Nismo pozabili na teroristični napad v Manchestru

Maja bomo obeležili triletno obletnico terorističnega napada na Manchester Areno, v kateri je odjeknila bomba na koncertu Ariane Grande. Umrlo je dva ducata ljudi, poškodovanih jih je bilo še veliko več. Britanska javnost je bila v šoku po tako nasilnem napadu na občinstvo, ki so ga večinoma sestavljali mladi oboževalci pevke.

 

Kratka časovnica napada

  • Ponedeljek, 22. maja 2017: bomba je detonirana med koncertom Ariane Grande, na pomoč priskočijo policisti in reševalci.
  • Torek, 23. maja 2017: malo po polnoči gasilci pridejo na kraj zločina, poškodovani so odpeljani v bolnišnice.
  • Sreda, 24. maja 2017: zadnja smrtna žrtev je odpeljana v mrtvašnico.
  • Četrtek, 25. maja 2017: ob 18. uri se država pokloni padlim z dvema minutama tišine.
  • Četrtek, 8. junij: vse žrtve so ustrezno identificirane in predane družinam.

Sojenje bratu bombnika

V februarju in marcu je potekalo sojenje proti bratu bombnika. Sodnik je poroti dejal, da naj ne upošteva svojih čustev, ko se odločajo o usodi Hashema Abedija. Dvaindvajsetletnik je bil obtožen sodelovanja s svojim bratom Salmanom, s katerim naj bi izvedla enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov v Združenem kraljestvu.

Sodnik Jeremy Baker je opozoril poroto na visoko stopnjo čustev, ki obkrožajo ta primer. Abedi je bil obtožen umora, poskusnega umora in sodelovanja s svojim bratom pri pripravi eksplozije. Sodeloval naj bi kot šofer in tehnik pri načrtovanju napada. Brata naj bi skupaj načrtovala napad, pri čemer naj bi bil mlajši enako kriv umorov kot sam bombnik.

Sodnik Baker je dejal, da je težko ne simpatizirati z žrtvami, vendar je naloga porote ta, da presoja objektivno in hladnokrvno. Zato je poroto prosil, da naj za potek sojenja pozabijo na svoja čustva in se osredotočijo na resnico.

Spoznan za krivega

Abedi je zanikal vse obtožbe, vendar so ga spoznali za krivega. Porota je soglasno sprejela, da je kriv vseh obtožnic, čustveno sojenje pa je pustilo svoje posledice na svojcih žrtev. Abedi med sojenjem ni pokazal niti trohice čustev ali obžalovanja, poganjala pa ga je izkrivljena ideologija.

Sprva je krivdo skušal prenesti na mrtvega brata, vendar se je kasneje odkrilo, da sta oba sodelovala pri napadu. Abedi bo tako prestajal kazen za 22 primerov umora, poskus umora, s čimer vključujejo vse poškodovance in za sodelovanje s svojim bratom.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekBritanci ne bodo zaprli vrat slovenskim študentom
Naslednji članekKVIZ: Kako dobro poznaš filme Vojna Zvezd?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.