10 vprašanj, ki jih je v razgovore za službo prinesla epidemija

Že nekaj mesecev si ne moremo več zatiskati oči in trditi, da epidemija Covida- 19 ni imela učinkov na naš vsakdan. Še več, vedno bolj se njenih učinkov moramo zavedati tudi na področju zaposlovanja in iskanja službe. Za mnoge študente in druge iskalce zaposlitve se je tako v celoti spremenil kontekst te ključne naloge – razmišljajo o prilagoditvah svojih kariernih ciljev in si težje predstavljajo svojo karierno pot. Če jim to oviro uspe preskočiti, pa se pogosto zatakne pri naslednjem koraku.

Pri vprašanju o vprašanjih. Če smo si nekdaj enostavno predstavljali kakšna vprašanja nas bodo čakala na razgovoru za službo, temu sedaj ni več nujno tako. Zato smo v Kadrovski asistenci za vas pripravili seznam vprašanj, ki jih je v (spletne) razgovore za službo že vnesla epidemija.  Nadgradili pa jih bomo še z nekaj vprašanji, ki vas lahko rešijo, ko pride na vrsto vprašanje vseh vprašanj: »Imate vi kakšno vprašanje?«

5 vprašanj, ki čakajo nate

Vsak delodajalec bo svoja vprašanja seveda prilagodil delovnemu mestu, na katerega se prijavljate, pa tudi kulturi svoje organizacije, kljub temu pa obstaja nekaj vprašanj, ki bodo kmalu postala »nova klasika« in jih nikar ne spreglejte.

Po nekaj vprašanjih, ki so namenjena temu, da se sprostite, kot je »Kako ste danes?«  in klasičnih vprašanjih, kot je »Zakaj bi želeli delati ravno pri nas?«, lahko pričakujete različice naslednjih vprašanj:

  1. Ste se v zadnjem času naučili kakšne nove veščine?

Namig: Razmislite tudi o veščinah izven formalnih izobraževanj, ki vam lahko pomagajo  doseči prilagodljivost na delovnem mestu, ki bo svojo ključnost pokazala tudi v prihodnosti.

  1. Ste se v zadnjem času naučili kaj novega o sebi?

Namig: Zmorete bolj stresne situacije, kot ste si do sedaj predstavljali? Ste našli kak nov hobi, ki ga lahko povežete s svojim delom? Ste ugotovili, da se znate dobro prilagajati na nove situacije, se dobro učiti, iskati bistvene informacije? Ste našli nove načine za spopadanje s stresom?

  1. Ste pripravljeni delati od doma in iz pisarne ko bo to mogoče? Ste že kdaj delali od doma?

Namig: Razmislite kako boste argumentirali svoj odgovor. Tudi če od doma še niste delali, pomislite na vaše odzive v situacijah, ki so temu bile podobne.

  1. Kaj je bilo med delom od doma za vas najbolj stresno oz. kaj je sicer za vas na delovnem mestu najbolj stresno? Kaj vam je pri delu s tehnologijo najbolj všeč in kaj vam dela preglavice?

Namig: Razmislite tudi o načinih, s katerimi bi se s temi situacijami konstruktivno spopadli – novih in tistih, ki jih že uporabljate. Ko izpostavite svoje pomanjkljivosti, pa poudarite tudi prednosti, ki se vam z njimi pomagajo spopadati (npr. tega pri tehnologiji še ne obvladam, a sem se pripravljen učiti).

  1. Kako načrtujete svoj urnik in spremljate svoj napredek med delom (od doma) ter kako bi delu od doma prilagodili svoje delovno okolje?

Namig: Razmislite o organizacijskih navadah, ki izboljšajo vašo produktivnost, kot so na primer zapisovanje ciljev, svetlo, urejeno in umirjeno okolje.

5 vprašanj, ki so boljša od tišine

Po novih in starih klasikah pa vas gotovo čaka še tisto vprašanje, ki s sabo velikokrat prinese nerodno tišino: »Imate kakšno vprašanje?« Naj ne bo več vaš sovražnik, temveč prijatelj. V času Covida- 19  je namreč še veliko pomembneje, da ga delodajalec postavi in da vi nanj odgovorite, saj je epidemija veliko preglavic prinesla tudi na področje ustvarjanja občutka pripadnosti organizaciji,  na področje komunikacije in stika z novimi sodelavci.  Tukaj je 5 idej, ki lahko presekajo tišino in jo napolnijo z vašim talentom.

  1. Je imel Covid- 19 učinek na to delovno mesto in kakšen je bil?
  2. Morda potrebujem posebno opremo ali aplikacijo za lažje usklajevanje dela od doma?
  3. Na kak način ponavadi poteka komunikacija z drugimi sodelavci? Želel/a bi jih namreč spoznati in se z njimi povezati.
  4. V primeru, da ne boste delali od doma povprašajte tudi: »Na kakšne prilagoditve delovnega procesa zaradi zagotavljanja varnosti (sebe in drugih) moram biti pozoren?«
  5. Kaj je trenutno najpomembnejši cilj organizacije in kako lahko pri njem pomagam?

Upam, da je s temi predlogi vaših vprašanj o poteku razgovorov v času epidemije za kanček manj in vam med  prihajajočimirazgovori želim veliko sreče in gotovosti.

Sabina Majerič

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

Prejšnji članekDružinska pražarna kave izpod Alp
Naslednji članekDejan Krajnc – o nenormalno lepih novih začetkih

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.