Britanci ne bodo zaprli vrat slovenskim študentom

Britanski premier Boris Johnson in državni sekretar za izobraževanje, Gavin Williams, sta konec minulega tedna potrdila, da so zaradi pandemije covid-19 s petkom, 20. 3., britanske šole in univerze zaprle svoja vrata. Ta odločitev ne vpliva le na Britance, ampak tudi na nekaj sto slovenskih dodiplomskih in podiplomskih študentov, ki študirajo v Veliki Britaniji. Večina izobraževalnih institucij je v prejšnjem tednu slovenskim študentom pomagala pri organizaciji nujnega vračanja domov, sprejeli pa so tudi potrebne varnostne ukrepe za vse študente, ki so se odločili ostati v kampusih. V tujini ostaja tudi nekaj slovenskih študentov, ki študirajo na Nizozemskem.

»Z našo pomočjo se je na študij v Veliko Britanijo v preteklih dveh letih vpisalo približno 50 mladih Slovencev. Z njimi smo vzpostavili stik že ob začetku pandemije v Sloveniji. V minulih dveh tednih so se množično vračali v Slovenijo, nekaj pa se jih je odločilo, da bodo kljub priporočilom raje ostali v študentskih kampusih. S posamezniki smo v stiku in se počutijo dobro. Po potrebi jim bomo ponudili tudi psihološko pomoč na daljavo,« je povedala Tamara Nanaja, ki vodi slovensko pisarno svetovalne agencije IntegralEdu.

Medtem ko je slovenski Državni izpitni center prejšnji teden ocenil, da trenutno ni potrebe, da bi morale državne komisije pristojne za izvedbo zunanjih preverjanj in ocenjevanj znanja spremeniti datume pisnih in ustnih izpitov v spomladanskem izpitnem roku splošne in poklicne mature, pa so Britanci letošnje zaključno preverjanje znanja diplomantov srednjih šol odpovedali. Velika Britanija za letos odpoveduje GCSE državne izpite, ki jih dijaki opravljajo po drugem letniku srednješolskega izobraževanja, odpovedujejo pa tudi srednješolsko maturo, tako imenovane A-levels, ki bi morali potekati v maju in juniju in katerih rezultati pomembno vplivajo na naslednji korak dijakov – vpis na študij. Boris Johnson je prejšnji teden sicer napovedal, da bodo britanski študenti dobili vse potrebne kvalifikacije in tudi srednješolsko diplomo, a vendar srednje šole v tem trenutku še ne vedo, kako bodo to dosegli tudi v praksi. Dodatna pojasnila in usmeritve šolska javnost pričakuje v tem tednu. Ena izmed možnosti, ki se v javnosti že nakazuje je, da bi britanski dijaki zaključne maturitetne ocene dobili na podlagi »testnih A-levelsov«, ki so potakali januarja letos ter glede na dosedanje ocene. Hkrati je Johnson tudi poudaril, da trenutna situacija ne sme ovirati ali upočasniti napredka dijakov in da mora spletni pouk, v katerega se je tako kot Slovenija usmerila tudi Velika Britanija, potekati tako, da bo dijakom omogočal enak napredek, kot če bi pouk potekal v učilnicah.

predavalnica»Večina Univerz v Veliki Britaniji je predavanja prekinila v minulem tednu in jih v celoti prenesla na splet. Vrata univerz sicer ostajajo odprta, saj se v študentkih kampusih nahaja kar nekaj domačih, predvsem pa veliko tujih študentov, tudi Slovenskih. Tako kot srednje šole, se trenutno tudi Univerze ukvarjajo z iskanjem najboljših rešitev glede zaključnega ocenjevanja in študijskih izpitov, ki bi sicer morali potekati v maju. Nekatere univerze so svojim študentom že zagotovile, da bodo letošnje študijske in izpitne obveznosti lahko opravili prek spleta. Večina univerz pa teh odločitev še ni sprejela, a se s tem vprašanjem pospešeno ukvarjajo in bodo o odločitvi študijsko javnost obvestili prav kmalu«, je glede situacije študija v Veliki Britaniji povedala Tamara Nanaja.

Med študenti, ki so se odločili, da ostanejo v tujini, je tudi Klemen, ki se nahaja na Nizozemskem. »Naše študijsko delo že poteka prek spletnih učilnic, izpiti pa so začasno prestavljeni oziroma nas še niso obvestili o tem, kdaj jih bomo imeli. Te informacije pričakujemo v kratkem. Kljub situaciji s covid-19 sem se odločil, da ostanem na Nizozemskem, sem popolnoma na varnem. Trenutno predavanja preko spleta potekajo gladko, z redkimi problemi, med katerimi lahko izpostavim slabo internetno povezavo, zelo redko, pa se občasno zaradi velikega obiska zruši študijski spletni portal, a ga hitro ponovno vzpostavijo. To pa se zgodi redko«, je povedal Klemen Ernst, ki na Nizozemskem študira Game design.

Ta trenutek v svetovalni agenciji IntegralEdu še vedno sprejemajo rezervacije za jezikovne poletne počitnice v državah EU in Veliki Britaniji, hkrati pa spremljajo situacijo in bodo morebitne spremembe ali zamike datumov pravočasno delili z vsemi, ki bi jih to zanimalo.

Prav tako še vedno in popolnoma nemoteno potekajo vpisi na študij v tujino za študijsko leto 2020-21. V teh dneh je zadnji čas za oddajo prijave na študij v Veliko Britanijo, nemoteno pa potekajo tudi prijave za študij na Nizozemskem, ki med Slovenci trenutno velja za najbolj vročo študijsko destinacijo. Rok za prijave na nizozemskih univerzah je 1. maj.

»Pisarna IntegralEdu v Sloveniji je v teh dneh v rednem stiku tako s študenti, kot tudi s številnimi univerzami po vsej Evropi. Za študente in vse tiste, ki se na študij odpravljate v naslednjem letu, zbiramo vse potrebne informacije in pri ustreznih institucijah v tujini iščemo odgovore na ta trenutek najbolj pereča vprašanja. V teh kriznih časih se nam zdi še posebej pomembno, da smo središče vseh informacij za izobraževanje v tujini zato vse, ki se preko IntegralEdu že vpisujejo na študij v tujino in tudi vse ostale, ki bi imeli kakršnakoli vprašanja in pomisleke vabimo, da nas kontaktirate«, je še dodala Nanaja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.