EU nagradila slovenski razvoj optičnega interneta

BBA razglasitev Goran Živec in Saša UkićRUNE (Rural Network Project) je med zmagovalci letošnjih Evropskih nagrad za širokopasovne storitve (European Broadband Awards). Gre za letni dogodek na katerem Evropska komisija prepozna in nagradni izjemne projekte širokopasovne infrastruktur v Evropi. Skozi te nagrade poudari uspešno vzpostavitev širokopasovne infrastrukture.

Dogodek se je odvijal 2. decembra v prelepem okolju Bouche à l’Oreille v Bruslju. Vodila sta ga Nancy Pascall, glavna koordinatorka politike za Evropsko komisijo; in Guido Acchioni, predstavnik Evropske komisije. Nagrade so predstavili člani mednarodne žirije, ki so pred tem ocenili prijavljene projekte in med 15 finalisti v petih kategorijah izbrali 5 nagrajencev. V prvi, najbolj prestižni kategoriji »Inovativni modeli financiranja, poslovanja in investicij«, je bil projekt RUNE nagrajen kot najboljši projekt.

RUNE je prvi projekt v Evropi, ki ga financira CEBF za reševanje pomanjkanja širokopasovne infrastrukture na podeželju z uporabo zasebnih naložbenih instrumentov, brez javnih nepovratnih virov.

Goran Živec, vodja projekta in direktor podjetja RUNE Enia, d. o. o., slovenskega podjetja, ki bo skrbela za vlaganje v infrastrukturo za dostop do vlaken na podeželju Slovenije, je navdušeno povedal: »Nagrada je pomembno priznanje za vsa prizadevanja v zadnjih šestih letih. Resnično se ne morem dovolj zahvaliti Komisiji EU za ustanovitev CEBF, vsem ljudem, ki so neposredno prispevali in verjeli v naše delo, in našim družinam, ki so nam stale ob strani.«

Saša Ukić, direktor podjetja RUNE Crow, d. o. o., hrvaškega podjetja, ki je šele začelo uvajati infrastrukturo FTTH v Primorsko-Goranski in Istrski županiji, je dodal: Zelo lepo je videti, da je naše delo cenjeno na najvišjih ravneh EU, včasih celo bolj kot doma. Še naprej bomo sledili svojemu poslanstvu zagotavljanja najsodobnejše širokopasovne povezave na območja, ki se prepogosto pozabljajo.

Henri Piganeau, poslovodni partner pri Cube Infrastructure Managers: »Podjetniški duh, sporazumi o skupni rabi omrežja s tradicionalnimi telekomunikacijskimi omrežji, območja, ki niso v zadostni meri pokrita s širokopasovnim omrežjem; kooperativne občine, ki podpirajo projekt: vse sestavine so prisotne za financiranje uspešnega projekta, ki je primeren za širokopasovni sklad Povezovanje Evrope.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.