Top 5 filmov o drugi svetovni vojni

San francisco, California. July 23, 2017. USS Pampanito (SS-383), a Balao-class diesel-electric submarine earned six battle stars for World War II service and ss jeremiah o'brien liberty ship on san francisco bay.
Foto: Daniel Hanscom iz iStock

Obstaja mnogo filmov o vojni, ampak odločili smo se za tistih 5, ki so najboljši, ko je govora o dogodkih iz druge svetovne vojne.

Dunkirk

Film Christopherja Nolana govori o dnevu D. Na plažah pred Dunkirkom (Francija) namreč 400.000 mož čaka na njihovo pomoč. Film nam kaže pogled iz treh zornih kotov. Voda, zrak in zemlja. Film nagrajen s tremi oskarji.

Dunkirk - Trailer 1 [HD]

Greben rešenih

Resnična zgodba o bolničarju Desmondu, ki želi v času druge svetovne vojne pomagati tovarišem v boju. Pridruži se vojski, vendar zaradi verskih in moralnih prepričanj zavrača nošenje in uporabo orožja, kar povzroči neodobravanje nadrejenih in jezo tovarišev. Desmond kljub vsem preprekam vztraja pri svojih idealih in doseže, da ga pošljejo na bojišče, kjer vsem dokaže pravi pomen predanosti in resničnega poguma. Meni osebno eden najljubših filmov, ki ga lahko gledam večkrat letno. Nagrajen z 2 Oskarjema.

Hacksaw Ridge (2016) Official Trailer – “Believe” - Andrew Garfield

Reševanje vojaka Ryana

Verjetno eden najbolj znanih filmov. In to z razlogom. Stotnik John Miller opazuje normandijsko obalo, prepričan, da je najhuje že za njimi. Toda najtežja naloga jih šele čaka. Ko zavezniške sile zanesljivo napredujejo po obali, Miller pošlje svoj vod za sovražnikovo črto z nevarno nalogo, da poiščejo in rešijo enega samega vojaka: Jamesa Ryana. Dobitnik petih oskarjev in ena najboljših vlog Tom Hanksa.

Saving Private Ryan (1998) - Official Trailer

Neslavne barabe

Veliko krvi, napetosti in odličnega dialoga. Smrtonosni vod neobrzdanih ameriških vojakov pod vodstvom odločnega Alda se odpravi v okupirano Francijo, kjer z brezkompromisnim nasiljem v sovražnikove vrste vnašajo strah in trepet. Njihove načrte atentata na nacistične voditelje pa prekriža želja maščevanja francoske lastnice manjšega kina. Oskar za stransko vlogo, ki je ena najboljših vseh časov.

Inglourious Basterds Official Trailer #1 - Brad Pitt Movie (2009) HD

Schindlerjev seznam

Resnična zgodba o vojnem dobičkarju, ki mu z ekonomsko-psihološko manipulacijo uspe rešiti tisoč Židov iz koncentracijskega taborišča. S prilizovanjem nacistom se namreč dokoplje do precejšnjega premoženja, ki ga vloži v rešitev prek 1000 poljskih Judov, tako da jih zaposli v svoji tovarni. Dobitnik 7 Oskarjev.

Schindler's List (1993) Official Trailer - Liam Neeson, Steven Spielberg Movie HD

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSuper uporabni nasveti za lažje študiranje
Naslednji članekEU nagradila slovenski razvoj optičnega interneta

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.