Kako se pripravi granita?

Colorful summer slushies
Foto: etorres69 iz iStock

Granita je v vročih poletnih mesecih ena izmed najbolj iskanih osvežil na svetu. Si se kdaj vprašal, kaj sploh je granita in kako se naredi? Marsikdo bi na to odgovoril, da gre le za led in okus. Čeprav bi imel delno prav, je granita mnogo več kot to. Vsaka jed in pijača se izboljšata, če poznamo izvor in pravi recept zanje. Kaj je granita in kateri recept je vredno poskusiti?

Kaj je granita?

Granita ali granita siciliana je delno zamrznjena sladica oziroma pijača. Naredimo jo iz sladkorja, vode in raznolikih arom. Kot pove že njeno originalno ime, izvira iz Sicilije, razširila pa se je tudi izven meja Italije na vse konce sveta. Ima določeno sorodstveno vez s sorbetom, a gre za bolj gladko in mnogo bolj kristalno teksturo pijače.

Tudi to je odvisno od načina in predvsem kraja priprave. Kot vemo so Italijani zelo strogi do avtentičnosti svojih jedi in pijač, kar se odraža tudi pri graniti. Bolj na zahodu je granita nekoliko bolj kockasta, vse bolj vzhodno pa se bohoti s svojo gladkostjo in nežnostjo. Tudi po okusu se razlikujejo, čeprav so daleč najbolj priljubljene granite prav sadne. Poznamo pa tudi čokoladne granite in granite z okusom različnih oreščkov.

Klasična limonina granita je polna okusa

Kozarec graniteZa prečudovito granito z ledenimi kristalčki potrebujemo naslednje sestavine:

  • 50 gramov sladkorja
  • 200 ml vode
  • 60 ml limoninega soka
  • limonino lupinico

Vodo in sladkor združimo v dovolj veliki posodi in segrejemo na srednji temperaturi. Ko se ves sladkor stopi, posodo odstavimo z ognja in vmešamo limonino lupino. Tako pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo in nato odstranimo lupino. Vmešamo limonin sok in premešamo, da se vse sestavine zlijejo v eno zmes. Mešanico prelijemo v posodo, ki jo lahko postavimo v zamrzovalnik. Tam jo pustimo najmanj tri ure, vsakih 30 minut pa jo temeljito premešamo ter z robov odstranimo ledene kristale. Granita je pripravljena, tvoje brbončice pa prav tako.

Še lažje do okusa polne granite

S pomočjo Rokmarjevih koncentriranih baz v prahu lahko pripravimo še boljšo, okusnejšo in osvežilno granito. Dodamo le vodo in malo sladkorja, za vse ostalo pa poskrbi Granita Mix. Na voljo so jagoda, limona, pomaranča, zeleno jabolko in še mnoge druge granite. Rokmar ti bo priskočil na pomoč v vročih dneh.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajdba pleziozavrov v Sahari namiguje, da ni šlo le za morska bitja
Naslednji članekHuawei Mate Xs 2: Konstrukcijsko najboljši zložljivi pametni telefon
logo Rokmar
info@rokmar.si| Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.