Huawei Mate 50 Pro: Vrhunski pametni telefon, ki nikogar ne bo pustil hladnega

Huawei Mate 50 Pro

Sodi med redke telefone, ki z estetiko prepričajo že na prvi pogled ter obenem nudijo vrhunske zmogljivosti, fotografsko vsestranskost ter brezkompromisen dostop do vsebin in aplikacij.

Pametni telefoni družine Mate so vedno nudili uravnoteženost med zmogljivostmi, fotografskimi inovacijami in oblikovanjem. Zanje so pravili, da so namenjeni »poslovnežem« oziroma uporabnikom, ki želijo konservativnejšo zasnovo. Mate 50 Pro se dediščini ni izneveril, a obenem prestopa prejšnje omejitve. Utira nove poti in postaja objekt zanimanja potrošnikov, ki ob vsem želijo še estetskega izstopanja. Zanj trdimo, da nikogar ne bo pustil hladnega. Kot bomo videli, tudi tistih ne, ki so ovire videli v odsotnosti nekaterih storitev in aplikacij.

Izstopajoč videz za držanje prijetnega telesa

Novi telefon je na voljo v dveh izvedbah, od katerih ena prepriča že od daleč. Izbirate med svetleče obdelanim steklom, na katerem se nekoliko poznajo prstni odtisi ali kričeče oranžnim hrbtom iz umetnega (veganskega) usnja. To ni le toplo, mehko in lepo, temveč nudi izredno prijeten občutek oprijema. Pri tej različici estetiko dopolnjujejo rožnato zlat okvir in velik sredinsko postavljeni okrogli modul z objektivi zadnjih kamer.

Iz sprednje strani je opaziti zaobljene robove in vogale zaslona, ki so postali značilni znak telefonov Huaweia. Okvir telefona je obenem tanek z zelo lepo izvedenimi podrobnostmi. Takšna zasnova ne deluje le vizualno, temveč nudi ergonomijo enoročne uporabe, ki je celo boljša celo od nekaterih fizično manjših naprav. Vseeno ne moremo zanemariti, da imamo pred seboj velik telefon s temu primernimi zmogljivostni in omejitvami pri enoročni uporabi. Vsekakor pa pomaga zanesljivo prepoznavanje obraza in optično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom.

Nekoliko manj sta uporabi z eno roko prilagojeni bočni tipki. Po ustaljeni navadi sta v zgornji tretjini desnega boka, zato ju je nekoliko težje doseči. Čeprav sta dokaj tanki in se lepo zlijeta z drugimi podrobnostmi, nudita prijeten odziv in dovoljšni hod, da vedno dosežemo, kar smo si zadali. Povečati glasnost obeh zvočnikov in napravo prižgati ali ugasniti.

Huawei Mate 50 Pro

Razen v nečem, povsod v vrhu

Kot se za premijski model spodobi, je Mate 50 Pro opremljen s trenutno najbolj zmogljivim procesorjem Snapdragon 8+ Gen. 1, ki se od enakih v drugih telefonih razlikuje v tem, da nima modema za omrežje pete generacije (5G). To je edina razlika, ki seveda nima vpliva na procesorske in grafične zmogljivosti. Te so res na visoki ravni, zato telefon zlahka poganja najbolj zahtevne aplikacije in mobilne igre. Takrat je sicer opaziti močnejše segrevanja in občasno prilagajanje hitrosti jeder, da ne pride do pregretja. Tudi v takšnih primerih pa so zmogljivosti še vedno daleč nad zmogljivostmi telefonov z manj zmogljivimi procesorji, ki se temu primerno manj grejejo.

Izreden je ravno tako 17-centimetrski (6,47-palčni) 120-herčni zaslon. Zaradi lepih in pravilnih barv se ne obnese dobro le med igranjem iger, temveč pravzaprav med vsemi opravili in še posebej med gledanjem video pretočnih video vsebin. Pri tem ga podpirata kakovostna zvočnika, ki v glasnosti in uravnoteženosti zvoka ne bosta razočarala. A vrnimo se k zaslonu. Privzeti barvni način lahko spremenite v »živahnega« oziroma jima prilagodite barvno temperaturo. Zaslon je sicer zaščiten z utrjenim steklom Huawei Kunlun Glass, ki naj bi bilo še nekoliko bolj odporno proti praskam, kot so stekla, ki ščitijo zaslone drugih telefonov.

Tretji, a nikakor ne manj pomemben element, je njegova baterija. S 4700 mAh bo pri srednje zahtevni uporabi zlahka zdržala do večera ali celo še kakšno uro več in ko bo končno prazna, je na voljo hitro 66-vatno polnjenje. Pozabite lahko na nujno polnjenje preko noči, saj se bo v baterijo steklo dovolj energije že med jutranjim obredom.

Huawei Mate 50 Pro

Izredna fotografska vsestranskost

Prvič v zgodovini mobilne fotografije je v pametni telefon vgrajen objektiv z večstopenjsko natančneje desetstopenjsko spremenljivo zaslonko na intervalu med f1,4 in f/4,0. Glavna kamera s 50-milijonskim tipalom je tako pridobila večjo prilagodljivost pri fotografiranju portretov ali snemanju videa v »močnem« soncu. Dodani sta še 13-milijonska širokokotna in 64-milijonska periskopska s 3,5-kratno optično povečavo.

Zaradi izbora in lastnosti kamere je Mate 50 Pro izredno fotografsko orodje, ki se odlično obnese v različnih tehnikah fotografiranja in svetlobnih razmerah. Poleg klasičnih in že široko uporabljenih načinov, kot so panorame in portreti, velja omeniti funkcijo super makro, s katero dokaj preprosto ovekovečite miniaturne svetove in vzorce. Kamere med drugim odlikuje še kontinuirano dobri posnetki, podobne barve ne glede na izbrano kamero, natančnost barv, dinamični razpon in veliko podrobnosti. Poglavje zase je nočni način, ki z lepljenjem različno osvetljenih posnetkov oblikuje dobre nočne fotografije. Te so svetle, pravilnih barv, jasnem s podrobnostmi v temnih področjih in z ne preveč izrazitim šumom.

Podobno kakovostne kot fotografije, so tudi video posnetki. Barve, dinamika in podrobnosti so na visoki ravni. Med snemanjem tudi ni opaziti težav z ostrenjem, ne glede na svetlobne razmere. Poleg tega je na voljo običajen nabor snemalnih načinov, ki omogočajo preprostejši zajem in večjo ustvarjalnost.

Gspace za Googlove storitve in aplikacije

Huawei se je zadnji dve leti močno trudil, da je večino priljubljenih aplikacij uvrstil v trgovino AppGallery. Obenem so razvili svojo alternativo storitvam, kot sta zemljevidi in iskalnik Petal. Toda dejstvo je, da kljub temu nekaterih aplikacij ni v omenjeni ali drugih neodvisnih trgovinah in jih ni mogoče prenesti s spletne strani razvijalce. Še do nedavno takšne, mednje sodi večino Googlovih, niso delovale na telefonih Huawei. Vedno se najde rešitev in tudi tokrat se je. Gre za orodje (aplikacijo) Gspace, ki v operacijskem sistemu telefona ustvari okolje, v katerem delujejo Googlove mobilne storitve in aplikacije, vključno s trgovino Play. Če je ni drugje, potem aplikacijo najdete in uporabite tako, pri čemer je izredno pomembno, da je uporaba Gspaca preprosta in niti malo ne vpliva na delovanje telefona ali njegove zmogljivosti.

Huawei Mate 50 Pro

Huawei Mate 50 Pro je odličen in vsestransko uporaben pametni telefon, ki bo po zaslugi zmogljivosti, vgrajenih strojnih komponent in neokrnjenega dostopa do aplikacij, izpolnil potrebe vsakega potrošnike. Naj bo še tako zahteven in izbirčen. Obenem je kakovostno izdelan in nudi estetiko s katero izstopa iz oblikovalskega povprečja sodobnih mobilnih naprav.

Piše: Jan Kosmač

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.