Ali kot študent potrebujem stoječo mizo?

Dve stoječi mizi, nastavljeni na različni višini
Foto: on ProSigma

Novo študijsko leto je pred vrati in ne vemo, kako točno bo videti. Večina univerz se nagiba k hibridnemu načinu študija, kar pomeni delno doma in delno na faksu. In ker bomo študenti veliko časa preživeli doma za pisalno mizo, je izjemnega pomena to, da imamo na voljo kakovostno pisalno mizo. Strokovnjaki pravijo, da je najboljša stoječa oziroma višinsko nastavljiva miza.

Višinsko nastavljive mize

Čez leta so postale višinsko nastavljive mize bolj priljubljene in so glavni junak študij o zdravju, produktivnosti in še čem. Tako so ugotovili, da imajo uporabniki, ki stojijo vsaj eno uro v službi ali delu, več produktivnosti in manj možnosti za bolečine v hrbtu. Obenem pa so mize narejene za čisto vsakega uporabnika, saj imajo nastavljivo višino, kar je težava pri mnogih pisalnih mizah.

Težave s premajhnimi mizami
Težave s premajhnimi mizami

Zakaj naj se odločim za stoječo mizo?

Z uporabo stoječe mize boš imel več energije, saj večurno sedenje pomeni hitrejšo utrujenost. Obenem boš bolj fokusiran na svoje delo in ga opravil boljše in hitreje. Ker boš za mizo stal in ne sedel, boš porabil vsaj 20 % kalorij več kot, če bi sedel na stolu. To pa bo vsekakor prineslo do boljše fizične pripravljenosti in sčasoma do boljšega zdravja. Opravljene študije so ugotovile, da imajo tisti, ki med službo stojijo, veliko manj možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo ali drugimi boleznimi srca in ožilja.

Prednosti za učenje

Plesoči profesorSedenje cel dan v šoli ali službi ni enostavno in večina ljudi tu nima izbire. S stoječo mizo pa lahko hitro in preprosto preklopiš med sedečim in stoječim položajem sredi svojega dela. Si opazil, da umetniki in arhitekti raje rišejo stoje? Enako velja za tvoje profesorje. Stoječ položaj veča koncentracijo in omogoča bolj osredotočeno delo, medtem ko se pri sedenju preveč sprostimo. Številni učenci trpijo za anksioznostjo in depresijo zaradi več razlogov, med katerimi je ključni tudi šolski stres. Sedenje v dolgih intervalih upočasni možgane. Stoječ položaj za pol ali manj časa za mizo bo zbudilo možgane in zmanjšalo depresijo.

Stoječe mize niso vedno bolj priljubljene, ker so dokaj nova inovacija. Popularne so zaradi tega, ker pozitivno pripomorejo k našemu telesu in delu, ki ga opravljamo. Z večjo priljubljenostjo stoječih miz, pa so drastično padle tudi njihove cene, ki so sprva znašale krepko čez 1500 evrov, zdaj pa si jih lahko privošči že vsak.

info@prosigma.si | 02 5858 480 | Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Prejšnji članekO študiju na Fakulteti za humanistične študije v Kopru
Naslednji članek10 zanimivih razlik med moškimi in ženskami
logo ProSigma
info@prosigma.si|02 5858 480| Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.