Huawei Mate Xs 2: Konstrukcijsko najboljši zložljivi pametni telefon

Huawei Mate Xs 2

Zložen ni debelejši od običajnega pametnega telefona v zaščitnem ohišju, kar pomeni, da je debelina polovic le 5,4 milimetra. Kljub temu togost ni vprašljiva. Še posebej dobro se namreč odreže konstrukcijsko zapleten, a vrhunsko zasnovan tečaj! Ostale tehnične lastnosti so v okviru pričakovanj (in znanih omejitev).

Huawei se še vedno sooča s prepovedjo uporabe ameriških tehnologij, zato ima Mate Xs 2 lanski procesor Snapdragon 888 brez podatkovnega vmesnika za omrežja pete generacije (5G). Na njem ni Googlovih mobilnih storitev, katere nadomeščajo Huaweieve na čelu s trgovino AppGallery in iskalnikom Petal. Z njegovo pomočjo hitro in preprosto najdete aplikacije, ki še niso uvrščene na omenjeno trgovino, a na telefonu brez težav delujejo. Huawei je pričakovano dokaj veliko pozornost namenil še fotografskim zmogljivostim. Napredek je očiten tudi na tem področju, čeprav se širokokotna in kamera z optično povečavo slabše od glavne obneseta v zahtevnih nočnih razmerah.

Izredna zasnova tečaja

Mate Xs 2 najbolj blesti v zasnovi zlaganja zaslona po zunanji strani. V marsičem je boljša od bolj pogostega zlaganja po notranjosti, ki zahteva dodatni zaslon na prednji strani, da je telefon uporaben v zloženem položaju. Ni potrebe po tem drugem in v zaprtem položaju je širina na prednji strani enaka običajnim telefonom, zato je uporabniška izkušnja boljša. Prav tako ni odveč, da se zložen nadaljuje na hrbtišče, kjer ga je mogoče uporabiti na primeri med snemanjem selfijev z zadnjimi kamerami. Razprti polovici tvorita skoraj 20-centimetrski (7,8-palčni) zaslon, ki se zaradi velikosti še posebej izkaže med opravljanjem več nalog hkrati.

Huawei Mate Xs 2

V funkciji zlaganje se še posebej izkaže nadgrajen tečaj. Tečaja ni mogoče ustaviti na poljubnem mestu, a sta na voljo polovični, ko je telefon videti kot manjši prenosnik in zlahka samostojno stoji brez držala in skrajni položaj, ki skoraj popolnoma izravna zaslon. Guba še vedno je, toda manj je opazna in otipljiva kot pri nekaterih drugih zložljivih napravah. Huaweiu je prav tako uspelo nadgraditi zaščito iz štirih plasti, ki je videti bolj podobna zaščitni plasti utrjenega stekla, katerega na zložljivih napravah ni mogoče uporabiti. Ostaja pa percepcija, da je zaradi zasnove telefon bolj krhek, kot dejansko je. Pazljivost med uporabo vseeno ni odveč. Iz istega razloga ga tudi ni najbolj priporočljivo nositi v žepu skupaj s ključi ali drugimi kovinskimi predmeti. Previdnost je namreč mati modrosti!

Več kot dovolj hiter procesor

Čeprav je procesor star že dobro leto, njegove zmogljivosti še vedno več kot zadoščajo za vse naloge in aplikacije, ki jih zaženemo. Zaradi zložljive zasnove, tako je z vsemi takšnimi napravami, je odvajanje toplote stran od procesorja manj učinkovito. Polovica ohišja se namreč segreje, medtem ko druga ostane relativno hladna, kar vpliva na dokaj hitro znižanje takta delovanja jeder, da ne bi prišlo do pregretja.

Huawei Mate Xs 2

Zaslon najvišje ločljivosti 2200 x 2480 svetlobnih pik prikaže perfektno sliko, je dovolj svetel za uporabo na prostem in s 120-herčnim osveževanjem zadosti celo zahtevam ljubiteljev grafično zahtevnejših mobilnih iger. Temu sledi baterija kapacitete 4600 mAh, ki zlahka zagotavlja energijo za celodnevno uporabo in najmanj 256 GB velik pomnilnik. Za vsak primer je na voljo tudi reža za pomnilniške kartice tipa NM (Nano Memory) do velikosti 256 GB. Celoto zaključujejo hitro in natančno kapacitivno tipalo prstnega odtisa v tipki za vklop in dva zvočnika sposobna reproducirati kakovostni zvok, celo z za tako tanko napravo solidnimi nizkimi toni (basi).

Odlična glavna in povprečni spremljevalni kameri

Huawei vzdržuje sloves, da svojim napravam namenja boljše kamere in nasploh fotografske zmogljivosti, kot bi pričakovali zaradi cenovnega razreda ali zasnove. 50-milijonska glavna kamera telefona Mate Xs 2 odstopa od kamere vgrajene v prejšnje zložljive modele. Odlično se obnese v vseh svetlobnih razmerah, nudi lepe barve, dober dinamični razpon in veliko podrobnosti. Nočne fotografije so primerno svetle, barvite ter brez pretirano veliko šuma in nejasnosti. V dobrih svetlobnih razmerah se dobro obneseta tudi 13-milijonska širokokotna in 8-milijonska kamera z malo več kot 3-kratno optično povečavo. Nudita kontinuirane barve, barvno razpon je ravno tako odličen, le na fotografijah kamere s povečavo je zaradi nižje ločljivosti tipala nekoliko manj podrobnosti. Kameri se slabše obneseta v manj idealnih svetlobnih razmerah. V mraku je na fotografijah več šuma Ravno tako je najmanj solidna sprednja kamera, ki je skrita v luknjici na zaslonu. A ker lahko za selfije uporabite sklop zadnjih, jo boste v ta namen manjkrat uporabili. Primernejša je za video klepete, ne da bi vam treba telefon zaradi teka razpreti na polno velikost. Glede na vse zlahka zapišemo, da ima Mate Xs 2 eno najbolj vsestranskih in kakovostnih fotografskih zmogljivosti med vsemi telefoni zložljive zasnove tega kitajskega izdelovalca.

Huawei Mate Xs 2

Kakovostna zasnova in korektne strojne komponente niso dovolj za dobro uporabniško izkušnjo. To namreč opredeljuje sistem EMUI 12, ki kljub odsotnosti Googlovih storitev in aplikacij, presenetljivo dobro nudi vse, kar potrebujejo uporabniki, ki si lahko takšno napravo višjega cenovnega razreda privoščijo. Tudi zaradi tega je Mate Xs 2 izredno uporabna in tehnološko napredna mobilna naprava.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.