4 nasveti za shranjevanje kave doma

Kava je najboljša, ko je sveža. Kaj lahko storite, da bo sveža tudi ostala?

Kot vsa hrana tudi kava reagira s kisikom in sčasoma postane »postana«. Kava izgubi svežino, aromo in okus, torej tisto. zaradi česar jo imamo najraje. Obstaja veliko nasvetov in trikov, vendar nekateri naredijo več škode kot koristi.

V pražarni Escobar smo za vas izbrali nasvete, za katere verjamemo, da vam bodo v pomoč.

  1. Preverite datum praženja

Najboljša je sveže pražena kava, ki ob pravilnem pakiranju in shranjevanju ohrani polno aromo in okus mesec dni po praženju oziroma pri nekaterih kavah je zaradi njihovih naravnih značilnosti polnost okusa še daljša.

Upoštevati je treba, da se kava ne kuha takoj po praženju, ampak naj počiva, saj se iz pražene kave izloča ogljikov dioksid CO2, ki zelo sveže praženi kavi doda malce grenak priokus, čemur se želimo izogniti. Priporočamo, da s pripravo kave počakate vsaj štiri dni po praženju, za espresso pripravo pa še več, 8 do 10 dni.

Omar Escobar, ustanovitelj in glavni pražar
Omar Escobar, ustanovitelj in glavni pražar (Foto: Escobar pražarna vrhunskih kav)
  1. Zaščitite kavo pred kisikom in svetlobo

Kavo lahko shranjujete v originalni embalaži, če jo po prvem odpiranju lahko ponovno zaprete z zadrgo na vrečki.

Vrečko vedno zaprite tako, da v njej ostane čim manj zraka, ki bi reagiral s kavo. Če kavo hranite v posodi, se mora dobro zapirati in ščititi kavna zrna pred vstopom zraka in svetlobo. Steklene posode in kozarci za shranjevanje kave niso priporočljivi.

Vrečki s kavo, posoda s kavo in okvir, znotraj katerega je citat o kavi
Foto: Escobar pražarna vrhunskih kav
  1. Shranite kavo na pravem mestu

Vlaga, svetloba in toplota niso zaželene, kavo je treba hraniti na hladnem, suhem in temnem mestu. To je lahko omara ali shramba, če jo imate. Kava je higroskopska, kar pomeni, da absorbira vse v svojem okolju, vključno s kisikom, aromami in vlago. Najbolje je, da jo hranite proč od začimb in hrane, ki ima močan vonj.

  1. Kupite manj zaloge in meljite sproti

Če je le možno, da si kavo meljete sami, vam priporočamo, da kupite kavo v zrnju, zmeljete le količino, ki jo potrebujete za pripravo. Proces staranja je namreč veliko hitrejši pri mleti kave, ker je na voljo več površine za oksidacijo.

Priprava drip kave na odeji na travi
Priprava drip kave s Hario V60 (Escobar pražarna vrhunskih kav)

Ob upoštevanju zgornjih nasvetov boste storili veliko, da bo vaša kava ohranila kakovost, predvsem pa aromo in poln okus. In še to, ne shranjujte kave v hladilniku, kjer se bo navzela neprijetnih vonjav in vlage.

Vstopite v svet vrhunskih kav in se spoznajte s kavami iz pražarne Escobar. S kodo VRHUNSKA KAVA ob vsakem nakupu v spletni trgovini Escobar.si prejmete 5 % popust na vse izbrane izdelke.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.