5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent varstvoslovja na Fakulteti za varnostne vede

Rear view of the university graduates line up for degree award in the university graduation ceremony. The university graduates are gathering in the university graduation ceremony. Crowd of the graduates. Group of the graduates.
Foto: sengchoy iz iStock

Vpisi na fakultete so za nami, z oktobrom pa se začenja novo študijsko leto, ki ti prinaša nove priložnosti in izzive, a nosi s seboj navdihujočo mešanico pričakovanj in negotovosti. Za mnoge namreč predstavlja novo poglavje v življenju, saj bodo prvič prestopili prag fakultete. Če si se odločil za študij varstvoslovja na Fakulteti za varnostne vede, ti v članku podajamo nekaj koristnih informacij, ki ti bodo približale študij.

Fakulteta za varnostne vede je članica Univerze v Mariboru, a študij poteka v Ljubljani

Fakulteta za varnostne vede je edina visokošolska institucija s področja varstvoslovja v Sloveniji. Fakulteta je članica Univerze v Mariboru, a se študij ne izvaja v Mariboru, temveč ima fakulteta sedež v Ljubljani. Nahaja se na odlični lokaciji v centru Ljubljane, saj je v neposredni bližini glave železniške in avtobusne postaje.

Oseben odnos

Profesorji na fakulteti imajo do študentov oseben pristop, saj ti bodo z veseljem priskočili na pomoč pri soočanju s študijskimi izzivi. Z navdušenjem te bodo usmerjali na tvoji akademski poti, odprti pa so tudi za sodelovanja in cenijo samoiniciativnost. S teboj bodo delili koristne nasvete, na njihovih predavanjih pa ne bo manjkalo zanimivih primerov iz prakse.

Professor assisting college student with laptop in classroom during computer lesson. Teacher talking and explaining something to guy sitting at desk. Mature man lecturer helping high school young man with laptop during lecture in university.
Foto: Ridofranz iz iStock

Interdisciplinarno znanje

Študij varstvoslovja ti omogoča, da pridobiš znanja različnih ved, s katerimi boš uspešno reševal kompleksne varnostne izzive, poleg tega pa spodbuja predvsem tvoje kritično mišljenje in omogoča široko razgledanost. Na tvojem predmetniku seveda ne bo manjkalo predmetov, ki ti zagotavljajo poglobljeno poznavanje varnosti na vseh področjih, saj se slogan Fakultete za varnostne vede glasi: »Varna družba je uspešna družba!«. Tvoj urnik pa bodo zapolnjevali tudi predmeti s področja prava, psihologije, sociologije in informatike, ki bodo razširili tvoja obzorja.

Študijski izzivi v obliki akademskih projektov

Študij varstvoslovja daje velik poudarek projektnim nalogam, kjer boš primoran uporabiti svoje kritično in analitično mišljenje. Spodbuja te k pisanju seminarskih nalog in izvedbi govornih nastopov, ki poglobijo tvoje znanje. Nekateri projekti pa so zasnovani v obliki skupinskega dela, kar te bo naučilo sodelovanja in doseganja kompromisov.

Portrait of contemporary bearded man giving presentation standing by projector screen in lecture hall, copy space
Foto: SeventyFour iz iStock

Obštudijske dejavnosti in izmenjave

Študentom Fakultete za varnostne vede je omogočeno veliko obštudijskih dejavnosti, kot sta tečaj streljanja in tečaj borilnih veščin. Program Erasmus, v katerega je vključena fakulteta, pa ti ponuja možnost izmenjave, zato lahko del rednih študijskih obveznosti opraviš v tujini. Na izmenjavi lahko pridobiš veliko novih izkušenj, veščin in spoznavaš različne kulture.

Junior novinar

VIRFVV
Prejšnji članekTri izjemne uvrstitve za ljubljansko univerzo na mednarodnih lestvicah
Naslednji članekKaj je fantomska bolečina? Ghost-pain, ki nažene strah v kosti
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.