Fjällräven razkriva: Boji proti škodljivim PVC kemikalijam še trajajo

FR z

Pričakuje se, da bodo PVC materiali leta 2025 prepovedani tako v Kaliforniji kot v EU. Toda za Fjällräven vprašanje glede škodljivosti PVC ni novo. Podjetje si že od leta 2009 trdo prizadeva za odstranitev nevarnih kemikalij iz proizvodnje.

»Raziskave o PVC smo prvič dobili leta 2008 in to je bil alarm za vse nas. Ne samo, da smo zdaj vedeli, kako strupene so bile te kemikalije za živali in ljudi, ampak so bile že povsod prisotne in njihova razgradnja je bila tako počasna, da si tega ne bi mogli predstavljati v bližnji prihodnosti. To so bile ‘večne kemikalije’,« pravi Donna Bruns, globalna produktna direktorica pri Fjällrävnu. »To nam je odprlo oči. Je bilo to nekaj, kar želimouporabljati? To je bilo za nas prelomno vprašanje. Šlo je za to, kdo smo in kdo želimo biti kot blagovna znamka.«

Kaj so PVC kemikalije?

Per- in polifluorirane kemikalije, ki so se pojavile v petdesetih letih prejšnjega stoletja, so predstavljale revolucijo v številnih panogah. Njihova zmožnost odvračanja vlage, maščob in umazanije je bila neprimerljiva in postali so rešitev za kuhinjsko posodo, hišni tekstil, modo, elektroniko in industrijo na prostem. V 80. letih prejšnjega stoletja so se v znanstveni skupnosti počasi začeli pojavljati podatki, a v znanstvenih revijah je bilo temu posvečeno le malo pozornosti. Postopoma, po desetletjih raziskovalnih študij in zbiranja podatkov, so postali očitnejši dokazi o njihovi obstojnosti v okolju in njihovih bioloških akumulacijskih učinkih. Vendar so bili PVC šele leta 2005 obravnavani kot nedvomno rakotvorni za ljudi.

 

2009: Reči ne PVC-jem

Martin Axelhed, izvršni direktor podjetja Fjällräven, nadaljuje: »Močno smo čutili, da nikakor ne želimo ostati del tega, zato se je upravni odbor odločil, da postopno odpravi PVC iz vseh oblačil in izdelkov. Odločili smo se tudi, da izkoristimo priložnost in pogledamo druge dodatke in kemikalije, ki so bile uporabljene za optimizacijo delovanja, ne da bi bile res nujno potrebne.«

V tem času, leta 2009, je bilo v industriji uporabljenih veliko dodatnih kemičnih sredstev za povečanje učinkovitosti oblačil – za vse od odganjanja mrčesa do zaščite pred soncem. To so bile kemikalije proti klopom, smradu, umazaniji in kopica drugih, ki so preprosto dale materialu drugačno teksturo, ne da bi ga bilo treba proizvajati v pogosto dražji in bolje izdelani tkanini. Fjällrävnova odločitev je pomenila, da ne bodo več uporabljene nepotrebne kemične komponente.

»Komercialno zahtevno je bilo iti v povsem drugo smer, medtem ko so ostali nadaljevali kot običajno. Vse naše dobavitelje smo morali prepričati v spremembo, hkrati pa smo si morali priznati, da ne moremo več ponuditi enake funkcionalnosti kot druge znamke, ki so še vedno uporabljale fluoroogljikovodike. Kljub temu je bila odločitev lahka,« pravi Martin Axelhed.

2012: Razvoj prve Shell jakne brez PFC

Vzporedno z odpravo PVC-jev je Fjällräven začel ambiciozen projekt za razvoj patentiranega vodoodbojnega materiala v celoti brez uporabe PVC-jev. Pri tem ni šlo za pripravo hitre rešitve za novo sezono, ampak za zavezo k temeljitemu procesu iskanja trajnostne rešitve prihodnosti, ki bi lahko zagotovila učinkovito zaščito pred vlago in ohranila zračnost. Prototipe so testirali v laboratoriju in na terenu, pri čemer je bil poudarek na sodelovanju z zanesljivimi dobavitelji, ki so uporabljali enako stroge standarde kot Fjällräven.

Leta 2012 je bil predstavljen Eco-Shell. Odkrito povedano, ta izdelek nikoli ne bo najboljši na trgu, ko je trebapohodnike ohraniti suhe v dežju. Vendar se je potrudil po svojih najboljših močeh, da ni v okolje dodal še več per- in polifluoriranih kemikalij. Razlog za slavje je bil, a veselje je bilo kratkotrajno.

FR m

2012: Neverjetne navzkrižne kontaminacije

Po letih skrbnega razvoja Shell oblačila brez uporaba PVC, je Greenpeace še vedno našel fluorokemikalije v oblačilih Fjällräven. Aiko Bode, vodja trajnostnega razvoja pri Fjällräven, se spominja: “Greenpeace je bil presenečen, mi pa tudi.” To bi bila prva težka lekcija pri navzkrižni okužbi. »Ugotovljeno je bilo, da so naše Shell kolekcije visele v istem prostoru kot izdelki, ki so vsebovali fluorokemikalije, kar je bilo dovolj, da so se kemikalije prenesle na vsa oblačila. Morali smo popolnoma reorganizirati proizvodnjo in zagotoviti, da je vse jasno ločeno. Kontaminacija je bila prisotna povsod,« pravi Bode.

Če bi v trgovini ob polici za vosek za smuči obesili jakno Fjällräven, bi PVC našli tudi v jakni. Kontaminacija je bila povsod in tovarne so tavale v slepi ulici – ne glede na to, kako so poskušale ločiti proizvodnjo, so kemikalije našle pot v notranjost. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je bila kriva industrijska voda v tovarni, saj je bila ponovno uporabljena in je prihajala od drugih proizvajalcev, ki so tako posredno onesnaževali Fjällrävenizdelke. Za zaustavitev širjenja je bila potrebna temeljita prenova.

2015: PVC postopno opuščen iz vseh tkanin Fjällräven

Leta 2015 je Fjällräven končno lahko sporočil, da je postopoma opustil PVC, ne samo iz tkanin za shell jakne, ampak tudi iz tkanin v šotorih, nahrbtnikih in dodatkih. Ostala je le še ena stvar, ki se je kasneje izkazala kot majhna podrobnost, a zelo velika težava – zadrge.

2023: Zadrge brez PVC

Po številnih izzivih na poti razvoja je YKK, vodilni svetovni proizvajalec nepremočljivih zadrg, končno lahko razkril zadrgo, izdelano brez PVC. Pisalo se je leto 2023 in čakanja je bilo končno konec.

2023: Težave z novimi zadrgami

»Pripravljali smo se, da bi še enkrat rekli ‘da, tam smo’, dokler nismo ugotovili, da imajo vse pobarvane zadrge še vedno PVC. Prisoten je bil v barvi,« pravi Bruns. »Kot da temu ni konca. To ni zgodba o uspehu. Ne še. To je težko delo. Nenehno smo na preži, kdaj in kje se bo spet pojavilo.«

Danes znanost še nima vseh odgovorov

Raziskovalci verjamejo, da so locirali približno 80 % področij uporabe fluorokemikalij, 20 % pa jih je treba še najti. Lahko so kjerkoli. Najpogosteje se uporabljajo za zaščito pred vodo in maščobo, vendar obstajajo tudi druge lastnosti, zaradi katerih je kemikalija tako privlačna izbira za proizvajalce. »Včasih je to lahko bližnjica, da postanejo oblačila bolj trpežna. Potopite slabo izdelano majico v PVC in zdržala bo več pranj,« pravi Bode.

Od takrat so bili ustvarjeni različni certifikati za blagovne znamke, ki dokazujejo, da njihovi materiali ne vsebujejo PVC. Zakaj se torej Fjällräven preprosto ni prijavil za uporabo enega od njih?

»V naših glavah danes ni nobenega zanesljivega certifikata. Težava je v tem, da vam ne povedo, kako se testira izdelke. In pogosto testirajo samo eno določeno vrsto kemikalije, medtem ko je še toliko drugih, ki so prav tako slabe,« pravi Bode.

Kaj prinaša prihodnost?

Prepoved fluorokemikalij naj bi v Kaliforniji začela veljati od 1. januarja 2025, kasneje leta 2025 ali 2026 pa naj bi ji sledila EU.

Na Fjällräven, ki je že dobro seznanjen z izzivi, prihajajoča prepoved dejansko ne vpliva. Švedsko podjetje jo močno pozdravlja, saj bo drugim znamkam pomagala narediti enak premik. Upajmo, da bo to tudi olajšalo sporočanje potrebnih sprememb dobaviteljem.

»Toliko smo se naučili o testiranju in potrjevanju ter o tem, kako temeljiti moramo biti. Certifikat je samo papir, nenehno ga moramo spremljati,« pravi generalni direktor Fjällrävna Martin Axelhed. Ponosen je na Fjällrävnovo pot in na to, kako daleč je znamka prišla, ne le ko gre za PVC.

»Naša kemijska strategija je na splošno zelo stroga in konzervativna. Želimo, da naši izdelki v naravi puščajo čim manjši odtis.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.