Ocena filma: Batman

Batman je v letu 2022 dvignil nivo superjunaških filmov

Batman je najnovejši film o zamaskiranem lovcu na krivico, v katerega se ponoči prelevi bogati Bruce Wayne. Režijo filma je tokrat prevzel Matt Reeves (Cloverfield, Zora Planeta Opic), v Batmana pa se je oblekel Robert Pattinson. Batman je eden najbolj pričakovanih filmov leta in se ga bo veliko gledalcev tako tudi lotilo, z visokimi pričakovanji. Novemu Batmanu se pridružijo še Paul Dano kot Ugankar, Colin Farrel kot Pingvin, Andy Serkis, Jeffrey Wright in John Torturro. Glavno vprašanje je seveda: »Ali novi Batman doseže pričakovanja?«

Batman skozi kratko zgodovino filmov

Če odštejemo prvih nekaj filmov, serij in animiranih filmov, je Batman prvič zaživel leta 1989, ko je obleko nadel Michael Keaton. Sledil je Batman za vedno z Valom Kilmerjem, ki velja za polomijo, še hujši sloves pa se drži Batmana in Robina z Georgem Clooneyem. Šele Christopher Nolan je s svojo trilogijo postavil Batmana na svoje noge in dobesedno oživel žanr superherojev, a ne brez težav. Njegovi Batmani so preveč realistični in se tesno držijo meje, da sploh gre za nočnega pravičneža. Osebno so mi njegovi filmi nadpovprečni, a Batman kot lik pade na povsem neplodna tla.

V nasprotju z javnim prepričanjem so mi bili filmi Zacka Snyderja boljši in vrednejši naslova superherojskih filmov (težave pustimo ob strani), njegov ostareli Batman, ki ga je upodobil Ben Affleck je odličen. Kar se tiče prikaza dnevne persone, ki je Bruce Wayne, pa je Christian Bale najboljši tudi iz klasičnega razloga, da je preprosto obkrožen z najboljšim filmom o Batmanu. Do tega trenutka, a to naj bo tudi odločitev vsakega posameznika. Sam sem le delček sestavljanke, ki obožuje ta lik.

Novi Batman je tudi daleč najboljši Batman

Dame in gospodje, dragi gostje kritike o Batmanu, Batman je fantastičen. Nikakor se ne slepim, da film ni brez napak oziroma če se izrazim nekoliko boljše, bi film lahko bil izboljšan v nekaterih aspektih. Prav zato bom začel z dvema stvarema, ki me pri filmu nista ravno motili, a bi izboljšali končni izdelek. Prva izmed teh reči je dolžina, ki me nikakor ni motila, a bi veliko bolje deloval kot najmanj pol ure krajši izdelek. Drugi pa je občutek, da sem vse skupaj že nekje videl, kar je ponovljeno iz slehernega ogleda filma o superjunakih, a je tu zgodba drugačna.

Batman je v svoji osnovi kriminalni triler, ki refleksira resnični primer serijskega morilca Zodiaka. Resda je lik Ugankarja prav to, a je bilo to enako in bolje storjeno v filmu Sedem (Se7en). Slednji ima z novim Batmanom tudi veliko več skupnega kot bi si lahko mislili, a za poznavalce lika in oboževalce omenjenega filma bo to odličen razlog za ogled. Kljub temu in nekaterim »omažem« je Batman šefov poljub.

Robert Pattinson je Batman, ki mora vaditi na Waynu

Ne gre brez ovinkarjenja, Robert Pattinson je odličen Batman, ki že v svojem prvem prizoru na mesto postavi vse tisto, kar Batman je. Njegovi koraki so glasni in vlivajo strah v kosti zločincev, njegov Batmobil je prečudovito vozilo (enako z motorjem) in ne da se bolje opisati, kako veliko pomeni črna tinta okoli oči, ko si sname svojo masko. In prav ko je maska sneta, kar se zgodi v petih odstotkih filma, je njegov Bruce Wayne še mlad, neizkušen in se preprosto premalo razlikuje od njegove persone Batmana. A teh prizorov je malo in k sreči je v ospredju njegovo nočno življenje, ki tokrat vključuje veliko več »ponočevanja« v pomenu poznanemu nam, normalnim ljudem.

Kar je delno prikazal Affleckov Batman in Pattinsonov ponesel na pravi nivo, je njegovo znanje in detektivska žilica. Vidi se, da je Wayne najpametnejša oseba v kateri koli sobi. In ne le to, da je najpametnejša. Je tudi največja, najmočnejša in najbolj zastrašujoča oseba. Je simbol upanja in predmet strahu, kar so bili tudi občutki pred samim ogledom. Na naše veselje je Robert Pattinson prinesel svojo pravo igro in strast ter tudi vsem nepoznavalcem pokazal svoje igralsko znanje.

Batman = Ugankar, Pingvin in Catwoman

Vse pa se pri igralski zasedbi ne ustavi pri Batmanu, saj se je težko odločiti, kdo je tisti, ki najbolj navduši v stranski vlogi. Je to Colin Farrel, ki je v vlogi Pingvina popolnoma neprepoznaven tako po podobi kot glasu in ukrade večino prizorov? Je to Jeffrey Wright kot Gordon, ki je edini v mestu s častjo in ga ni možno podkupiti? Morda John Torturro, ki v majhni vlogi z malo besedila pokaže, kako podcenjen je kot igralec? Vse to je možno, a le dva odgovora sta pri vrhu seznama. To sta Zoe Kravitz kot Selina Kyle oziroma Catwoman in Paul Dano kot Ugankar. Zoe Kravitz je tako kot Selina kot Catwoman najboljša upodobitev tega lika v njeni filmski zgodovini.

Brez ovinkarjenja, tako pač je in v kolikor se zgodi film z njo v glavni vlogi, bo visoko na lestvici pričakovanj. Potem pa je tu še Paul Dano, ki je bil zame na vrhu seznama razlogov, zakaj bom ta film gledal in še prej verjel v njegovo kakovost. Ugankar je končno pravi, Paul Dano pa v svoji najboljši formi. Gre za enega izmed najbolj podcenjenih igralcev našega časa, ki v vsaki vlogi postane tista stvar, ki si jo najbolj zapomniš, četudi mu je namenjenih le nekaj minut. Le spomnimo se njegove vloge v 12 let suženj, kjer zaigra v osmih minutah v več kot dve ure trajajočem filmu. Izjemen je. Lahko bi govoril tudi o povezavah med obema likoma, enakemu in popolnoma različnemu odraščanju, a to boš lahko ob ogledu opazil tudi sam.

Batman stoji na štirih temeljih, ki tvorijo perfekcijo

Ob vseh teh zares kvalitetnih upodobitvah Batmanovih likov je prav njemu težko gledati izmed množice ter biti opažen. Ampak gre, za kar so najbolj zaslužne štiri osebe. Robert Pattinson, kinematograf Greig Fraser, skladatelj Michael Giacchino in režiser Matt Reeves. Vizija slednjega je seveda razlog za vse skupaj, a brez posameznih prispevkov teh oseb film ne bi bil tako dober, kot je. Greig Fraser je navdušil že leta nazaj, nazadnje v filmu Dune. Nekaj prizorov je res podobnih prizorom iz nekaterih drugih filmov, a je včasih zelo sivo območje med kopijo in poklonom predhodnikom. Batman je daleč najbolj vizualno privlačen film omenjenega lika in prekosi tudi preostale filme studia DC. Batman je precej temen film, a to ponuja na tisoče možnosti. Zaradi črne barve, ki vodi film, sta v svojih prelepih odtenkih rdeča in morda barva kot iz domišljije slikarskega umetnika.

Z roko v roki hodi glasba Michaela Giacchina, ki je spesnil svoj glasbeni Gotham in za vsakega izmed likov ustvaril svojo skladbo. Še bolj zanimivo je to, da njegova »Batman Theme« doseže tiste, ki so jih pred njim za Batmana ustvarili velikani filmskega skladanja – Danny Elfman in Hans Zimmer. Tudi uporaba skladbe Something in the Way skupine Nirvana ter legendarne Ave Maria imata svoje mesto, ki se ne zabriše z nadaljevanjem filma. Ustvaril je strašljiv in dramatičen album, ki je obenem poln upanja.

Na koncu je tu še Matt Reeves, ki v svoji karieri še ni naredil slabega filma in se je z leti le izboljšal. Batman je kot Joker iz leta 2019, poln poklonov in homagev, a v osnovi popolnoma svoj film, ki se ne ozira na okolico. Cloverfield, Spusti me k sebi in zadnja dva dela trilogije Planeta opic sta bila pokazatelja velikih reči. Matt Reeves je bil pravi režiser za Batmana in to je oboževalcem ter mnogim drugim vrnil z obrestmi. Vsak aspekt filma je skoraj brez napake in to v današnjih časih pove veliko. Kaj je torej Batman?

Batman 2022 kot najboljši film o njem

Batman je strah in upanje. To velja za film in lik, ki ga tako dobro poznamo. Strah pred neuspehom in porazom ter upanje, da bo bolje in nekoč breztežavno. Batman je superherojska umetnina preslikana na filmsko platno z najboljšim Batmanom in Gothamom našega časa. Vsak vidik filma je brezhiben in zato lahko opravičimo nekaj malih napakic, ki jih mnogi drugi počnejo pogosteje. Tako to je pri filmih takega kova, vedno bodo na robu kritike in pravičnosti. Čas je, da jo vzamejo v svoje roke. Batman jo je.

BATMAN | napovednik #1 | V KINU MARCA 2022

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Batman
Prejšnji članekNa novo definirana pametno pisarno prihodnosti
Naslednji članekPrišparaj s paketom za mlade A1 Vajb!

Urednik portala Student.si

ocena-filma-batmanBatman je najnovejši film o zamaskiranem lovcu na krivico, v katerega se ponoči prelevi bogati Bruce Wayne. Režijo filma je tokrat prevzel Matt Reeves (Cloverfield, Zora Planeta Opic), v Batmana pa se je oblekel Robert Pattinson. Batman je eden najbolj pričakovanih filmov leta in...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.