EMUI 10: Spoznajte eleganten, zmogljiv in do uporabnika prijazen sistem

Nova različica operacijskega sistema EMUI 10 z več kot 30 pomembnimi nadgradnjami, bo 150 milijonom uporabnikom po vsem svetu prinesla brezhibno življenjsko izkušnjo okolja podprtega z umetno inteligenco. Kakovost uporabniškega vmesnika namreč izstopa že na prvi pogled.

Skrb za uporabniško izkušnjo je videti skozi zgodovino razvoja sistema EMUI. V različici 3 so se osredotočili na idejo točk, črt in krogov, v različici 5 pa na minimalistično in čistejšo obliko s poudarkom na beli in modri barvi. Ves čas je tudi raslo število uporabnikov Huaweievih naprav, zato je različica 9 poudarila vrhunsko in kakovostno izkušnjo uporabe, različica 10 pa izpopolnjuje podrobnosti in optimizira delovanje vmesnika.

Revijalni slog za boljšo izkušnjo branja

Skladno s sodobnimi smernicami je postavitev in zasnova uporabniškega vmesnika zasnovana na tako imenovanem revijalnem slogu. Mnogo večje je področje za naslove, zato ti izstopajo. Več pa je tudi praznih belih površin, kar skupaj z mrežno postavitvijo in poudarjenimi grafičnimi elementi dvigne izkušnjo branja na novo ravan.

Funkcija revijalnega sloga omogoča brezhibni prikaz različnih vsebin na zaslonu, ki je tudi privlačnejši. Podobno, kot nam je všeč postavitev članka v reviji, nam bo všeč tudi novi uporabniški vmesnik.

Morandijeva barvna paleta

Giorgio Morandi je bil italijanski slikar, ki se je proslavil z značilnimi pastelnimi oziroma manj nasičenimi barvami. Te so elegantne in hkrati preveč ne izstopajo, kar se ujema s slogom Huaweievih izdelkov, zato jih je ta izbral za sistem EMUI 10. Naredili pa so korak naprej in zasnovali načelo, da so visokonasičene barve primerne za majhne, nizko pa za velike »bloke«.

Šest barv iz Morandijeve palete je uporabljenih v Imeniku, Beležnici in Nasvetih.

Uporabniku prijazne velike pisave

Sistem EMUI 10 uvaja velike pisave, saj zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, predvsem pa je uporaba preprostejša. Vzemimo na primer nastavitve fotografiranja v aplikaciji. Ko premaknete zaslonski drsnik, so oznake na njen prikazane z velikimi številkami in črkami, medtem pa so drugi elementi vmesnika skriti. Nastavitve oziroma njihovo spreminjanje je zato bolj intuitivno, lažje se osredotočite nanje, pa tudi jasnejše so.

Estetika v kakovosti

Namesto da bi bil vmesnik le na pogled izstopal, je Huawei v vse korake oblikovalskega procesa vključil človeški pogled oziroma poglobljen vpogled v njegovo fiziologijo in psihologijo. S prenosom estetike v zasnovo uporabniškega vmesnika jim je namreč uspelo zagotoviti optimalno gladko in brezhibno uporabniško izkušnjo.

Na človeka osredotočen temni način

Kadar so barve v sliki obrnjene, to uporabnika sprva moti. Oster kontrast barvne inverzije je lahko neprijeten, saj človeško oko svetilnost barve dojame drugače, od tistega, ker je dejansko pred njim. Zaradi tega so za temni način z za oko pomirjujočimi lastnostmi potrebne zapletene in natančne prilagoditve. V Huaweievem laboratoriju so zato izvedli več preizkusov učinkovitosti branja pod različnimi svetlobnimi razmerami, da bi našli najboljše območje barvnega kontrasta za besedila in ikone.

Na podlagi rezultatov preizkusa so raziskovalci dosegli, da sistem EMUI 10 doseže optimalni kontrast med besedilom in temnim ozadjem. Svetilnosti in nasičenosti neke barve namreč dojemamo različno, če je ozadje svetlo ali temno. Prav tako pa so optimizirali barvno shemo za besedila in ikone, da bi zagotovilo doslednost, pa tudi vrhunsko čitljivost tako v temnem kot tudi svetlem načinu.

Poleg Huaweievih, EMUI 10 algoritme za prilagajanje barv preko naprednih načinov prepoznave elementov uporabniškega vmesnika in tehnik preračunavanja barv, uporabi tudi za prikaz drugih aplikacij. Tudi če te nimajo temnega načina, ga lahko brez težav vključite.

Animacija z občutkom

Zaznavanje dinamičnih sprememb je zakoreninjena v vsakodnevnem življenju in podzavestnih dejavnostih možganov. Resnično brezhibne animacije pa niso mogoče, če dinamični učinki niso skladni s psihološkimi pričakovanji. V nasprotnem primeru celo dosežejo nasprotno od želenega, povzročijo, da se uporabnik počuti zmedeno. Animacije v sistemu EMUI vplivajo na čute uporabnika na podlagi temeljitega preučevanja človeških bioloških značilnosti. Kadarkoli se dotaknete zaslona, ali skočite na naslednjo stran, to vidite na zaslonu in občutite na prstu, saj so povratne informacije skladne s psihološkimi pričakovanji.

Animacija dotika. Na podlagi zakona akcije in reakcije je Huawei uporabil elastično vzmetni učinek pri dotiku zaslona. Zato so ob dotiku ikone ali navideznega gumba povratne informacije bolj tekoče in narave.

Animacija listanja strani. Če je učinek animacije med premikanjem strani krajši od 230 ms, bo verjetno pustil občutek nenadne spremembe, daljši od 500 ms pa občutek zamika. Ko na primer odprete aplikacij, če animacija traja približno 200 ms, to zaznate kot nenadno utripanje, medtem ko postanete nestrpni, če je čas daljši od 600 ms. Analize pa kažejo, da je za uporabnike najbolj udobno, če animacija traja 400 ms.

Povratna animacija. Predmet vržen v zrak leti po parabolični poti, ki pa je odvisna od kota meta, hitrosti in drugih spremenljivk. Ta princip so uporabili v sistemu EMIU 10 za oblikovanje povratnih informacij z bolj živimi lastnostmi.

Huawei prejel certifikat ISO/IEC 27701

Huaweieve mobilne storitve (HMS) so zbirka aplikacij za ekosistem njihovih naprav, ki uporabniku omogočajo pametnejšo, hitrejšo in brezhibno uporabniško izkušnjo. So pomembni del sistema EMUI 10, mednje pa sodijo uporabniški račun (Huawei ID), oblačna hramba za datoteke (Huawei Mobile Cloud), tržnica aplikacij (Huawei AppGallery), teme, spletni brskalnik in Huaweiev digitalni pomočnik. Huawei je zanje v Bruslju na letni evropski konferenci o zaščiti podatkov od organizacije British Standards Institution prejel certifikat ISO/IEC 27701, ki dokazuje njihovo vodilno vlogo pri varovanju osebnih podatkov in informacijske varnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.