Super uporabni nasveti za lažje študiranje

Študijsko leto je v polnem teku, izpiti in kolokviji se približujejo s svetlobno hitrostjo. Kako si olajšati učenje in kar najboljše izkoristiti čas preživet med knjigami? Zagotovo ima vsak posameznik svoj najljubši način učenja. Odvisno je tudi od tega, kakšen učni tip si.

Piši, skiciraj

Morda je profesor objavil izročke, si dobil zapiske starejših študentov, ali imaš pred sabo debelo knjigo. Vseeno poprimi za svinčnik in si izdelaj svoje povzetke. Naši možgani so narejeni tako, da si veliko lažje zapomnijo snov, ki si jo napisal (ali prepisal) sam. Super za motorične tipe.

Markerji

Highlighterji, osvetljevalci, markerji, kakorkoli jim rečeš, uporabni so! Iz besedila skušaj potegniti bistvo in ga barvno označi. Ko boš šel še enkrat skozi, ti bo takoj padlo v oči, kar si ocenil, da je pomembno. Super za avdio-vizualne tipe.

Mikrofon

Sigurno imaš na telefonu možnost, da posnameš svoj glas. Če se moraš naučiti večjo količino gradiva in je bolj piflanje, kot razumevanje, ti bo ta trik zelo pomagal. Posnemi se med branjem teksta in med vsakodnevnimi aktivnostmi zbrano prisluhni posnetku. Lahko se posnameš po sklopih, da bodo posnetki krajši. Potem pa lahko kuhaš, lakiraš nohte, treniraš na fitnesu, sprehodiš psa ali očistiš hladilnik, medtem pa prisluhneš lastnemu predavanju. Super za slušne tipe.

Branje naglas

Slišati je, kot bi se pogovarjal sam s seboj. Sprašuj se vprašanja, ki bi jih lahko postavil profesor, nato nanje tudi odgovori. Cimri te bodo morda gledali malo postrani, ampak to vzemi v zakup. ? Super za slušne tipe.

 

Za proces učenja in pomnenja je pomembno, da se v študijski sobi počutimo karseda udobno. Več o tem v prispevku Ustvari si prijetno študijsko okolje »on budget«.

Prejšnji članekTop romani za ljubitelje vampirske ljubezni
Naslednji članekTop 5 filmov o drugi svetovni vojni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.