sobota, 19 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Nismo pozabili na teroristični napad v Manchestru

Nismo pozabili na teroristični napad v Manchestru

Maja bomo obeležili triletno obletnico terorističnega napada na Manchester Areno, v kateri je odjeknila bomba na koncertu Ariane Grande. Umrlo je dva ducata ljudi, poškodovanih jih je bilo še veliko več. Britanska javnost je bila v šoku po tako nasilnem napadu na občinstvo, ki so ga večinoma sestavljali mladi oboževalci pevke.

Ariana Grande pošlje poljub oboževalcem

Kratka časovnica napada

  • Ponedeljek, 22. maja 2017: bomba je detonirana med koncertom Ariane Grande, na pomoč priskočijo policisti in reševalci.
  • Torek, 23. maja 2017: malo po polnoči gasilci pridejo na kraj zločina, poškodovani so odpeljani v bolnišnice.
  • Sreda, 24. maja 2017: zadnja smrtna žrtev je odpeljana v mrtvašnico.
  • Četrtek, 25. maja 2017: ob 18. uri se država pokloni padlim z dvema minutama tišine.
  • Četrtek, 8. junij: vse žrtve so ustrezno identificirane in predane družinam.

Sojenje bratu bombnika

V februarju in marcu je potekalo sojenje proti bratu bombnika. Sodnik je poroti dejal, da naj ne upošteva svojih čustev, ko se odločajo o usodi Hashema Abedija. Dvaindvajsetletnik je bil obtožen sodelovanja s svojim bratom Salmanom, s katerim naj bi izvedla enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov v Združenem kraljestvu.

Obtoženi
Foto: The Guardian

Sodnik Jeremy Baker je opozoril poroto na visoko stopnjo čustev, ki obkrožajo ta primer. Abedi je bil obtožen umora, poskusnega umora in sodelovanja s svojim bratom pri pripravi eksplozije. Sodeloval naj bi kot šofer in tehnik pri načrtovanju napada. Brata naj bi skupaj načrtovala napad, pri čemer naj bi bil mlajši enako kriv umorov kot sam bombnik.

Sodnik Baker je dejal, da je težko ne simpatizirati z žrtvami, vendar je naloga porote ta, da presoja objektivno in hladnokrvno. Zato je poroto prosil, da naj za potek sojenja pozabijo na svoja čustva in se osredotočijo na resnico.

Spoznan za krivega

Abedi je zanikal vse obtožbe, vendar so ga spoznali za krivega. Porota je soglasno sprejela, da je kriv vseh obtožnic, čustveno sojenje pa je pustilo svoje posledice na svojcih žrtev. Abedi med sojenjem ni pokazal niti trohice čustev ali obžalovanja, poganjala pa ga je izkrivljena ideologija.

Scrabble ploščice z napisom pravica

Sprva je krivdo skušal prenesti na mrtvega brata, vendar se je kasneje odkrilo, da sta oba sodelovala pri napadu. Abedi bo tako prestajal kazen za 22 primerov umora, poskus umora, s čimer vključujejo vse poškodovance in za sodelovanje s svojim bratom.

Urednica revije Študent

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,183FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (1. del)

Kaj je lepo in kaj ne se v različnih obdobjih spreminja. V vsakem desetletju so prisotni novi lepotni standardi, ki so deležni posebne pozornosti....

10 hribovskih nasvetov za začetnike

Karantena je marsikomu dala motivacijo za gibanje, še posebej priljubljena je postala hoja v hribe, kar je seveda super. Potrebno pa se je zavedati...

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se spraznijo, narava pa je v svojem menjavanju...

Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem...