Kaj je fantomska bolečina? Ghost-pain, ki nažene strah v kosti

Vse, kar moramo vedeti o fantomski bolečini
Vse, kar moramo vedeti o fantomski bolečini Foto: Ton Photograph iz iStock

Bolečina je stanje, ki smo ga občutili vsi posamezniki. Je odziv telesa na neprijeten dražljaj, ki vzdraži nociceptorje, ti pa nato sporočijo možganom, da se dogaja nekaj neprijetnega. Vendar pa bolečina ni vedno zgolj odziv na dražljaj. Lahko je tudi lažen alarm, ki posamezniku povzroči veliko stisko. O takšnih stanjih smo nekaj že pisali. Bolj poznana simptomatika lažne bolečine je fibromialgija, v tem članku pa se bomo lotili fantomske bolečine.

Kaj je fantomska bolečina?

Fantomska bolečina je tista bolečina, ki jih ima amputiranec v predelu ekstremitete, ki je bila amputirana. Kljub temu da pacient tega uda nima več, ima včasih občutek, kot da ud še obstaja in ga lahko giblje. Najpogosteje se ta občutek pojavi prve dni po amputaciji, postopoma pa izzveni. Če bolečine ne izginejo ali se celo stopnjujejo, lahko amputiranca privedejo tudi do resnih depresivnih stanj.

Fantomska bolečina od A do Ž
Fantomska bolečina od A do Ž Foto: angkhan iz iStock

Jasnega razloga zakaj pride do fantomske bolečine ne poznamo. Predvidevamo pa, da je posledica bolečinski spomin in preostale živčne poti, ki lahko do neke mere še ustvarjajo bolečinske signale. Poškodbe tega živčnega sistema, lahko sprožajo napačne signale, ki se nato prenesejo v možgansko skorjo, kar nato občutimo kot bolečino. Ocenjuje se, da od 10 amputirancev, kar 8 med njimi občuti fantomsko bolečino.

Kaj je vzrok za nastanek fantomske bolečine?

Fantomska bolečina se običajno pojavi kmalu po izgubi uda. Lahko traja od tri do šest mesecev, da se rana po amputaciji zaceli. Redko se bolečina pojavi po mesecih ali letih.

Strokovnjaki verjamejo, da je fantomska bolečina posledica zamenjave signalov živčnega sistema, zlasti med hrbtenjačo in možgani. Ko je del telesa amputiran, živčne povezave od periferije do možganov ostanejo na mestu. Možgani si lahko napačno razlagajo informacije, ki jih prejemajo, ali signale obdelajo kot občutek bolečine, tudi če je bil amputirani del medtem odstranjen.

Vzroki za nastanek fantomske bolečine
Vzroki za nastanek fantomske bolečine Foto: kckate16 iz iStock

»Po amputaciji je potreben čas, da se centralni živčni sistem prilagodi izgubi dela telesa,« razlaga dr. Heikki Uustal, fiziatrinja in zdravnica rehabilitacijske medicine. »Zaradi tega možgani ali hrbtenjača prejmejo veliko količino mešanih ali nepričakovanih signalov iz preostalih živcev, kar povzroči PLP.«

Dejavniki tveganja

Kljub temu, da je bolečina večinoma vezana na napačne signale, ki jih prejemajo možgani, lahko vseeno določimo nekaj dejavnikov, ki dodatno vplivajo na pojav fantomske bolečine. Prva je seveda logična, da se lahko fantomska bolečina sploh pojavi, se mora zgoditi amputacija, ki je lahko namerna (kot posledica zdravstvenih težav), ali nenamerna (kot posledica nesreče).

Med ostale dejavnike pa štejemo tudi:

 • angino,
 • sprememba temperature ali zračnega tlaka,
 • zaprtje,
 • bolezen pasovec (herpes zoster),
 • kajenje.
A male prosthetist wraps a plaster cast around the leg stump (amputated limb) of an disables amputee veteran in a wheelchair.
Foto: Katy L. Pack iz iStock

Simptomi in diagnostika

Simptomi fantomske bolečine so lahko bežni ali trajajo več dni. V prvih šestih mesecih po izgubi okončine se intenzivnost in pogostost bolečine običajno zmanjšata. Kljub temu ima kar 8 od 10 ljudi dve leti po amputaciji fantomske bolečine.

Fantomska bolečina se lahko občuti kot:

 • pekoč ali boleč občutek.
 • Vpenjanje, stiskanje ali v obliki primeža.
 • Srbenje ali mravljinčenje.
 • Streljanje ali zabadanje.
 • Utripajoča.
Sporty caucasian man with artificial leg standing on running track and having pain in stomach.
Foto: dusanpetkovic iz iStock

Diagnostiko pa lahko opravimo s pomočjo fizičnega pregleda. Izločiti moramo druge vzroke za nastanek bolečine, to so na primer okužbe ali poškodbe živčevja. V okviru tega pregleda se lahko opravi tudi slikovna diagnostika (ultrazvok, magnetna resonanca, CT) in krvna diagnostika. Kadar ni drugih simptomov, se postavi sum na fantomsko bolečino na podlagi simptomov.

Zdravljenje fantomske bolečine

Zdravljenja fantomske bolečine spadajo v dve kategoriji: zdravljenje z zdravili in zdravljenje brez zdravil. Zdravniki lahko za lajšanje simptomov  uporabijo kombinacijo zdravil in protibolečinskih terapij.

Možnosti zdravljenja vključujejo:

 1. Zdravila blokirajo signale bolečine v možganih ali hrbtenjači. Pogoste izbire vključujejo triciklični antidepresiv, imenovan amitriptilin, in antikonvulzivna zdravila, kot sta gabapentin in pregabalin. Druga zdravila, ki so pomembna za zdravljenje fantomske bolečine pa so še protibolečinska zdravila (NSAID), zdravila proti napadom bolečine, zaviralci beta receptorjev in mišični relaksanti.»Mnogi zdravniki dajo bolnikom preventivni odmerek zdravil po operaciji, da zmanjšajo tveganje za razvoj fantomske bolečine,« pravi dr. Uustal.
 2. Psihološka motnja. Rutinske dejavnosti, kot so delo, učenje, branje ali vadba, lahko povzročijo motnjo, ki zmanjša simptome PLP.
 3. Akupunktura je tradicionalna kitajska medicina, ki vključuje zabadanje igel v določene točke v telesu za uravnoteženje pretoka energije. Akupunktura lahko pomaga uravnavati centralni živčni sistem in zmanjšati živčne signale, ki povzročajo moteče občutke v amputirani okončini.
 4. Masaža. Masaža lahko zmanjša občutljivost in pomiri prekomerno aktivne živčne signale.
 5. Klinična hipnoza lahko izboljša nadzor nad bolečino.
 6. Medicinska marihuana. CBD/THC spojine v marihuani lahko zmanjšajo moteče občutke.
 7. Topla/hladna terapija. Uporaba grelne blazine ali ledenega obkladka na preostalem udu lahko zmanjša simptome PLP.

»Živci lahko prenesejo le toliko dražljajev, tako da ko odvrnemo razdražen živec z drugimi dražljaji, kot so toplota, mraz, dotik ali električna stimulacija, bo to pogosto blokiralo moteče občutke fantomske bolečine,« pravi dr. Uustal.

 1. Transkutana električna živčna stimulacija (TENS). Enote TENS dovajajo majhen električni impulz skozi elektrode, pritrjene na preostali ud.
 2. Virtualna resničnost (VR) in zrcalna terapija. VR terapija uporablja VR tehnologijo za ustvarjanje digitalne iluzije amputiranega dela telesa. Uporaba ogledala za ustvarjanje odseva amputiranega dela telesa lahko ustvari podobno iluzijo. Ta tehnika deluje tako, da “prevara” možgane, da verjamejo, da je ud še vedno tam, kar lahko umiri nepričakovane živčne signale.
 3. Podobno kot pri VR in terapiji z ogledalom lahko tudi predstavljanje, da imate ali premikate amputirani del telesa, zmanjša moteče občutke.

»Obstaja veliko terapevtskih možnosti, vendar je tisto, kar bo delovalo za vsakega bolnika, drugačno,« pravi dr. Uustal. »Bolniki morajo pogosto preizkusiti več različnih terapij, preden najdejo tisto, ki zagotavlja največ koristi, vendar je pomembno vedeti, da je na voljo pomoč, če simptomi fantomske bolečine vplivajo na vsakodnevne dejavnosti in kakovost življenja.«

Young asian woman with prosthetics standing by the window in hospital and smiling.
Foto: Sunan Wongsa-nga iz iStock
Prejšnji članek5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent varstvoslovja na Fakulteti za varnostne vede
Naslednji članekErasmus+ mobilnost bogati in širi obzorja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.