Tri izjemne uvrstitve za ljubljansko univerzo na mednarodnih lestvicah

Univerza v Ljubljani na lestvici najboljših univerz na svetu in v Evropi
Univerza v Ljubljani na lestvici najboljših univerz na svetu in v Evropi Foto: FotoGablitz iz iStock

Objavljene so bile tri lestvice najboljših univerz na svetu, na katerih se je znašla tudi Univerza v Ljubljani. Pohvalno visoka mesta je zasedla na mednarodni lestvici QS najboljših univerz na svetu, mednarodni lestvici QS Europe in ARWU.

UL na mednarodni lestvici najboljših univerz na svetu (QS World University Rankings 2024)

UL se je na omenjeni lestvici izmed 1497 univerz uvrstila v skupino med 621. in 630. mestom oziroma v prvo polovico na lestvici zastopanih institucij, kar jo umešča med boljše univerze v okoliški regiji. Najboljšo uvrstitev, 139. mesto, je dosegla v kategoriji zaposlitvenih izidov, ki med drugim upošteva tudi kriterij stopnje zaposljivosti diplomantk in diplomantov. V kategoriji vključenosti v mednarodne raziskovalne mreže so UL umestili na 250. mesto.

Na lestvici QS Europe, ki je izšla prvič

Headquarters building of University of Ljubljana, Slovenia
Foto: ZvonimirAtleti on iStock

Univerza v Ljubljani se je na lestvici QS Europe uvrstila na 204. mesto in s tem v prvo tretjino na lestvici uvrščenih univerz. Lestvica zajema 690 evropskih univerz. Najboljše rezultate je UL prejela v kategoriji zaposlitvenih izidov ter v povezavi s številom tujih mobilnih študentov v Sloveniji in številom odhajajočih mobilnih študentov. V prvih dveh omenjenih kategorijah se je UL uvrstila celo med prvih 50 na lestvici sodelujočih evropskih univerz, v tretji kategoriji pa med prvih 90.

UL na Šanghajski lestvici (ARWU)

V avgustu 2023 so bili objavljeni tudi rezultati ARWU mednarodne lestvice razvrščanja univerz (t. i. Šanghajska lestvica). UL je v letošnji razvrstitvi uvrščena v skupino univerz med 601. in 700. mestom. UL je z vidika kakovosti univerz po posameznih področjih najbolje uvrščena na področju menedžmenta turizma.

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekZnanstveniki posneli najbolj oddaljeno jato galaksij doslej
Naslednji članek5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent varstvoslovja na Fakulteti za varnostne vede

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.