Erasmus+ mobilnost bogati in širi obzorja

Oglas za Erasmus

Mobilnost ali izmenjava je obdobje v času študija, ki ga študent preživi na študiju ali na praksi v tuji državi. Med mobilnostjo del študijskih obveznosti opravi v tujini namesto na domači fakulteti. Mobilnost lahko traja od 2 do 12 mesecev, po novem pa obstaja možnost tudi za kratkotrajno izmenjavo od 5 do 30 dni v kombinaciji z virtualnim delom.

Izkoristite priložnost, vsaka izkušnja bogati življenje!

Skok v neznano, v tujo državo, stran od domačih, kjer govorijo tuj jezik in kjer nikogar ne poznaš, je lahko strašljiv. Ampak hkrati je to lahko najboljša izkušnja tvojega življenja! Ravno med študijem se najde dovolj časa, da lahko en semester ali dva preživiš v tujini in si nabereš neprecenljiva znanja, izkušnje in tudi prijatelje.

6 odgovorov za več poguma

  1. Kako financirati življenje v tujini? Erasmus+ omogoča prejemanje štipendije, s katero si sofinanciraš pot in bivanje v tujini. Višina mesečne štipendije je odvisna od tega, v katero državo odideš, giblje pa se med približno 600 € in 670 € mesečno. Če se boš odločil za kratkotrajno izmenjavo, lahko na dan dobiš 54 ali 79 EUR, odvisno od tega, koliko časa traja mobilnost. Poleg štipendij so na voljo tudi dodatki – če greš na prakso ali če boš potoval na zeleni način, če si študent s posebnimi potrebami ali prihajaš iz okolij z manj možnostmi …
  2. Te je strah sporazumevanja v tujem jeziku? Erasmus+ te bo naučil jezika države gostiteljice (vsaj toliko, da boš našel trgovino in lahko naročil v restavraciji), saj imaš možnost brezplačnega tečaja večine evropskih jezikov. S tečajem začneš pred odhodom na mobilnost in nadaljuješ ves čas, kolikor si na mobilnosti. Ne glede na to, kateri tuji jezik boš na izmenjavi uporabljal, boš znanje gotovo izboljšal.
  3. Te skrbi, da boš moral ponavljati letnik? Erasmus+ poskrbi, da se ti predmeti, ki jih opraviš v tujini, na domači fakulteti priznajo in ti jih ni treba ponovno opravljati. To se boste dogovorili, še preden odideš, in zapisali v posebnem sporazumu (t. i. learning agreement). To pomeni, da če vse obveznosti v tujini uspešno opraviš, normalno napreduješ v višji letnik.
  4. Ali je res, da si v tujini prepuščen sam sebi? Samostojnost je že potrebna, ampak v Erasmus+ programu nisi nikoli zares sam. Obkrožen boš namreč z drugimi mednarodnimi študenti pa tudi s študenti slovenskih fakultet, ki so izbrali isto ustanovo. Mednarodne pisarne v tujini velikokrat organizirajo različne aktivnosti: srečanja, izlete, druženja itn. Kontakt ohraniš tudi z domačo mednarodno pisarno, ki ti bo prav tako lahko v podporo.
  5. Meniš, da bo Erasmus+ le en velik žur? Sicer je res, da Erasmus+ nudi priložnost za zabavo, druženje, ljubezen in dogodivščine. Definitivno pa je Erasmus+ najprej neverjetna priložnost, da se v tujini naučiš stvari, ki se jih doma ne moreš, spoznaš svojo izbrano stroko v drugem okolju in z drugih vidikov. Razviješ mrežo poznanstev v tuji državi in morda priložnosti za v prihodnje.
  6. Razmišljaš o tem, da bi po študiju v Sloveniji študiral v tujini… Erasmus+ izmenjava za določen čas je idealna za prebijanje ledu. Na ta način boš okusil, kaj pomeni študij v tujini, nabral dragocene izkušnje in informacije, ki ti bodo olajšale odločitev za ta pomemben korak.

Do prvih informacij na svoji fakulteti oz. akademiji

Začni tam, kjer si »doma«. Največ informacij boš dobil v mednarodni pisarni ali referatu. Pozanimaj se, katere gostujoče fakultete si lahko izbereš. Pogovori se s študenti, ki so se vrnili iz tujine, in s tujimi študenti, ki so trenutno na fakulteti. O izkušnji lahko vprašaš tudi profesorje, ki so že predavali na izbrani instituciji.

Če te tujina vsaj malo zanima, potem je del odločitve že sprejet. Zavedaj se, da ti mobilnost prinese izkušnje, znanje in nenazadnje nove prijatelje. Mobilnost te zagotovo spremeni – na bolje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.