Ali si že kdaj podprl evropsko državljansko pobudo?

Evropska državljanska pobuda
Evropska državljanska pobuda Foto: on europa.eu

Ali si že kdaj podprl evropsko državljansko pobudo? Mladi bodo lahko izvedeli več o oblikovanju demokracije v EU z izobraževalno zbirko za šole.

Mladi iz vse Evrope bodo lahko spoznavali, kako oblikovati EU, zahvaljujoč zbirki za šole »Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo«, ki bo predstavljena 8. junija 2023.

Namen izobraževalne zbirke je srednješolcem pomagati razumeti prednosti čezmejnega sodelovanja in sprožiti morebitne pobude za oblikovanje demokratičnega procesa v Evropski uniji.

Od leta 2012 so evropski državljani oddali 101 pobudo na področjih, ki zajemajo vse od okolja, kmetijstva, dobrega počutja živali in varstva potrošnikov do socialnih in temeljnih človekovih pravic.

»Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo« – izobraževalna zbirka za šole

Demokracija EU v praksi
Demokracija EU v praksi Foto: on europa.eu

Interaktivna izobraževalna zbirka evropske državljanske pobude za šole je zasnovana tako, da srednješolcem zagotovi znanje in veščine, ki jim bodo omogočile, da postanejo bolj aktivni in angažirani državljani EU.

Zbirka je sestavljena iz štirih tematskih sklopov, od katerih se vsak osredotoča na drug poudarek, in sicer teme napredujejo od bolj splošnih informacij o Evropski uniji do bolj konkretnih informacij in dejavnosti, povezanih z evropsko državljansko pobudo.

Zbirka evropske državljanske pobude je na voljo v vseh uradnih jezikih EU. Vključuje interaktivno skupinsko delo in projektno delo.

Kdo lahko sproži pobudo?

Zbirka orodij „Demokracija EU v akciji“ izpostavlja, kako lahko evropski državljani sodelujejo med seboj, da bo njihov glas slišan.

Evropsko državljansko pobudo lahko sproži skupina organizatorjev iz najmanj 7 držav članic. Evropska komisija najprej preveri pravno upravičenost pobude, preden organizatorjem dovoli začetek zbiranja podpisov.

Ko nacionalni organi zberejo 1 milijon podpisov in jih preverijo, kolegij komisarjev oblikuje uradni odgovor na pobudo, v katerem komisarji odločijo, kakšne ukrepe bodo sprejeli in zakaj.

Uporabite svoj vpliv
Uporabite svoj vpliv Foto: on europa.eu

Evropska državljanska pobuda v Sloveniji

Več kot 900 evropskih državljanov organizatorjev je sprožilo 101 evropsko državljansko pobudo, med njimi je tudi 17 organizatorjev iz Slovenije. V celotni EU so zbrali več kot 18 milijonov podpisov v podporo pobudam, od tega jih je bilo približno 77 000 zbranih v Sloveniji.

100. evropska državljanska pobuda

Aprila 2023 je bila prijavljena 100. državljanska pobuda. Pobuda, ki je 30. maja začela zbirati podpise v podporo, poteka pod naslovom: „Povezovanje vseh evropskih prestolnic in ljudi prek mreže hitrih vlakov“.

Pobuda se pridružuje osmim drugim pobudam, ki trenutno zbirajo podpise. Evropski državljani nenehno vlagajo in prijavljajo nove pobude in 31. maja je bila prijavljena že 101. pobuda.

Uspeh evropske državljanske pobude: Rešimo čebele in kmete! – en milijon podpisov

Potem ko je bilo uspešno zbranih več kot milijon overjenih podpisov, je pobuda: Rešimo čebele in kmete! Čebelam prijazno kmetijstvo za zdravo okolje pred kratkim prejela pozitiven odziv s strani Evropske komisije.

Vlagatelji evropskih državljanskih pobud so pozvali k:

  • postopni odpravi sintetičnih pesticidov do leta 2035;
  • obnovi biotske raznovrstnosti v kmetijstvu;
  • podpori za kmete v prehodu na trajnostno kmetovanje.

Komisija pozdravlja to pobudo in priznava njen pomen, zlasti ker medsebojno povezane krize zaradi podnebnih sprememb, onesnaževanja in izgube biotske raznovrstnosti predstavljajo vse večje izzive za evropsko kmetijstvo in prehransko varnost.

EU demokracija
Foto: on europa.eu

Po skrbnem premisleku je Komisija izrazila mnenje, da obstoječa zakonodaja pokriva številne zahteve pobude. Prednostna naloga je zagotoviti, da so predlogi, o katerih se trenutno pogajata Evropski parlament in Svet, pravočasno sprejeti in nato vpeljani. Več kot milijon izjav v podporo tej državljanski pobudi je jasen znak in spodbuda Komisiji, da mora ohraniti visoko raven ambicioznosti svojih predlogov.

Komisija bo julija predstavila odgovore na še dve veljavni državljanski pobudi.

Izvedite več o evropski državljanski pobudi

Če želite izvedeti več o evropski državljanski pobudi, lahko poslušate novo epizodo na podkastu CitizenCentral (na voljo tudi na Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts in Soundcloud).

V epizodi lahko prisluhnete intervjujem s poslancem Evropskega parlamenta, srednješolsko učiteljico in članico Evropske komisije o novo predstavljeni izobraževalni zbirki za šole o evropski državljanski pobudi, ki je namenjena srednješolcem.

Evropska državljanska pobuda
Evropska državljanska pobuda Foto: on europa.eu

Evropska državljanska pobuda v številkah
Pobude, ki trenutno zbirajo podpise
Sodelujte z ambasadorji evropske državljanske pobude (Europa.EU)
Promocijsko gradivo na voljo v vseh jezikih EU

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Kri in zlato (Blood & Gold)
Naslednji članekPrva rentgenska slika atoma v zgodovini
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.