavljena iz štirih zgodb, kjer spoznamo štiri srce parajoče zgodbe. Vse zgodbe povezuje rdeča nit, in sicer kavarna Funiculi Funicula in njeni uslužbenci. Izvemo tudi, kako poteka potovanje nazaj v čas (ki vključuje zelo zanimivo osebo) in kakšna so pravila (teh je VELIKO). Roman je prvi del trilogije, pri čemer druga knjiga vsebuje kratke zgodbe iz kavarne, tretji del pa je dejansko nadaljevanje zgodbe prve knjige.

Branje za modernega bralca = preden se kava ohladi

Naslovnica knjige
Foto: on Založba Vida

Preden se kava ohladi je roman, ki nam približa tragedije sodobnega življenja. Nekatere so velike, druge majhne, prav vse pa v naša življenja prinašajo bolečino. Na srečo nas obdajata prijateljstvo in ljubezen, s katerimi tragedije lahko ublažimo. Če so ti všeč romani, ki se osredotočajo na zgodbe ljudi in njihovo doživljanje sveta, boš oboževal to knjigo. Če pričakuješ akcijo in napetost, je tu ne boš našel. Znanstveno-fantastičen element je v ozadju te knjige o krhkosti in lepoti človeških življenj.

Recenzijo nam je omogočila založba Vida

Prejšnji članekOcena filma: Ostržek Guillerma del Tora
Naslednji članekNova metoda za odstranjevanje mikroplastike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.