House of the Dragon: Predzgodba Igre prestolov je dobila svoj napovednik

Predzgodba serije Igra prestolov, ki je dolgo navduševala in jezila oboževalce, bo prispela z naslednjim letom. Po dolgih mesecih čakanja smo prejeli tudi prvi napovednik za serijo z naslovom House of the Dragon, ki je posneta po knjigi Ogenj in kri avtorja Georga R. R. Martina. In ob tako pomembnem dogodku za serijo, kot je izid prvega napovednika, smo pobrskali po najbolj pomembnih informacijah za prihajajočo serijo.

Kaj točno bo serija House of the Dragon?

Po knjižni predlogi avtorja Georga R. R. Martina, ki je spisal tudi knjižno serijo Pesem ledu in ognja, bo posneta tudi serija. Knjiga. na kateri serija sloni,  se imenuje Ogenj in kri (Fire and Blood). V slovenščini je knjiga izšla pri Mladinski knjigi, branje pa vsekakor priporočamo. Ime serije pa ne bo isto, saj bo serija v angleškem jeziku prevzela naslov House of the Dragon.

Tristo let pred dogodki iz Igre prestolov bo serija prikazovala zgodbo burnega obdobja za hišo Targaryen. Obdobje, ki je sorojenca in njuna zmaja pahnilo v bitko drug proti drugemu. Razlog bitke pa je le en – zasesti železni prestol.

Avtor sam je povedal, katero čtivo naj primemo v roke kot pripravo za serije. To so pripovedke Dangerous Women, Rogues in Ogenj in kri. Po njegovih besedah je to branje za tiste, ki bi si želeli imeti nekaj ozadja pred ogledom serije.

Kdo bo ustvarjal serijo?

Glavni avtor je seveda George R.R. Martin, a bo pri seriji sodeloval le kot so-avtor. Glavno vlogo »voditeljev« serije pa bosta prevzela Ryan Condal in Miguel Sapochnik. Kot producenti pa so poleg Martina v serijo vpleteni še Vince Gerardis, Sara Lee Hess in Ron Schmidt.

Miguel Sapochnik je leta 2016 prejel Emmya za epizodo Igre prestolov Battle of Bastards. Tokrat je poskrbel za pilotno oziroma prvo epizodo serije. Clare Kilner (The Alienist), Geeta V. Patel (The Witcher) in Greg Yaitanes (Banshee) bodo prav tako prevzeli režiserski stolček v prvi sezoni serije.

Balerion bo eden izmed zmajev, ki ga bomo videli v seriji
Balerion bo eden izmed zmajev, ki ga bomo videli v seriji

Kdo bo igral v seriji?

Paddy Considine – Kralj Viserys Targaryen

S strani gospodarjev Westerosa je bil izbran za novega kralja. Nasledil je Jaehaerysa Targaryena v Velikem Svetu. Velja za prijaznega, častnega in toplega človeka, ki želi nadaljevati dedkovo zapuščino. Ni pa nujno, da so dobri možje tudi dobri kralji.

Olivia Cooke – Alicent Hightower

Hči Kraljeve Roke Otta Hightowerja je najbolj ljubka oseba Sedmih kraljestev. Odrasla je v Rdeči trdnjavi, blizu kralja in njegovega kroga. Zna se obnašati kraljevsko in politično.

Emma D’Arcy – Princesa Rhaenyra Targaryen

Kraljeva prvorojenka, čistokrvna Valirijka in jezdec zmajev. Rojena je bila z vsem, žal pa ni bila rojena kot moški.

Matt Smith – Princ Daemon Targaryen

Mlajši brat kralja Viserysa in naslednik prestola. Daemon je bojevnik in jezdec zmaja, ki poseduje pravo zmajevo kri. Pravijo pa, da so bogovi pri vsakem Targaryenu vrgli kovanec.

 • Rhys Ifans – Otto Hightower, Kraljeva Roka
 • Eve Best – Princesa Rhaenys Velaryon
 • Sonoya Mizuno – Mysaria
 • Steve Toussaint – Lord Corlys Velaryon
 • Fabien Frankel – Ser Criston Cole
 • Milly Alcock – Princesa Rhaenyra Targaryen (mlada)
 • Emily Carey – Alicent Hightower (mlada)
 • Ryan Corr – Ser Harwin »Breakbones« Strong
 • David Horovitch – Veliki meister Mellos
 • Graham McTavish – Ser Harrold Westerling
 • Matthew Needham – Larys Strong
 • Bill Paterson – Lord Lyman Beesbury
 • Gavin Spokes – Lord Lyonel Strong
Prva uradna fotografija serije
Prva uradna fotografija serije, na njej sta Emma D’Arcy in Matt Smith kot Rhaenyra in Daemon

Katere lokacije bomo videli?

Večina serija naj bi se dogajala v Kraljevem pristanku (King’s Landing) in Zmajevem kamnu (Dragonstone), večina bitk pa se naj bi dogajala pri Rečnjavi (Riverrun), ki je v lasti družine Tully.

Kdaj bo serija izšla?

V letu 2022, a natančen datum še ni popolnoma znan. Najverjetneje bodo pri HBO-ju tudi nekoliko pozorni na izid Amazonovega Gospodarja prstanov, o katerem smo že pisali.

Za zdaj nam je na voljo le nekaj fotografij in napovednik. Ogledaš si lahko spodaj in prebereš mnenja drugih oboževalcev v komentarjih.

House of the Dragon | Official Teaser | Max

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHekatoni: alternativno preživljanje prostega časa mladih
Naslednji članekHotel Bohinj je intimni raj za mlade

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.