Atkinsova dieta od A do Ž: Vse informacije o Atkinsonovi dieti

Atkinsonova dieta je v prvi vrsti namenjena hujšanju, ponuja pa kar nekaj zanimivih različic
Atkinsonova dieta je v prvi vrsti namenjena hujšanju, ponuja pa kar nekaj zanimivih različic Foto: wildpixel iz iStock

Pomen zdrave prehrane in skrbi za svoje telo sta v zadnjih letih stopila v soj žarometov. Gre za izredno pomembne koncepte, ki jih moramo vkomponirati v naše vsakdanje življenje. Pomembne del skrbi za telo, pa so tudi diete. V tem članku boste lahko prebrali o eni malo manj znanih diet, to je Atkinsova dieta (poznana tudi kot Atkinsonova dieta).

Atkinsova dieta ima glavno nalogo, omejiti ogljikove hidrate

Ena prvih diet, ki je temeljila na omejevanju ogljikovih hidratov je bila prav Atkinsova dieta. Dieta je bila javnosti predstavljena v 60. letih prejšnjega stoletja, predstavil pa jo je doktor Robert Atkinson, ki velja za pionirja visoko beljakovinskih diet. Ideja, ki jo je predstavil doktor Atkins je temeljila na predpostavki, da ogljikovi hidrati povzročajo preveliko izločanje inzulina, kar vodi v debelost.

Za beljakovinske diete je značilno, da vodijo v hitro izgubo telesne teže. To dosežemo predvsem s strogim omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov. Po tej dieti mora biti vnos ogljikovih hidratov namreč omejen na 40 g na dan. Poleg tega izločimo iz svoje prehrane še večino žitnih živil, stročnic, sadja in zelenjave ter kruha in testenin.

Hand turns a dice and changes the expression from "high carb" to "low carb".
Foto: Fokusiert iz iStock

Jasna pravila Atkinsove diete

Atkinsonova dieta pa ima tudi zelo jasna pravila. V prvih dneh se lahko v neomejenih količinah uživamo meso, jajca, smetano in maslo. Telo bo kot vir energije začelo porabljati glikogenske zaloge v mišicah. Posledica bo pospešeno izločanje vode. Ob tem je potrebno dodati tudi, da mora telo izvesti veliko več metabolnih procesov, da lahko iz beljakovin izloči energijo. To še dodatno pomaga pri kurjenju kalorij. Telo kot vir energije porablja tudi maščobe, še posebej, ob športni aktivnosti.

Atkinsonova dieta narekuje dnevno tri obroke normalne velikosti ali pet manjših. Pomembno je, da se obrokov ne preskakuje in da brez hrane nisi več kot 6 ur. Vsak od obrokov mora vsebovati okoli 150 gramov proteinske hrane. Lahko ješ perutnino, svinjino, teletino, sir in ribe. Pri tem ni potrebno odstranjevati maščob. Ob enem pa je pomembno, da spiješ vsak dan tudi vsaj liter in pol vode.

Heart shape of ketogenic low carbs diet concept. Ingredients for healthy foods selection on white wooden background. Balanced healthy ingredients of unsaturated fats for the heart and blood vessels.
Foto: kerdkanno iz iStock

4 faze Atkinsonove diete

  • 1. faza: V prvih dveh tednih Atkinsonove diete je najbolj pomembno zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. Uživati je treba predvsem veliko beljakovin z zelenjavo, ki vsebuje le malo ogljikovih hidratov, ter maščobe. Ob tem je velik poudarek namenjen prav zelenjavi, saj so v njej pomembni vitamini B, ki igrajo glavno vlogo pri človekovem počutju.
  • 2. faza: V prehrano postopoma dodamo še oreščke, zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in manjše količine sadja.
  • 3. faza: Ko boste blizu svoji ciljni teži, lahko v jedilnik postopoma vključite nekoliko več ogljikovih hidratov, vse dokler se izgubljanje teže ne upočasni.
  • 4. faza: V zadnji fazi lahko ogljikove hidrate uživate v taki količini, kot jih vaše telo lahko prenese, ne da bi začeli ponovno pridobivati na teži.

Tekom diete se pogosto pojavi želja po sladkem. Te potrebe lahko nadomestite z raznimi beljakovinskimi ploščicami.

Food products representing the Mediterranean diet which may improve overall health status
Foto: monticelllo iz iStock

Primerjava Atkinsonove in keto diete

Seveda je zanimiv pogled tudi na razliko med trenutno najbolj poznano keto dieto in Atkinsonovo dieto.

Ketogena dieta Atkinsova dieta
Delež priporočenega kaloričnega vnosa 75 % dnevno kalorični vnos – kalorije so omejene Neomejeno število kalorij
Tekočina Omejene na 80 % dnevne potrebe Omejene na 80% dnevne potrebe
Maščobe 80% 60%
Beljakovine 15 % 30 %
Ogljikovi hidrati 5 % 10 %
Različne študije, ki dokazujejo uspeh Obstajajo Jih skoraj (še) ni, vendar raziskave intenzivno potekajo

 

Prejšnji članek(INTERVJU) Tanja Špes: »V Sloveniji živi tudi kratka proza!«
Naslednji članekFjällräven je na trekingu po madžarski regiji Mecsek združil pohodnike z vsega sveta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.