Veljavnost covid potrdila o cepljenju od 1. februarja 2022 naprej

S februarjem se bo spremenila veljavnost PCT oziroma covidnega potrdila. Velik del študentske populacije (več kot 80 % študentov Univerze v Ljubljani) je cepljen. Zato ti bomo povedali vse, kar moraš vedeti o spremembah in kako bodo te vplivale nate.

Koliko časa po 1. februarju velja covid potrdilo?

Po novem bodo PCT-potrdila veljala 180 oziroma 270 dni. Tisti, ki se je cepil z dvema odmerkoma ali enim odmerkom Janssena mu potrdilo poteče v roku 270 dni od prvega/drugega prejetega odmerka. 180 dni veljavno potrdilo bo imela oseba, ki je covid prebolela. Potrdilo bo veljalo 180 dni od pozitivnega PCR-testa.

Kaj narediti preden ali ko ti potrdilo poteče?

Pri NIJZ so jasni, da vse, ki so cepljeni le z dvema odmerkoma mRNK ali enim Janssena, pozivajo na tretji poživitveni odmerek. V tem primeru vam potrdilo začne veljati za neomejen čas. Na tretji odmerek lahko greste znotraj roka 270 dni ali po tem, ko ti poteče potrdilo.

Prebolevnik bo v primeru cepljenja v roku 180 dni od pozitivnega testa dobil podaljšano potrdilo. To bo veljalo 270 dni in bo za neomejeno potrdilo moral opraviti še eno cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Poleg tega bo neomejeno potrdilo veljalo tudi za tiste, ki so covid preboleli v zadnjih 180 dneh (oziroma do 14. septembra 2021 v zadnjih 240 dneh) ter bili cepljeni.

Kako je s karanteno?

Karanteni ob rizičnem stiku se boš lahko izognil le, če si trikrat cepljen z mRNK cepivom, enkrat cepljen z Janssenom in potem še s poživitvenim odmerkom ter če si prebolel covid in se potem cepil z dvema odmerkoma (prvi odmerek je navadni in zaradi prebolelosti šteje kot drugi odmerek mRNK cepiva, medtem ko je drugi v tem primeru poživitveni odmerek). V vseh naštetih primerih ti potrdilo velja za neomejen čas.

Karanteni se bodo lahko izjemoma izognili tudi tisti, ki so bili cepljeni z mRNK cepivom in nato preboleli covid ter se nato zopet cepili z drugim odmerkom. Torej so med odmerkoma zboleli. Podobno velja za osebe, ki so prejele dva odmerka mRNK cepiva in nato prebolele covid. Vseeno te osebe ne bodo imele neomejenega potrdila, ampak bo njihovo potrdilo veljavno le 270 dni od drugega odmerka oziroma 180 dni od pozitivnega testa.

Podobna izjema za karanteno bo tudi prebolevnik, ki se bo karanteni izognil 45 dni od pozitivnega PCR-testa. Torej nekdo, ki je imel covid, bo v prvih 45 dneh opravičen od karantene ob rizičnem stiku. Njegovo potrdilo pa bo veljalo 180 dni.

Prejšnji članekIzračun točk za vpis na fakulteto
Naslednji članekNajstarejše slamice so bile namenjene pitju piva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.