Ali faks pripelje do dobre službe?

Kocke z besedo study

Večno vprašanje, s katerim te starši in stari starši nagovarjajo v študij: »Pejt študirat, da boš imel dobro plačo.« V njihovih časih je to res držalo, saj ni šel študirat kar vsak in so zato diplomanti večinoma res dobili boljše plače. Danes ima diplomo skoraj vsak in zato njena vrednost upada. Ko jo imaš enkrat v žepu, s sošolci spiješ pivo in se nato odpraviš na zavod.

Ni samoumevno, da študij pripelje do dobre službe. So programi in fakultete, kjer to sicer drži. Če diplomiraš iz medicine ali računalništva, te na primer skoraj gotovo čaka dobra služba (z visoko plačo). Naravoslovci imajo tudi kar precej dobre možnosti. Družboslovci pa so tisti, ki pogosto končajo v proizvodnjah ali trgovinah.

Dekle tipka na računalnik, poleg sebe ima knjigo in kavo

Nočemo te odvrniti od tega, da bi študiral. Študij je še vedno pomemben. Odpira ti obzorja in te veliko nauči. Ni pa dovolj. Delovne izkušnje so tiste, ki so ključne. Kombinacija študija in dela je tako zmagovalna. Ampak to ni lahko, kajne? Zjutraj na faks, zvečer na delo? Ja, težko je. Še posebej z delom, ki je zahtevno in ti da koristne izkušnje za naprej.

Toda če so izkušnje ta glavne, zakaj bi se pa potem trudil z diplomo? Ker izkušnje niso vse. Poglej si razpise za delo in hitro boš ugotovil, da delodajalci zahtevajo tudi diplomo. Pogosto celo magisterij, torej sedmo stopnjo izobrazbe. Plus izkušnje. Hočejo torej dvajset-nekaj-letnega izobraženca z desetletnimi delovnimi izkušnjami.

Ne gre za tisti kos papirja, ki dokazuje, da si naredil faks. Gre za znanje. Zato so srednje poklicne šole vse bolj priljubljene. Rabiš pač neko znanje in izobrazbo, nek naziv. Gimnazijski maturant je na žalost premalo. Preveč nas je in na koncu nimamo veščin in znanja.

Poslovni sestanek, ljudje sedijo okoli mize in poslušajo predstavitev

Kaj je torej najboljša izbira? Odvisno od tega, kakšni so tvoji cilji. Ampak preverjena najboljša možnost so diploma plus delovne izkušnje. Zato je absolvent tako pomemben, ker imaš končno čas delati nekje, kar ni lokal ali trgovina. Potrudi se in spacaj skupaj tisto diplomo, ampak zraven še delaj in si naberi izkušenj. Težko je, ampak da se.

Faks sam od sebe ne pripelje do dobre službe, ampak za bolj zahtevna dela v različnih panogah se diploma pač zahteva. Ja, lahko se dokažeš z delom, ampak tvoj položaj je z izobrazbo bolj zagotovljen. Edini recept za uspeh je torej ta, da garaš. Zato je pomembno, da najdeš nekaj, kaj te vsaj približno veseli, in si zapomniš, da delaš zase, zato da se dokažeš.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekButters: dišeča masla za vsak tip kože
Naslednji članekDrama skrbi za nas tudi z domačega kavča

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.