Huawei P50 Pro: Telefon, ki te bo s svojimi fotografijami dobesedno sezul!

Huawei P50 Pro je skoraj v vseh podrobnostih odličen pametni telefon, naslednik pred dvema letoma predstavljenega modela P40 Pro. Se je čakanje splačalo?

Ohišje iz kombinacije aluminija in stekla sledi oblikovni zasnovi, ki je stalnica Huaweievih telefonov zadnjih nekaj let. Lahko, tanko in podrobno oblikovano z velikima krogoma na hrbtišču naprave z objektivi kamer, ki spominjata na legendarni videz refleksnih fotoaparatov z dvema objektivoma. Zaobljeni robovi velikega zaslona in nadaljevanje krivulje proti hrbtišču v kombinaciji s pod zaslonom nameščenim optičnim tipalom prstnega odtisa in tankostjo naprave obetajo visoko udobje enoročne uporabe. Čistost oblikovanja niti ne malo ne motijo, nasprotno lepo so vanj vključene bočne tipke, linija luknjic spodaj in zgoraj, pod katerimi se skrivata stereo zvočnika, reža s pladnjem za krtice in priključek USB-C.

Razen v nečem, drugod vedno v vrhu

Otežen dostopa do tehnologij in pomanjkanje polprevodnikov, s čimer se tehnološka podjetja spoprijemajo že več kot eno leto, ni preprečilo, temveč le prestavilo prestavitev novega premijskega telefona na našem trgu. Toda P50 Pro dobimo v drugačni različici, kot je bil predstavljena lani poleti, takrat za kitajski trg. Opremljen je namreč s procesorjem SnapDragon 888 brez vmesnika za omrežja pete generacije 5G. Čeprav lani najboljši procesor in bodo nekateri tekmeci v premijskem razredu opremljeni z letošnjim modelom, gre v osnovi za še vedno izredno zmogljiv čip, ki bo kos čisto vsemu, kar boste od telefona zahtevali. Z lahkoto namreč poganja tudi grafično zmogljive mobilne igre in le pri tistih res najbolj zahtevnih, bo opaziti občutnejše gretje in v skrajnem primeru občasno upočasnitev takta procesorja v izogib pregretju naprave. Z ramo ob rami splošnim zmogljivostim podprtim z 8 GB delovnega pomnilnika in najmanj 128 GB veliko shrambo, izstopa izredno dober 16,7-centimetrski (6,6-palčni) zaslon OLED razločljivosti 1228 x 2700 pik. Odlikuje ga podpora prikaza več kot milijarde barv, dovolj visoka svetilnost za uporabo na prostem in 120-herčno osveževanje. Že v osnovi je nastavljen tako, da so barve prijetne in žive, toda brez nepotrebnega pretiravanja v nasičenosti. Nasploh je občutek pogleda na zaslon prijeten. Podobno lahko rečem še za zvočnike. Seveda so jakost in nizki toni sorazmerni z debelino ohišja, a kakovost zvoka je na dovolj visoki ravni, da je ušesom prijeten.

Življenjska doba baterije je primerna kapaciteti 4360 mAh. Zadošča za cel dan srednje zahtevne uporabe in ko pride čas za polnjenje, je na voljo res hitro 66-vatno žično in le nekoliko manj hitro 50-vatno brezžično polnjenje. Oboje pride prav za priložnostjo polnjenje s ciljem ohranjanja napolnjenosti baterije med 40 in 80 odstotki, kar je zanjo najboljše.

Vsestranska fotografija

Z mobitelom P50 Pro Huawei ponovno uvaja črno-belo 40-milijonsko tipalo zaslužno za čudovite črno-bele fotografijo in nasploh višjo svetlobno občutljivostjo fotografskega sklopa. V njem so še 50-milijonska glavna, 13-milijonska širokokotna ter 64-milijonska kamera s periskopskim objektivom in 3,5-kratno optično povečavo. Kot celota sklop nudi vsestransko fotografsko izkušnjo s poudarkom na kakovostno povečavo in kontinuiteto fotografiranja- glede na svetlobne razmere so fotografije vedno pričakovane kakovosti. Glavna kamera ima fizično največje tipalo, ki je tudi najbolj občutljivo na svetlobo. Sicer fotografski sklop nudi približno podobne barve ne glede na uporabljeno kamero, razliko so v svetilnosti in kakovosti objektiva, kar je posebej očitno v primeru širokokotnih fotografij. Od vseh ima ravno slednja najmanj popolne fotografije, saj so na robovih preprosto manj ostre. Težava, s katero se sicer srečuje večina kamer s širokim pogledom.

Vse manj težav na programskem delu

Pametni telefoni so še vedno pomemben del Huaweive ponudbe. Z razmerami so se sprijaznili in začeli graditi svoj ekosistem povezanih naprav. Uspelo jim je najti zamenjavo za večino Googlovih aplikacij. Zemljevide in Googlov iskalnik na primer menjata funkcijsko podobni aplikaciji Petal. Ravno tako so uspeli prepričati večje globalne in pomembnejše lokalne razvijalce, da so aplikacije uvrstili v Huaweievo trgovino AppGallery oziroma so na voljo za prenos in namestitev s spletnih strani ponudnikov. Večino ostalega rešuje GSpace, ki z virtualizacijo obide prepoved in med drugim omogoča uporabo Googlovega računa in še posebej aplikacije Youtube, za katero razen uporabe v brskalniku, dolgo časa ni bilo alternative.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.