Nova metoda za odstranjevanje mikroplastike

A man eats a burger made from a tasty bun with sesame and poppyseed filled with different types of disposable plastic. The concept of disposable plastic as a danger for ecology and human health.
Foto: Maksym Ponomarenko iz iStock

V svetu, v katerem se vse bolj zavdamo, da je treba navezanost na plastiko spremeniti, še vedno obstaja dejstvo, da je prevelika količina plastike pustila posledice. Te niso vidne le v naravi, ampak tudi pri nas, saj postaja vse večja težava tudi mikroplastika. Počasi se pojavlja povsod, tudi v hrani in pijači. Ker seveda ne gre za zdravo stvar, se raziskovalci že nekaj časa trudijo najti način, kako mikroplastike odstraniti. Enemu od njih je to tudi uspelo.

Raziskovalci iz Univerze v Surreyju so razvili robotsko ribo, ki plava po vodi in vase vleče oziroma »je« mikroplastiko. Robot tako v principu deluje kot resnična riba, a iz vode srka mikroplastiko.

Nov način odstranjevanja mikroplastike je zelo pomemben, saj je veliko bolj efektiven od do sedaj poznanih. Glavni raziskovalec profesor Nicky Eshtiaghi je pri objavi rezultatov razložil, da trenutno aktualne metode odstranjevanja za uspešno delo potrebujejo tudi več dni.

Razvili tudi okolju prijazno metodo

To pa ni edina metoda za odstranjevanje, ki jo je razvila ekipa profesorja Eshtiaghija. Razvili so tudi alternativno metodo, ki je poceni in trajnostna.

Naredili so adsorbent, ki lahko odstrani mikroplastiko, ki je 1000-krat manjša od tiste, ki jo trenutno zaznajo čistilne naprave. Adsorbent je v obliki prahu in deluje veliko hitreje kot druge metode.

fishes, water, flow
Foto: efes iz Pixabay

»Struktura nano stebra, ki smo jo izdelali za odstranitev tega onesnaženja, ki ga je nemogoče videti, vendar je zelo škodljivo za okolje, je reciklirana iz odpadkov in se lahko uporabi večkrat,« je dejal Eshtiaghi.

Adsorbent je bil izdelan iz nanomaterialov, ki se zlahka mešajo z vodo. Material privlači plastiko in druga raztopljena onesnaževala. Poleg tega celoten postopek traja le eno uro ali manj. Eshtiaghi je dodal, da nanomateriali vsebujejo železo. Železo ima vlogo pri uporabi magnetov za ločevanje plastičnih onesnaževal od ostale plastike.

Nova metoda je tudi dobra za okolje. Dr. Nasir Mahmood, sovodja raziskave, je dejal, da njihova nova naprava upošteva potrebo po preprečevanju onesnaževanja z ogljikom. Z drugimi besedami, naprava s čiščenjem mikroplastike za seboj ne pušča več škode.

VIRinhabitat
Prejšnji članekPreden se kava ohladi pripoveduje o krhkosti in lepoti človeških življenj
Naslednji članekLak, ki vsebuje manj kemikalij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.