Dizajn management na Fakulteti za dizajn

Slika študentov in napis Kaj je design management
Foto: on Fakulteta za dizajn

DIZAJN + POSEL in še mnogo več.

Se sprašujete, s katerim študijem bi pridobili potrebne veščine, s katerimi boste lahko razvili lastno blagovno znamko? Vas zanima dizajn in bi želeli delovati kot samostojni oblikovalci ali pa si želite biti vodja kreativnega tima?

Postanite študenti smeri DIZAJN MANAGEMENT in si omogočite dostop do trženjskih znanj, dizajnerskih spretnosti in podjetniških veščin. Diplomanti Dizajn managementa na Fakulteti za dizajn postanejo strokovnjaki na svojem s kompetencami oblikovanja izdelkov, storitev ali konceptov s pomočjo »design thinkinga« in upravljanjem procesov oblikovanja v multifunkcionalnih ekipah. S pridobljenimi menedžerskimi veščinami so sposobni voditi manjše kreativne time na poti do realizacije ideje na trgu.

Dodiplomski študijski program DIZAJN MANAGEMENT združuje teorijo in prakso na področju oblikovanja, tehnologije, načrtovanja, podjetništva in trženja. V času študija naši študenti pridobijo trdno osnovo managerskih znanj in veščin, potrebnih za uskladitev dela različnih oddelkov znotraj podjetja. Skozi različne projekte se njihove veščine in kompetence nadgrajujejo v sodelovanju z gospodarstvom na realnih projektih in tako pridobijo potrebne izkušnje za samozavesten nastop na trgu.

Kaj o študiju Dizajn managementa menijo naši študenti?

Sara Sabo, študentka 3l DM:

»Študijski proces mi je … prinesel veliko pozitivnih izkušenj, teoretično in praktično znanje ter tudi vpogled v to, kako design management deluje v praksi. Timsko delo s sošolci in sodelovanje s profesorji mi je pomagalo pri razumevanju in speljevanju faz projekta, poleg tega pa mi je delo design managerja tudi zelo približalo. Pridobila sem celostno, široko razmišljanje, ne le v kreativno smer temveč tudi v smer poslovanja, prav tako pa veliko več raziskujem, sprašujem in se učim skozi celoten proces. Po končanem študiju želim … svoje znanje še dodatno obogatiti – morda z magistrskim študijem, prav tako pa se veselim vsake priložnosti, ki mi bo dovolila, da svoje znanje uporabim in ga tudi nadgrajujem«.

Tjaša Peterle, študentka 3l DM

Študentka pozira v velemestu
Foto: on Fakulteta za dizajn

»Študij sem izbrala, ker je kot edini v Sloveniji združeval oblikovanje s podjetništvom. Zame je bila to idealna izbira. V času študija sem pridobila različna znanja in si odprla nove aspekte razmišljanja. Všeč mi je predvsem tesno sodelovanje s profesorji, ki s svojimi konzultacijami poskrbijo, da ne stagniraš temveč vedno stremimo k napredku. Vsa ta znanja … spretno prenašam v svoj kreativni studio – podjetje, ki sem ga ustanovila že v času študija. Sodelujem z večjimi slovenskimi podjetji ter planiram širitev na tuje trge.

Zagotovo je bil študij design management (poleg knjig ter online in podpornih programov) eden izmed faktorjev, ki mi je pomagal zgraditi samozavest pri vodenju projektov, prodaji, komunikaciji, kreativnem razmišljanju in seveda oblikovanju.«

Klemen Ožbolt, absolvent DM

Portret nasmejanega moškega
Foto: on Fakulteta za dizajn

»Pred študijem Dizajn managementa sem deloval v modni industriji kot stilist in buyer in si pridobil nekaj veščin managementa, o dizajnu in dizajn managementu pa sem želel izvedeti več. S študijem na FD sem ta znanja pridobil. Zelo zanimiv mi je bil dizajnerski proces, na katerem smo veliko delali in zelo mi je bilo všeč delo v timih. Študij mi je prinesel veliko znanja in mislim, da sem posodobil samega sebe ter si na splošno v življenju ustvaril širino v razmišljanju.

Po končani diplomi … želim nadaljevati na podiplomskem študiju in nadgraditi svoje znanje v dizajn managementu. V prihodnje nameravam ustvariti podjetje, v katerem bo dizajn vodilo in kultura v podjetju«.

Študij na Fakulteti za dizajn

Fakulteta za dizajn študijski program DM izvaja od leta 2014. Prednost študijskega programa DM je njegova široka izbirnost – študenti lahko izbirajo med številni izbirni predmeti, ki jim omogočajo pridobivanje specifičnih kompetenc ter oblikovanje lastnega strokovnega profila, ki sovpada z njegovimi individualnimi interesi oz. s potrebami podjetja.

Dodiplomski študij je organiziran izredno in traja 3 leta (6 semestrov). Prav zaradi izrednega načina študija želimo izvedbo študijskega programa čim bolj približati študentom. Vsa predavanja, vaje, korekture so organizirane v popoldanskem času, deloma v oddaljenem (online) načinu, sicer pa na lokacijah v Ljubljani (Hiša za dizajn management in inovacije – HDMI, Gerbičeva 51) in Dunajska 129, Ljubljana.

Fakulteta študentom ponuja:

 • študijsko delo pod vodstvom priznanih predavateljev, ki prihajajo tudi iz gospodarstva,
 • projektno delo v studijih na konkretnih oblikovalskih projektih;
 • interdisciplinarno povezovanje in sodelovanje s študenti drugih fakultet;
 • gostovanja priznanih domačih in tujih predavateljev;
 • možnost sodelovanja na različnih domačih in mednarodnih natečajih in konferencah;
 • intenzivno sodelovanje z gospodarstvom ter znanstveno-raziskovalno delo v sklopu mednarodnih raziskovalnih projektov;
 • možnost vključevanja v program Erasmus +;
 • pomoč pri uveljavljanju lastne blagovne znamke oz. lastnega podjetja.

Poleg smeri Dizajn management FD na dodiplomski stopnji izvaja še smeri Notranja oprema, Vizualne komunikacije, Moda in tekstilije ter Nakit.

Več informacij o sami fakulteti ter o posameznih smereh:  https://fd.si/

Več informacij o smeri Dizajn management: https://fd.si/design-management

Kontakt:

 • doc. mag. Mateja Š. Dimic – predstojnica katedre za Dizajn Management
 • Dunajska 129, 1000 Ljubljana, Slovenija T: +386 59 23 50 05  G: +386 31 755 354
  e-mail: mateja.s.dimic@fd.si  web: www.fd.si

Obiščite nas na razstavnem prostoru 32 na sejmu Informativa, 20. in 21. januarja 2023!

Vabimo vas tudi, da se udeležite naše delavnice »Kaj je DESIGN MANAGEMENT?«,  kjer boste na praktičnem primeru spoznali postopek inoviranja in vodenja razvoja novega produkta z uporabo metod design thinking-a.

Delavnica bo potekala v mali predavalnici (sejem Informativa),  v petek 20.1. 2023, od 11:15 do 12:00.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.