Darovanje krvi je v času koronavirusa dragoceno

Novi koronavirus je globoko zarezal v naša življenja in s seboj prinesel prilagoditve in težave v gospodarstvu in zdravstvu. V teh težkih časih za naše zdravstvo je darovana kri krvodajalcev še toliko dragocenejša. Število krvodajalcev v Sloveniji potrjuje, da sta solidarnost in pomoč drugim tudi v teh nepredvidljivih časih pomembni in cenjeni vrednoti, ki ju moramo negovati in vzpodbujati .

Trije partnerji pri krvodajalski iniciativi »Daruj energijo za življenje«– Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in Petrol – obeležujejo deseto zaporedno leto sodelovanja na področju ozaveščanja javnosti o pomenu krvodajalcev in darovanja krvi za zdravljenje bolnikov.

V časih, ko se srečujemo z vrsto neznank, ko smo prisiljeni velik del življenja preživljati v virtualnem svetu, potrebe po darovani krvi v resničnem svetu, ki ga je zaznamovala nova koronavirusna bolezen, ostajajo. Z decembrsko akcijo s sloganom »Skupaj nas drži darovana kri« se za izkazano pomoč in sodelovanje zahvaljujejo vsem krvodajalcem in hkrati vabijo nove krvodajalce, pa tudi prebolevnike covida-19, da postanejo del velike družine srčnih ljudi.

Namen skupne iniciative »Daruj energijo za življenje« je ozaveščanje javnosti o pomembnosti krvodajalstva, pridobivanje krvodajalcev in ohranjanje stabilne baze aktivnih krvodajalcev, zagotavljanje varne krvi z odgovornimi in ozaveščenimi krvodajalci. Z akcijami so izboljšali in posodobili komunikacijo s krvodajalci, izboljšali informiranost in dosegli višji nivo medsebojnega razumevanja in sodelovanja. Krvodajalci sedaj aktivno sodelujejo pri uravnavanju zalog krvi, saj se prijavljajo na odvzem na podlagi spremljanja dnevnih zalog krvi, prikazanih na spletnih straneh www.ztm.si in www.daruj-kri.si.

Transfuzijska služba in Rdeči križ Slovenije s stalnim spremljanjem združenih zalog krvi ter vabljenjem krvodajalcev glede na dejanske potrebe zagotavljata odgovorno, skrbno in racionalno ravnanje s krvjo. To velja tudi za čas epidemije covid-19.

Letos je posebno vabilo namenjeno osebam, ki so prebolele covid-19. Njihova kri namreč vsebuje protitelesa, ki lahko pomagajo pri zdravljenju obolelih. Zavod RS za transfuzijsko medicino z zbiranjem prebolevniške plazme sledi vsem sodobnim strokovnim smernicam v svetu. V slovenskih zdravstvenih ustanovah so že pričeli z zdravljenjem s hiperimunsko plazmo, ki so jo darovali prebolevniki po covid-19. Več o darovanju prebolevniške plazme ter o merilih zanj: http://www.ztm.si/krvodajalstvo/posebni-odvzemi/covid-plazma/.

Ob koncu leta si bodo lahko krvodajalci na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino ogledali razstavo, ki povzema deset let intenzivnega ozveščanja o pomenu darovanja krvi.

Partnerji pri projektu – Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in Petrol – se zahvaljujejo vsem krvodajalcem, Družini srčnih ljudi, saj njeni člani omogočajo, da življenje teče dalje. Zahvaljujejo se tudi medijem za vso podporo pri ozaveščanju o pomenu darovanja krvi. V desetih akcije so pri ozaveščanju pomagale številne znane osebnosti iz sveta glasbe, umetnosti, kulture, športa, krvodajalci in prejemniki krvi s svojimi zgodbami, motoristi, policisti, reševalci, bolniki, zdravniki in zdravstveno osebje, taborniki, novinarji, blogerji, različne poklicne skupine, prostovoljci … Hvala tudi njim.

Že vnaprej se zahvaljujejo tudi vsem, ki bi se želeli pridružiti tej veliki družini; vabijo jih, naj pokličejo najbližji transfuzijski center in se naročijo na odvzem.

Krvodajalstvo v Sloveniji številkah

Leta 1945 so konzervirali prvo steklenico krvi.

Vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri.

Letno se udeleži darovanja krvi 100 tisoč krvodajalcev.

Ženske lahko kri darujejo vsake 4, moški pa vsake 3 mesece.

Za nemoteno preskrbo s krvjo dnevno potrebujemo okoli 350 krvodajalcev in krvodajalk.

Od leta 2011 skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev.

Rdeči križ Slovenije skupaj s transfuzijsko službo vsako leto organizira več kot 1100 krvodajalskih akcij.

Ukrepi pri krvodajalcih za preprečevanje prenosa covid-19

Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni je transfuzijska služba uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje in varen odvzem krvi:

  • izvajajo prilagojene krvodajalske akcije, na katere krvodajalce vabijo preko sms vabila, v katerem jih prosijo za povratni klic za dogovor o dnevu in uri prihoda,
  • krvodajalci se lahko na odvzem naročijo sami, tako da pokličejo na najbližji transfuzijski center in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda,
  • krvodajalce že po telefonu, pred prihodom na odvzem krvi preverijo, ali ustrezajo pogojem za darovanje krvi, in prisotnost bolezenskih znakov morebitne okužbe,
  • na triažni kontrolni vstopni točki krvodajalcem izmerijo telesno temperaturo in ponovno preverijo ustreznost za darovanje krvi.

Za lažjo organizacijo in izvedbo odvzemov krvi krvodajalce prosijo, da se odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe in pokličejo ter se naročijo na odvzem krvi na najbližji transfuzijski center ali krvodajalsko akcijo (www.ztm.si/krvodajalstvo/kdaj-in-kje-lahko-darujem/delovni-cas/)

Vpis krvodajalcev v spletno krvodajalsko bazo

Za hitro prilagajanje potrebam moramo imeti na voljo dovolj krvodajalcev, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujemo. To omogoča spletna baza krvodajalcev, v katero se lahko vpišete na www.daruj-kri.si/vpis.

rdeci.kriz@rks.si | Spletna stran

Rdeči križ Slovenije (RKS) je neodvisna, humanitarna organizacija nacionalnega pomena s poslanstvom z močjo humanosti izboljšati življenje ranljivih ljudi.

Prejšnji članekTablica MatePad nudi vse, kar ste vedno želeli
Naslednji članekSpletni obrazec: Se želiš cepiti proti covidu-19?
logo Rdeči križ Slovenije (RKS)
rdeci.kriz@rks.si| Spletna stran

Rdeči križ Slovenije (RKS) je neodvisna, humanitarna organizacija nacionalnega pomena s poslanstvom z močjo humanosti izboljšati življenje ranljivih ljudi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.