Butters: dišeča masla za vsak tip kože

Masla za telo v zadnjih letih pridobivajo na priljubljenosti. V Sloveniji na tem področju kraljuje blagovna znamka Butters, ki je znana po svoji uporabi manj znanega masla cupuacu. Uporabljajo le naravne arome, zato njihova masla niso pretirano odišavljena. V spodnjem intervjuju so nam razkrili, kako se je njihova poslovna pot sploh začela, kakšna je razlika med karitejevim in cupuacu maslom in kakšne vrednote zagovarjajo pri proizvodnji svojih izdelkov.

Kdo je začel s podjetjem in sploh prišel na idejo različnih vrst masla za telo?

Lastnik blagovne znamke Butters je podjetje Kinezika. Naj to poudarimo, saj še vedno precej strank misli, da je Butters podjetje. Ne, je blagovna znamka. Kinezika je torej družinsko podjetje, ki je skozi spreminjanje generacij na trgu že več kot 30 let. V glavnem se v podjetju ukvarjamo z razvojem in proizvodnjo kozmetičnih izdelkov ter prehranskih dopolnil pod blagovnimi znamkami naročnikov, vse večjo prepoznavnost pa dobiva tudi Butters. Naši direktorici Ani Michelle Stipič se je porodila ideja o lastni liniji masel za nego kože, ko je podjetje proizvajalo masla za tuji trg. To se je dogajalo leta 2013, ko so bila masla za telo pri nas še precej nepoznana, zato je bila to prava priložnost, da se predstavi njihova vsestranskost in učinkovitost. Začelo se je s čistim, nerafiniranim karitejevim maslom in postopoma razvijalo različne mešanice za točno določen namen uporabe, tako sta nastala naslednja  – maslo Antiage in Belly. Danes je ponudba različnih vrst masla in vonjev zelo pestra, predvsem pa smo v zadnjem času ponudbo razširili tudi z drugimi izdelki za nego telesa.

Masla za telo obkrožena z vejico zelenja in toaletno torbico

Karitejevo maslo je bolj poznano, medtem ko za cupuacu številni slišijo šele pri vas. Kaj so prednosti obojega in kako ju med sabo primerjate?

Čeprav ima karitejevo maslo že skoraj zvezdniški status, smo prepričani, da bo kmalu tako tudi s cupuacujem. Samo spoznati ga je treba in te popolnoma zasvoji. Prednosti uporabe obeh masel je mehka in gladka koža, seveda pa se cupuacu in karite razlikujeta v nekaj točkah:

  • TeksturaKaritejevo maslo je gostejše, bolj hranilno in se na koži obdrži dlje časa. Cupuacu je po otipu lažje, bolj mazljivo in se v kožo hitreje vpije.
  • UčinekKaritejevo maslo dobro neguje in nahrani kožo, prav tako zadrži vlago v koži. Na koži se ohrani še dolgo po nanosu. Cupuacu maslo je poznano predvsem po svoji sposobnosti vlaženja. Ne le, da vlago kože zadrži, prav tako veže vlago iz zraka in se v kožo hitro vpije. Zato kožo vlaži kar 161 % bolje kot karitejevo maslo. Po vlažilnih učinkih premaga tudi lanolin, ki se najpogosteje uporablja v kozmetiki, a se pridobiva iz ovčje volne, zato ni veganski. No, cupuacu maslo je 100 % rastlinskega izvora.
  • UporabaKaritejevo maslo je tvoj najboljši prijatelj v zimskih mesecih. Mehansko zaščiti kožo pred mrazom in jo ob tem odlično neguje. Cupuacu maslo kraljuje predvsem v toplih mesecih, saj se maslo hitro vpije v kožo in je nemoteče. Prav tako lahko cupuacu maslo uporabljaš na lasnih konicah.
  • SestavineKaritejevo maslo vsebuje ogromno antioksidantov, kot so vitamin A, E, C, alantoin in vitamin D, cupuacu pa poleg zdravih maščobnih kislin tudi ogromno fitosterolov. Prav tako je pomembno omeniti, da karite vsebuje snov imenovano gutaperča, ki je po sestavi zelo podobna lateksu. Če si alergična na lateks, je potem najboljša izbira cupuacu maslo.
  • Nega različnih tipov kožeKarite priporočamo predvsem osebam s suho kožo, cupuacu pa bo mogoče malce bolj všeč osebam z mešanim tipom kože, predvsem iz vidika mazljivosti in vpojnosti masla. Dekleta ga rada uporabljajo tudi kot podlago za ličila.

Kakšen je postopek izuma novega vonja masla?

V ponudbi smo najprej imeli samo čista masla brez nekega specifičnega vonja, vendar se je z lansiranjem dišečih masel izkazalo, da so zelo priljubljena. Najprej smo lansirali tri masla z vonji po našem okusu in ker so bili vsi odlično sprejeti, smo se odločili, da bero vonjev še razširimo. Ideje za nove vonje dobimo v svojih glavah, tudi od strank, saj rade delijo svoje želje in ideje z nami. Na naših socialnih omrežjih velikokrat ustvarimo kakšno anketo o vonjih in prav vsake ideje smo zelo veseli. Želimo zajeti čimbolj širok spekter vonjev, da pokrijemo željo po sladkem, sadnem ali bolj fatalnem vonju. Ko imamo konkretno idejo, naredimo v našem razvoju veliko vzorcev. Pri ustvarjanju novih vonjev smo zeloooo izbirčni. Izberemo le tiste, ki so čimbolj pristni in nevsiljivi, sodelavci pa imamo privilegij, da vonje pokomentiramo in testiramo.

Štiri masla v vrsti

Katero maslo svetujete nekomu, ki se prvič spoznava z vašo ponudbo? Obstaja kakšna preverjeno »varna« izbira, kar zadeva vonja in različnih tipov kože?

Na nas se velikokrat obrnejo osebe, ki imajo težave s kožo. Velikokrat so to suha in občutljiva koža, razdražena in srbeča koža, atopična koža, vse vrste dermatitisev. Lahko rečemo, da so takšne kožne težave v velikem porastu. V takem primeru velikokrat svetujemo čisto klasično karitejevo maslo, ki je nerafinirano in polno naravnih antioksidantov. Odličen je za razpokano, zelo suho in otrdelo kožo. Vsa dišeča masla se lahko uporabljajo po celem telesu, koža pa bo mehka in gladka. Opažamo, da večina vseeno raje poseže po maslih z vonjem, ki ga izberejo čisto po svojem okusu. Še posebej priljubljeno je karitejevo maslo z vanilijo – ta ponavadi prepriča vse, saj je pristen, nežen in vsestranski vonj. Stranke, ki se ne morejo odločiti med pestro izbiro pa lahko pričnejo z mini različicami in stestirajo več vonjev hkrati.

Masla za telo večinoma uporabljamo pozimi, ko je naša koža še posebej izsušena. Kakšno nego pa priporočate za poletje?

Karitejevo maslo res kraljuje pozimi, ko imamo res suho kožo. Za poletje priporočamo cupuacu maslo, saj je dovolj vlažilno, dovolj lahkotno in se hitro vpije v kožo. Nenazadnje to maslo izhaja iz tople Brazilije, njegovi plodovi pa imajo sposobnost vezave vlage iz zraka. Pozabiti ne smemo niti na kakavovo maslo, ki je odlična preventiva pred staranjem, starostnimi pegami in pripomore k lepši zagorelosti. Prav za poletje pa imamo posebno linijo Tropical Ride, ki vključuje porjavitveni puding in balzam po sončenju – oba nepogrešljiva v toplih dneh! Eden bo poskrbel za temnejši ten kože in svetleč videz, drug pa poskrbi za pomirjanje kože po sončenju. Kmalu pa prihaja v linijo še en tropski pomagač za lepo poletno kožo.

Poletna izdelka za nego kože

Velik poudarek dajete na okolju prijazne izdelke in materiale (balzam za ustnice je na primer eden redkih z biorazgradljivo embalažo). Kako ste sprejeli odločitev, da boste naravi prijazni, je bilo to vaša misija že od začetka?

Radi imamo naravo in skrbimo za okolje, zato v naših izdelkih uporabljamo v največji meri naravne sestavine organskega izvora. Pri embalaži izbiramo bolj okolju prijazne materiale, če je to le mogoče. Aluminijaste embalaže masel se enostavno reciklira ali ponovno uporabi, maslo za ustnice pa je v popolnoma kartonski embalaži. V prihodnosti pa seveda želimo, da najdemo čim več eko alternativ.

Imate kakšen nasvet za mlade glede uspeha v poslovnem svetu in razvijanja lastnih idej?

Nobena ideja ni slaba ideja. Morda se le vse ne morejo uresničiti v tistem času, ko bi si mi najbolj želeli. Vendar pa bi želeli poudariti predvsem tri stvari. Vztrajnost je pomembna pri vsaki stvari, saj nikoli ne veš, kje in kdaj se ti prikaže kakšna priložnost. Vselej je potrebno verjeti v idejo, koncept in predvsem veliko delati! Saj veste, čič ne da nič. Ne pozabimo pa niti na stalno izpopolnjevanje in vseživljenjsko učenje. To je res pomembno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.