Brezčasnost v črno-beli fotografiji Petra Lindbergh

nikon
Legendarni modni fotograf z bogato zbirko brezčasnih fotografij največjih modnih ikon ni samo vzornik naslednje generacije ustvarjalcev, temveč je njegov vpliv mnogo širši. Prepričan je bil, da je odgovornost fotografov osvoboditi ženske in na koncu vse nas terorja mladosti in popolnosti.
Lindberghov odkriti slog je bil naelektren kontrast modni fotografiji 80. in 90. let prejšnjega stoletja, ko so na modnih stezah blestele Linda Evangelista, Estelle Lefébure, Karen Alexander, Naomi Campbell in Cindy Crawford. Manekenke, ki so kot prve dosegle zvezdniški status, je prikazal kot običajne ljudi, ko jih je prepričal, da se pred objektivom pokažejo človeške lastnosti in komunicirajo med sabo kot skupina prijateljev. Skladno s svojim prepričanjem žensk ni obravnaval kot objekt, temveč kot subjekt na fotografiji. Poleg ideje popolnosti je sovražil še prepričanje, da so ženske na vrhuncu moči mlade, z brezhibno gladko kožo ter s sveže pobarvanimi in s fenom osušenimi lasmi.
Nikon
Znan je tudi po uporabi črno-bele tehnike, ki je postala stalnica njegovega umetniškega opusa. Mehki in globoki odtenki sive so brezčasni. Kot bi bili prekriti s patino. Obenem je vedno hotel posneti popolno fotografijo naravnega videza, saj ni bil zagovornik predelav in retuširanja. Zato velja za pionirja »naravne lepote«.
V črno-beli fotografiji je nekakšen brezčasni element, saj z njo ne skušate narediti prizora lepšega, elegantnejšega ali prijetnejšega. Črno-bela fotografija je pristna, saj prodre pod kožo in ustvari povezavo med fotografijo in opazovalcem, kot je ne ustvari nobena druga. Če se odločite zanjo, potem boste kmalu svet videli skozi monokromatsko prizmo in bili sposobni videti popolno kompozicijo. Seveda ni nič narobe, da se učite na delih priznanih »mojstrov«. Vzemite najboljše od najboljših in poskusiti oblikovati svoj fotografski slog, pri čemer vam bodo v veliko pomoč brezzrcalni fotoaparati Nikon Z.
nikon
Na uradnem kanalu Youtube Nikon Europe ljubiteljski in profesionalni fotografi najdete uporabe informacije o fotografski opremi podjetja Nikon in nasvete, s katerimi boste fotografske veščine in znanje dvignili na višjo raven. Posebej zanimiva je nova serija izrednih videov Nikon Sessions, v katerih Ricci Cher iz Nikonove šole v pogovoru z gosti razkriva, kaj je lepega v fotografiji in praktično celotnem procesu ustvarjanja »slike«. Prvo sezono sestavlja šest epizod, v katerih najboljši fotografi, učitelji fotografiranja in strokovnjaki podjetja Nikon v zabavni in poglobljeni razpravi odkrivajo tančice skrivnosti vsakič druge tematike. Od fotografiranja glasbenikov in glasbenih dogodkov, urbane in ulične fotografije ter portretov, do tehnoloških novosti in praktične umetnosti montaže fotografij.
Vabimo vas k ogledu, saj boste med drugim odkrivali napotke in nasvete, ki vam jih lahko ponudijo samo strokovnjaki in ustvarjalci z večletnimi izkušnjami. Nikar pa ne pozabite preveriti še drugih prispevkov na kanalu Nikon Europe, ki vam bodo razkrili večini tistega, kar ste vedno hoteli vedeti o fotografiji, a niste vedeli, koga bi vprašali.
Nikon Sessions | EPISODE 3: How does Peter Lindbergh's style live on?

Če vam morda podnapisi v angleščini povzročajo preglavice, uporabite Googlovo storitev prevoda v slovenščino.

info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekŠOS s peticijo proti ukinitvi študentskih bonov!
Naslednji članekKalčki recepti: Trije zdravi recepti z rastlinskimi kalčki
logo Ecetera
info@ecetera.si|01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.