Fjällräven je na trekingu po madžarski regiji Mecsek združil pohodnike z vsega sveta

vandortura
Foto: Klara Žagar

Po Bükku in Blatnem višavju je Fjällräven Vandortura letos izbrala novo pot: gore in doline Mecska je raziskoval v družbi navdušenih pohodnikov z vsega sveta. Letos so se trekinga že osmič udeležili pohodniki iz 11 držav. Pridružil se jim je najmlajši udeleženec letošnjega dogodka, 10-letni deček iz Malezije, tudi starejša starostna skupina je bila dobro zastopana: celo do 76-letnega pohodnika.

Ustanovitelj švedskega podjetja Fjällräven Åke Nordin je prvi pohod Fjällräven Classic na Švedskem organiziral, da bi ljudem, ki jih je pohodništvo zanimalo, vendar se ga niso bili pripravljeni lotiti sami, omogočil izkusiti prednosti večdnevnega pohoda. Fjällräven Classic je od takrat postal vsakoletna težko pričakovana svetovna serija pohodov z mnogo privrženci in močno skupnostjo po vsem svetu. Fjällräven Classic ni tekmovanje. Pohodniki nosijo vse, kar potrebujejo, na svojem hrbtu, hodijo v svojem tempu in preživljajo dneve s podobno mislečimi posamezniki na ikoničnih poteh po vsem svetu, pri čemer sklepajo nova prijateljstva in razvijajo ljubezen do narave.

Fjällräven Vandortura je hčerinski dogodek kultnega pohoda Fjällräven Classic in je postal že tradicionalen. Letos so bili prvič obiskani najlepši deli Mecska. Med 28. in 31. avgustom 2023 so pohodniki v štirih dneh prehodili 74-kilometrsko pot po gorah in dolinah. Dnevne razdalje so premagovali z borbenostjo, zvečer pa so se na naslednji dan pripravljali ob tabornem ognju, kjer so jim organizatorji pripravili več zanimivih programov: predstavitev madžarskih ambasadorjev znamke Fjällräven z nasveti in napotki za najboljše doživetje trekinga, nekaj zanimivosti in legend o regiji Mecsek ter o izkušnji Fjällräven Classic. Pohodniki so lahko svoje znanje o Fjällrävnu in tudi o pohodništvu na splošno preverili na zanimivem kvizovskem večeru. Na cilju v kampu Panoráma v Orfűju sta prečkanje ciljne črte pričakala odlično vzdušje in bučno občinstvo, kjer so pohodniki skupaj proslavili svoje dosežke preteklih dni.

vandortura 2
Foto: Klara Žagar

“Pohod Fjällräven Vándortúra ima učinek gradnje skupnosti: spletejo se nova prijateljstva, stari znanci skupaj začnejo večdnevni pohod. Letos je bilo polno novih, pa tudi znanih udeležencev, ki so del Vandorture že od samega začetka. Letošnji pohod je bil neverjeten, napolnjen z večernimi predstavitvami in nekaterimi mitskimi zgodbami o pokrajini Mecsek,” je povedala Sanela Krisat, vodja marketinga v podjetju Fenix Outdoor Emerging Markets in organizatorka pohoda Fjällräven Vándortúra in dodala: “Letos je več kot 120 pohodnikov uspešno prehodilo 74-kilometrsko razdaljo, najstarejši udeleženec je bil star 76 let, najmlajši pa 10-letni deček, ki je prišel kar iz Malezije. Ponosni smo bili, da smo letos v Mescku na odkrivanje najlepših naravnih zakladov Madžarske popeljali pohodnike iz več kot 11 držav, med njimi iz Madžarske, Bolgarije, Estonije, Slovenije, Poljske, Danske, Malezije, Češke, Nemčije, Latvije in Združenega kraljestva. Prepričani smo, da bo regija Bükk privabila enako število udeležencev kot letos in še več. Fjällräven Vandortura nadaljuje s svojim poslanstvom, da bi ljudi povabila k preživljanju več časa v naravi, naš dogodek pai jim pomaga do nepozabnih trenutkov na večdnevnih pohodih!”

Organizatorji Fjällräven Vándortúra vsako leto posvečajo posebno pozornost okolju in udeležence spodbujajo, naj na poti in v taborih pustijo čim manj sledi. Letos so udeleženci skupaj zbrali kar 33,4 kilograma smeti v Mecsku in gozd zapustili čistejši, kot so ga našli.

Leta 2024 se bo Fjällräven Vándortúra vrnil v Bükk, kjer je bil leta 2014 organiziran prvi domači pohodniški dogodek te znamke, ki ga je navdihnil kultni Fjällräven Classic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.