Družinska pražarna kave izpod Alp

Kaj je prva stvar, ki jo narediš čisto vsako jutro, ne glede na to, ali si doma, v službi ali se odpravljaš na fakulteto? Spiješ skodelico kave, seveda. Brez te pregrešno dobre pijače se dan ne začne. Kav obstaja toliko vrst, kot je okusov – nekateri imajo raje črno turško, drugi italijanski latte macchiato. Vsaka skodelica kave je lahko vrhunska, če izbereš pravo osnovo.

Resnično izjemno kavo lahko najdeš v pražarni Kolektiv 22. Gre za majhno družinsko pražarno izpod gore Stol. Leta 2017 sta jo ustanovila sestra in brat, njun glavni cilj pa je bil ponuditi izvrstno kavo z lokalno tradicijo. Tradicija jima je izredno pomembna, saj sta o uživanju kave in njenem »švercanju« poslušala babico Tončko, rojeno leta 1922. Pražarna je posvečena in poimenovana po njej.

Skodelica kave na mizi, za njo vrečka kave

Ekipa Kolektiva 22 se osredotoča na praženje 100 % arabice, in sicer zrna z enotnim poreklom (ang. »single origin«). Kaj to pomeni? Da je kava pridelana znotraj ene regije ali posesti in se ne meša z različnimi zrni. Ravno zaradi tega njihova kava ponuja edinstvene značilnosti in posebne okuse, ki jih drugje ne boš našel.

Za njihovo kavo je značilno tudi to, da je svetleje pražena, zaradi česar pridejo do izraza različni okusi. Osnovo za svetlejše praženje predstavljajo visoko kvalitetna zrna brez defektov in primesi. Ti se drugače lahko prikrijejo s temnejšim praženjem, a pri tem izgubijo bogastvo okusa.

Roka in v zrak vržena vrečka kave

Družinska pražarna Kolektiv 22 ponuja različne vrste kav, tudi brezkofeinsko za vse, ki v tem napitku radi uživate v poznih urah. Ponujajo pa tudi mesečno naročnino na kavo, ki je lahko odlično darilo za vse ljubitelje te pijače. Dobra kava lahko polepša še tako slab dan, zato je treba poskrbeti, da pijemo zares izvrstno.

 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekIzrael ena prvih držav, ki se približuje koncu pandemije
Naslednji članek10 vprašanj, ki jih je v razgovore za službo prinesla epidemija
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.