Ocena filma: Kri in zlato (Blood & Gold)

Kri in zlato (Blood & Gold)
Film Kri in zlato (Blood & Gold) Foto: on imdb

Kri in zlato (Blood & Gold) je Netflixova akcija, ki pripoveduje zgodbo s konca druge svetovne vojne, kjer se v malem mestu Sonnenberg nacisti in meščani borijo za zapuščeno zlato. Nemški film je pravzaprav bolj špageti vestern, ki je postavljen v drugo svetovno vojno.

Špageti vestern v času druge svetovne vojne

Režiser Peter Thowrath je bil pred več kot petnajstimi leti eden od scenaristov film Val (Die Welle, 2015), kjer skuša učitelj z eksperimentom učencem predstaviti življenje pod diktaturo, a mu ga ne uspe pravočasno ustaviti. V letih zatem je ustvaril kar nekaj nemških akcijskih filmov, ki so povečini pozabljivi, nato pa leta 2021 za Netflix ustvaril film Blood Red Sky, ki ga je napisal in režiral. Zdaj se je vrnil z nemškim špageti vesternom, ki je še en dokaz, da lahko Netflix brez težav stavi na nadvse gledljive filme evropskih produkcij.

Robert Maaser kot Heinrich v filmu Kri in zlato
Robert Maaser kot Heinrich v filmu Kri in zlato Foto: on imdb

Povsem pri koncu druge svetovne vojne nemški vojak Heinrich ob iskanju svoje hčerke pade v zanimivo iskanje zlata, ki ga enota nemških vojakov išče v malem mestu, kjer nihče ne želi razkriti lokacije zlatih palic. Čeprav zgodba skriva še marsikaj, je precej prisrčno, če si lahko gledalci privoščimo nekaj skrivnostnosti, kajne? Tako je Kri in zlato precej več kot le preprost, a nadvse zanimiv opis filma.

Nemška vojska, ki pri koncu vojne išče zlato v mestu Sonnenberg
Nemška vojska, ki pri koncu vojne išče zlato v mestu Sonnenberg Foto: on imdb

Ustvarjalci filma so očitno strmeli k posnemanju Quentina Tarantina in posledično želeli ustvariti svoj spin na špageti vesterne Sergia Leoneja. Brez obotavljanja bi rekli, da jim je uspelo, saj je film noro gledljiv in v najboljših trenutkih spomni na najboljše trenutke iz žanra špagetijev.

Po drugi strani pa spomni tudi na nekaj, kar je polno naključij in poseduje izredno preprosto zasnovo. Čeprav je stil, ki ga prinesejo ustvarjalci v film, nadvse zabaven in še vedno svež, pa postane film na polovici precej predvidljiv in na prvo žogo.

Marie Hacke kot Elsa v filmu Blood & Gold
Marie Hacke kot Elsa v filmu Blood & Gold Foto: on imdb

Nadvse gledljiv film, ki ga bo marsikdo pozabil

Kri in zlato je akcijski film, ki svoje adute kaže predvsem v izvirnih, svežih in povečini brutalnih prizorih. S pomočjo Heinricha (Robert Masser) in Else (Marie Hacke) ima prepričljiv vodilni duo, ki jima uspešno parira Alexander Scheer kot poveljnik nemške enote. Določeni zapleti in odločitve pri poteku zgodbe sicer dodajo nekaj želenega zagona, a bencina zmanjka v zadnji tretjini, zaradi katere bo film mnogim utonil v pozabo. Je pa gledljiv!

Blood & Gold | Official Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMatej Lebič predstavlja novo pesem, Pr’jatli (VIDEO)
Naslednji članekAli si že kdaj podprl evropsko državljansko pobudo?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.