Kako začeti ustvarjati pametni dom?

smart home, house, technology
Foto: geralt iz Pixabay

Vsaj v teoriji nas pametne naprave nesejo v dobo, kjer bomo lahko iz fotelja v dnevni sobi upravljali svojo pametno hišo. Kjer se bo človek osvobodil najbolj osnovnih opravil in dobesedno delal le še z glavo in premiki prstov. Eden prvih korakov na tej poti je preureditev hiše v pametni dom.

A najprej razložimo, kaj sploh je pametni dom. Gre za sistem vrste hišnih naprav od žarnic, termostatov, kavomatov, avtomatskih žaluzij, ključavnic do radia, kamer in požarnih alarmov, ki so povezane z osrednjo kontrolno enoto (angl. hub, bridge, gateway). Tako lahko uglašeno delujejo, mi pa jih lahko upravljamo preko pametnega telefona s kavča ali celo, ko smo daleč od doma. Privarčujemo s časom, skrbjo in, še posebej v primeru pametnega ogrevanja hiše, elektriko.

Sliši se dokaj futuristično, morda strašljivo, predvsem pa drago. Vendar ni nam treba imeti »popolnega« pametnega doma, da bi uživali nekaj njegovih prednosti. Veliko komponent, ki sestavljajo pametno hišo, lahko uporabljamo ločeno in si olajšamo ter popestrimo bivanje.

Pametna osvetljava

Pametne luči so za večino ljudi prvi mejnik na poti do pametne hiše. So preproste in uporabne, večina pa jih ne potrebuje osrednje kontrolne enote, temveč jih upravljamo naravnost preko Bluetooth ali WLAN povezave. V Sloveniji jih lahko dobimo pri večini prodajalcev pohištva in elektronike.

Pametni avdio sistemi in zasloni

Odlični v kombinaciji s pametno osvetljavo za ustvarjanje intimnega vzdušja na zmenku, družinske idile ob božičnih filmih ali privatnega rave-a. Na tem področju sta vodilna Amazon in Google s svojima serijama izdelkov Amazon Echo ali Google Home. Sistema sta tako uporabna in vsestranska, da lahko delujeta kot nekakšna osrednja kontrolna enota za druge pametne hišne naprave. Tako so pametni avdio in video sistemi dobra začetna točka iz estetskih in tudi logističnih razlogov.

Clarksburg, MD, USA 03-01-2021: A caucasian woman sitting on an armchair with casual clothes in her house is asking a question to Amazon Echo Dot, voice activated speaker device.
Foto: Grandbrothers iz iStock

Pametni termostat

Pametna naprava za dolgočasne ljudi, ki si le želijo imeti ravno pravšnjo temperaturo v hiši in porabiti čim manj elektrike. To ni le običajni termostat, ki ga po novem lahko upravljamo preko telefona ali tablice, temveč veliko več. Poleg tega, da mu lahko sprogramiramo urnik gretja, so moderni modeli sposobni zaznati, kdaj smo doma in celo v katerem prostoru se nahajamo. To reši večno težavo analognih (ali butastih) termostatov na hodnikih, s katerimi si človek kar ne more in ne more nastaviti primerne temperature v drugem delu stanovanja. Njihove cene so nekje med 150 in 300 evri, za delovanje pa jih večina ne potrebuje nič drugega kot Wi-fi povezavo.

Man uses a mobile phone with smart home app in modern living room
Foto: Saklakova iz iStock

Varnostne kamere

Nič novega, bi rekli. Varnostne kamere uporabljamo že slabih 20 let. Zahvaljujoč napredku v računalništvu, pa so novodobne kamere sposobne ločiti živali od ljudi, prepoznati obraze in opozoriti, da nas pred vrati čaka pošiljka. Senzorje lahko povežemo s pametno ključavnico in vrati, ki se bodo odprla sama, ko zagledajo znan obraz. Kamere lahko spremljamo na daljavo v realnem času preko svoje pametne naprave, kar je koristno tako za odvračanje vlomilcev kot omnipotenten nadzor nad otroci.

Young Man in Glasses Wearing a Blue Shirt is Adjusting a Modern Wi-Fi Surveillance Camera with Two Antennas on a White Wall at Home. He's Checking the Video Feed on his Smartphone.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Omenjene pametne naprave ne potrebujejo osrednjega vmesnika ali renoviranja hiše in posebnega prilagajanja. Delujejo samostojno, v nekaterih primerih pa jih lahko tudi združimo v zasilne osrednje kontrolne naprave. Paziti moramo le, da so naprave med sabo kompatibilne, pri čemer nam bo z veseljem pomagal prodajalec. So popolna vstopna točka za vse, ki si želijo nekatere prednosti pametnega doma brez obvez ali prevelikih finančnih bremen.

VIRTech Hive
Prejšnji članekDizajn management na Fakulteti za dizajn
Naslednji članekPodeljujejo se sredstva za samozaposlene v kulturi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.