Najstarejše slamice so bile namenjene pitju piva

V ruskem muzeju Hermitaž si lahko ogledamo komplet osmih kovinskih palic, ki so dolge okoli enega metra in po sredini votle. Najdene so bile leta 1897 na območju Kavkaza, stare pa naj bi bile okoli 6000 let. Razstava v Hermitažu v St. Petersburgu jih je do zdaj predstavljala kot žezla kraljev ali umetelne nosilce ponjav, ki so jih prve civilizacije uporabljale pri pogrebnih obredih. Skupina ruskih zgodovinarjev in arheologov pa je prišla do drugačnega sklepa. Te votle palice naj bi pravzaprav bile antične slamice.

kovinske slamice
vir: Cambridge University Press, V. Trifonov

Uporaba slamic je starejša, kot si mislimo

Svojo raziskavo so objavili v reviji Antiquity in zapisali, da so to najstarejši dokazi za antični običaj skupinskega pitja s slamico. V 3. in 2. tisočletju pr. n. št. so v Mezopotamiji in Egiptu uporabljali takšne dolge cevi za pitje piva, kar dokazujejo antične vklesane risbe. Šlo je za skupinski obred, kjer je več ljudi pilo iz iste posode, vsak s svojo umetelno izdelano kovinsko slamico, so še zapisali. Podobne, a tisoč let mlajše, predmete so našli tudi v grobnici kraljice Puabi, ki je vladala kraljestvu Ur.

egipčanska poslikavaNekoč je bilo treba pivo piti s slamico

Vsi vemo, da so Mezopotamci in antični Egipčani izumili pivo. A brez modernejših postopkov je bilo njihovo pivo nefiltrirana verzija nefiltriranega Uniona. Slamice naj bi uporabljali za lažjo konzumacijo, saj si nihče ne želi koščkov v svojem hmeljevem napitku. Pravzaprav niti hmelja niso uporabljali in tudi danes v nasprotju s splošnim prepričanjem piva vsebujejo le kanček hmelja, zgolj kot začimbo.

antična tablica

Antične slamice so sestavljene iz delov in okrašene, kot pritiče vladarjem. Dve izmed slamic v Hermitažu imata snemljive okraske v obliki bika. Na njih so našli tudi ostanke ječmena, ki je še en dokaz, da so bile res namenjene pitju starodavnega piva. To odkritje nam kaže pomembnost skupnega prehranjevanja in pitja v antičnih kulturah, je raziskavo za Guardian komentirala prof. Augusta McMahon iz Cambridgea.

Prejšnji članekVeljavnost covid potrdila o cepljenju od 1. februarja 2022 naprej
Naslednji članekHuawei P50 Pro: Telefon, ki te bo s svojimi fotografijami dobesedno sezul!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.