Hekatoni: alternativno preživljanje prostega časa mladih

V zadnjih letih so tudi v Sloveniji v porastu hekatoni. Mladi jih obožujejo, zato nas ne preseneča, da jih je vedno več. Pri tem je še posebej zanimivo, katere tematike pokrivajo. Ste vedeli, da se bo kmalu odvil tudi prvi pravi zavarovalni hekaton, temu pa bo sledil podnebni hekaton?

Prvi hekatoni (ang. Hackatons) so se pojavili ob prelomu tisočletja v Združenih državah Amerike. Tako so poimenovali dogodke, na katerih so se zbrali programerji, dizajnerji in razvijalci. Ekipe so skupaj napadle problem, ki je bil rešljiv z razvojem aplikacije. Kljub temu, da osnovno ime izhaja iz angleščine – to hack (na inovativen način rešiti programsko zagato) in marathon. Hekatoni pa niso nujno samo računalniško usmerjeni dogodki. Ravno nasprotno, v zadnjih letih lahko tudi v Sloveniji opazimo vse več hekatonov, ki so povezani z različnimi poslovnimi izzivi, ki presegajo meje aplikacij in računalništva. Za vas smo zbrali nekaj najbolj zanimivih in raznolikih hekatonov, ki se bodo zgodili v prihodnjih tednih.

15. oktober: Hekaton Lajf = igra tveganja

V sklopu projekta Lajf je igra tveganja, ki ga organizira Slovensko zavarovalno združenje se bo 15. oktobra odvil prvi pravi zavarovalni hekaton v Sloveniji. Sklepali bi lahko, da je povezan samo z matematiko in fiziko, ampak temu ni tako. Reševali bodo izzive s področja zaposlovanja, mobilnosti, zdravja in zavarovanja. Ekipe bodo morale pokazati svoje kreativno razmišljanje in iznajdljivost. Iskali bodo domiselne ideje, ki najbolje rešujejo zastavljene probleme in ki navdušijo že na prvi pogled. Zmagovalci hekatona bodo nagrajeni s članstvom v prvem LIT odboru, ki bo deloval v sodelovanju s slovenskimi zavarovalnicami, in 200 € mesečne žepnine. Hekatona se lahko udeležite tudi kot gledalec, saj bo dogodek prenašan v živo.

16. oktober: HACK4CLIMATE

Projekt LIFE IP Care4Climate ponuja priložnost mladim med 16. in 24. letom, da z idejami na hekatonu Hack4Climate spremenijo prihodnost našega planeta. Dogodek, ki bo trajal dva dni, v ospredje postavlja problem zavržene hrane v gospodinjstvih in kako to količino zmanjšati. Ekipe bodo lahko izbirale med tremi različnimi idejnimi področji: Analiza in pridobivanje podatkov, Inovacija na področju lokalne skupnosti/tehnološka inovacija in Komunikacija in ozaveščanje. Zmagovalci prejmejo zanimive nagrade, med drugim je v nagradnem skladu tudi do planeta prijazna, “all inclusive”, nepozabna dogodivščina – dvodnevna šola preživetja v Kočevskem gozdu.

18. november: Innovative All-nighter

Innovative All-nighter je študentski poslovni hekaton, na katerem tekmovalci iščejo rešitve za poslovne izzive podjetij in poteka 24 ur. Namenjen je iskanju novih idej in rešitev s ciljem približevanja podjetij mladim (njihovih proizvodov, storitev ali blagovnih znamk). Tekmovanja

se lahko udeležijo vsi, ki imajo status študenta, tekmovanje pa poteka v skupinah. Teme oz. podjetje izberejo na mestu samem po principu kdor prvi pride, prvi izbere.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.