Huawei P60 Pro: Umetnost nočnega fotografiranja v vaših rokah

huawei1

Zmogljivosti fotografiranja pri šibki svetlobi je bil težko preseči, vendar oblikovalci in inženirji niso počivali na lovorikah. Vodeni z neprekosljivo zavezo vizualni estetiki ter velikimi vložki v sredstvih in ljudeh s strani Huaweija, so se namenili narediti naslednji skok – od zmogljivosti brez primere do nepredstavljivih.

To pomeni, da s pametnim telefonom Huawei P60 Pro lahko fotografiramo ob pogojih skoraj popolne teme, dosežek, ki kljubuje zakonitostim narave. Postavlja se vprašanje. Če so nočne fotografije lanskega modela še vedno vrhunske, čemu posegati po novih mejnikih? Da bi odgovorili na to vprašanje, se moramo poglobiti v poslanstvo podjetja Huawei.

Fotografiranje neovirano z omejitvami človeškega vida

Huawei želi z družino P sprožiti revolucijo v mobilni fotografiji. Prepričani so namreč, da je pametna fotografija razdeljena v tri faze. V prvi fazi simulira in posnema slike, ki jih vidimo. Da bi bile fotografije jasnejše in z več podrobnosti, so povečali število slikovnih pik tipala. V drugi fazi se približa do skrajnih omejitev vida. Programska in strojna oprema delujeta v tandemu, da odpravita napake v fotografskih tipalih, s ciljem izboljšati fotografije v najboljši možni meri. S tretjo fazo pa je pametna fotografija presegla omejitve človeškega vida. Ne samo s fotografiranjem ob skoraj popolni temi, temveč tudi v obnavljanju barv in podrobnosti, ki jih naše oči ne morejo zaznati.

Ponovno napisana pravila fotografije

Nova tehnologija je nujna za doseg visoko postavljenih ciljev, saj so prejšnje v glavnem dosegle svoje omejitve. Huaweievi inženirji so zato pred dobrimi tremi leti opustili barvni filter RGB, ki je digitalno fotografijo definiral zadnjih 44 let in namesto njega razvili filter RYYB.

Novost drzno spreminja dve od štirih enot standardnega barvnega filtra, kar je gotovo mejnik v razvoju fotografije. Zaradi spremembe filtra RGGB (rdeča + zelena + zelena + modra) v RYYB (rdeča + rumena + rumena + modra) tipalo izmeri več svetlobe, saj rumene pike sočasno merijo tako rdeče kot zelene valovne dolžine. To pametnemu telefonu Huawei P60 Pro omogoči fotografiranje tudi, ko tipalo zazna zelo malo svetlobe. Ko pa jo je dovolj, tipalo ustvari briljantno paleto barv ter učinke, ki lahko presežejo sposobnosti zrcalno refleksnih fotoaparatov.

Ker rumene pike tipala s filtrom RYYB sočasno zajemajo valovne dolžine svetlobe dveh različnih barv, je bilo treba prilagoditi algoritem za obdelavo signalov tipala. Predvsem to pomeni izluščiti iz rumenega spektra podatke o valovnih dolžinah rdeče in zelene barve, da je mogoče umirjanje barv ter natančna barva reprodukcija.

Osupljivi svet nočne fotografije

huawei2Ponoči in zgolj z mesečino, se temno modro nočno nebo razkrije v bogati tapiseriji barv in svetlobi zvezd, vidne pa so tudi podrobnosti zgradb pod njim. Na fotografijah skoraj ni digitalnega šuma, učinek pa je globok, kot bi opazovali brezčasni svet v izboljšanem videnem spektru. Zdi se nemogoče, da je telefon sposoben zajeti tako živo nočno pokrajino, vendar so dokazi očitno in na voljo vsakemu, da jih potrdi.

To je botrovali nastanku fotografskega načina Super Moon, ki izkorišča izredne sposobnosti kamere z optično povečavo. Funkcija namreč poudari podrobnosti na površini naravnega satelita, a obenem ohrani podrobnosti ostalih predmetov na prizoru. To omogoči eksperimentiranje z astrofotografijo – ustvarjanje vizualnih iluzij lune nad drevesi in v oblakih za jasne in predvsem čudovite nočne fotografije.

Z inovacijami prepričali dvomljivce

Pametni telefon Huawei P60 Pro je opremljen z Ultra Lighting glavno kamero, ki jo odlikuje fizično nastavljiva zaslonka na intervalu med f/1,4 in f/4, za svetlobo visoko prepustne leče in fotografsko tipalo z barvnim filtrom RYYB SuperSensing. Te bistvene izboljšave zagotovijo živahne fotografije pri šibki svetlobi in v celoti prikažejo podrobnosti v temi. Kamera obenem nudi tudi izjemno visok dinamični razpon, ki se izkaže v svetlobno zahtevnih prizorih, kot so sončni vzhod in zahod, zora in mrak. Izboljšan je še pogon za reprodukcijo podrobnosti XD Fusion Pro, ki pokaže celo sijaj na površini stekla.

Poleg izrednega preboja Ultra Lighting glavne kamere, je Huawei dosegel še revolucionaren preboj v nočni fotografiji z zaslonko f/2,1 Ultra Lighting telefoto kamere. Kaj je največ v industriji, ko gre za kamere z optičnimi povečavami? Zasluga za izboljšano sposobnost zajema svetlobe gre vgradnji za svetlobo prepustnejšega sistema leč objektiva in tipala z barvnim filtrom RYYB SuperSensing. Zaradi revolucionarnega napredka lahko med nočnimi sprehodi po mestu posnamete živahne fotografije, saj kamera zlahka zajame in poudari podrobnosti neonskih luči na strehah v daljavi.

Mojster mobilne fotografije za naslednje generacije

huawei4

Huawei P60 Pro predstavlja drzno raziskovanje meja fotografije in dokazuje vlogo tehnologije pri oblikovanju novih zasnov estetske lepote. Podvojena svetlobna občutljivost pa omogoča zajem okolice na bolj intimni način. Prav je, da gre razvoj fotografije v tej smeri, kajti je brezčasni medij, v celoti odvisen od interakcije med svetlob in vesoljem. Kot misleča bitja lahko presežemo lasten vid, programsko opremo in celo meje med dnevom in močjo, vendar se ne bomo nikoli mogli izogniti eteričnemu sijaju svetlobe, ki nas obdaja.

Zvrhan koš novosti

Poleg pametnega telefona Huawei P60 Pro je Huawei pred kratkim na naš trg poslal čudovita pametna telefona Huawei nova 11 Pro in Huawei nova 11i, izredni prepogljivi pametni telefon Huawei Mate X3, pametne ure serije Huawei Watch 4 in izredno Huawei Watch Ultimate.

Za več informacij obiščite spletno stran: https://consumer.huawei.com/si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.