E-izobraževanje ali »misija mogoče«

Danes zjutraj sem videl mojega otroka, kako teka okrog po stanovanju, in ga vprašal, kaj počne. “Sem pri telovadbi, mama,” je odgovoril.

Medtem ko bereš to, si te dni verjetno že naletel na temo e-učenja in se morda celo spraševal, ali ga je res mogoče izvajati oziroma kako bi ga bilo mogoče izvajati tako učinkovito kot konvencionalno izobraževanje. Te dni se je izkazalo, da je ta tema postala skupna točka tako vzgojno-izobraževalnih ustanov in učiteljev, kot tudi staršev in študentov, saj so se vsi znašli v istem vrvežu vprašanj glede prihodnosti izobraževanja in glede tega, kako bi tehnologija lahko rešila omejitve, ki so nastale zdaj, ko se je celotna družba ustavila.

Če imaš še vedno težave z nadaljevanjem izobraževalnega procesa od doma in vzdrževanjem stikov z vsemi v razredu, ti je tu na voljo naš predlog, ki dokazuje, da e-izobraževanje ni le »misija mogoče«, temveč ima svetlo prihodnost.

Osnova dobrega načina za nadaljevanje izobraževalnega procesa od doma in vzdrževanja stikov in povezanosti je skupno spletno mesto, kjer so na voljo posodobitve in izmenjava informacij, po možnosti v aplikaciji za sporočanje, ki ga učenci (in učitelji) že dobro poznajo. Tako mesto, kjer lahko učitelji dosežejo vse svoje učence na spletu, so skupnosti oziroma communities na Viberju Viber Communities. Vzpostavljena skupnost na Viberju ni omejena s številom članov, nudi napredna orodja za moderiranje in vsakdo, ki se pridruži pozneje, lahko vidi vso vsebino za nazaj oziroma objavljeno do sedaj.

Predstavljaj si, da ustvariš skupnost za predmet slovenščine oziroma književnosti za 9. razred. Tu je nekaj nasvetov, s katerimi lahko postaneš čarovnik za e-učenje v samo 5 korakih:

  1. Skupnost ustvari tako, da odpreš Chats > tapneš ikono pisala v zgornjem desnem kotu za iPhone ali vijolični krog z ikono oblačka za tekst v spodnjem desnem kotu za Android > New Community > Dodaj informacije o skupnosti pod “About” in ime skupnosti pod “Name”.
  2. Odloči se, kakšno vrsto skupnosti boš izbrali, v kateri boš zbrali tvoj razred:

Closed – zaprta skupnost, namenjena določeni oziroma zaprti skupini ljudi (povabil jih je le učitelj).

Public –  javna oziroma odprta skupnost – pridruži se lahko kdorkoli in/ali doda druge z neposrednim povabilom ali klikom na povezavo s povabilom.

  1. Odloči se, kakšna bo komunikacija v skupnosti:

➡One way – enostranska komunikacija – objavljaš lahko samo ti, učenci pa lahko samo berejo, všečkajo in posredujejo.

↔ Two ways – dvostranska komunikacija – člani skupnosti lahko tudi objavljajo.

Te funkcije oziroma pravila lahko spremeniš skozi čas, odvisno od situacije.

  1. Postavi pravila tvojega novega kanala za širjenje znanja. Napiši splošna pravila in pogoje skupnosti in jih pripni na vrh, da bodo vidni vsem, ki se pridružijo.

Če nekdo od uporabnikov krši pravila, ga lahko blokiraš in v svojo e-učilnico vrneš red.

  1. Bistveno je ustvarjanje vsebin ter nagovarjanje in vključevanje razreda. Ne pozabi, da si ti tisti, ki narekuje pravila. Klepet s tvojimi učenci je lahko zelo hiter način za interakcijo in sodelovanje, zato bodi v svojih objavah kratek, relevanten in natančen. Poskusi uporabljati funkcijo anket – »polls« – s katerimi lahko zbiraš povratne informacije in pogosteje spremljaš pretok informacij.

Zdi se, da si pripravljen!

Začni dodajati člane in moderiraj tvojo novo skupnost! Vanjo deli spletne lekcije, nudiš lahko usmeritve učencem, pošiljaš lahko do 15 minut dolga govorna sporočila ali katerekoli vrste datotek do velikosti 200 MB; postavljaj vprašanja ali pa spremljaj napredek učencev ali študentov preko anket.

Tvoja nova skupina ponuja neskončne priložnosti, ki so na dosegu tvojih prstov in enostavne za izvajanje vsakodnevnih učnih ur.

Trenutna globalna agenda je sprožila nove izzive na področju izobraževanja, tako učiteljem kot njihovim učencem. Zdaj je čas, da izkoristimo priložnost za doseganje kakovosti izobraževanja, za katerega si prizadevamo na globalni ravni in dokažemo, da lahko v digitalni obliki poskrbimo za enako ali celo boljšo kakovost kot pri običajnih metodah učenja in formalni šolski izobrazbi.

Deli ta članek med svojo skupnostjo, širi znanje in prevzemi ključno vlogo pri prinašanju novih pomembnih učnih izkušenj v svet.

Si mogoče že začel uporabljati funkcijo Viber communities za potrebe tvojega e-razreda ali imaš še dodatna vprašanja? Pridruži se slovenski skupnosti e-učiteljev tukaj: Viberjev vodič za e-učitelje.

Upoštevaj, da Viber ni namenjen otrokom, mlajšim od 13 let!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.