5 industrij, ki cvetijo zaradi 3D tiskanja

Single-family house 3d printing concept. Symbolic house building using modern technologies. 3d illustration.
Foto: michal-rojek iz iStock

Ko je tehnologija 3D tiskanja ugledala luč sveta, si je malokdo predstavljal, da bo danes ena najhitreje rastočih industrij. Pet industrij pa še posebej žanje prednosti 3D tiskanja. To so zdravstvo, prehrana, moda, avtomobilski športi in letalstvo vključno z vesoljskimi tehnologijami. Za teh pet se predvideva, da se bodo kmalu primarno zanašale na 3D tiskanje.

Kljub splošnemu prepričanju, 3D tiskanje ni tako nova zadeva. V 70-ih je Jahennes F. Gottwald prijavil svoj patent za »snemalnik tekoče kovine«. Z njim je lahko ustvarjal izdelke iz stopljene kovine plast po plast, tako kot to počnejo 3D tiskalniki. Desetletje pozneje je patent izboljšal dr. Hideo Kodama, ki je namesto tekoče kovine predlagal polimerje. Leta 1986 je svet dobil prvi komercialni 3D tiskalnik podjetja 3D Systems Corporation in ostalo je zgodovina, kot pravijo.

Napredek tehnologije 3D tiskanja prinaša novosti v razne spektre industrije in se uporablja za večjo efektivnost, produkcijo in manjše stroške. Oglejmo si 5 industrij, ki se najbolj poslužujejo 3D tiskanja in se ga bodo v prihodnosti še bolj.

5Zdravstvo in 3D tiskanje

V zdravstvu se pospešeno raziskuje in uporablja tako imenovano 3D biotiskanje. Pri tem gre za ustvarjanje tkiva, kosti, celih organov iz posebnih mešanic sintetičnih in organskih materialov ter živih celic. To bo pomagalo bolnikom s kroničnimi boleznimi, tistim ki potrebujejo presaditev organov ali invalidom. Hkrati bomo napredovala tudi farmacija, ki bo lahko zdravila preizkušala na umetnih organih in morda dokončno izničilo potrebo po testiranju na živalih.

4Prehranska industrija

salmon, fish, seafood
Foto: cattalin iz Pixabay

V preteklosti je bila 3D tiskana hrana nišni produkt, bolj za eksperimentatorje kot realno prehrano ljudi. A s padajočimi cenami 3D tiskalnikov se to spreminja. Pri 3D natisnjeni hrani bi lahko dobili popolnoma nove teksture in okuse ali jih poljubno združevali. Poleg tega imamo popoln nadzor nad hranilno vrednostjo, beljakovinami, maščobami, alergeni itd., s čimer bi lahko ustvarili zdravo hrano za najbolj ogrožene skupine ljudi.

3Moda

S 3D tiskanjem imajo modni kreatorji več svobode, ko se odločajo o obliki, motivih, materialih, hkrati pa porabijo manj materiala. Z natiskanim blagom bi prihranili veliko vode, kemikalij in narave. Še najbolj pa se 3D tisk uporablja pri izdelavi čevljev. Adidas, na primer, je v 2021 izdal posebne tekaške čevlje 4DFWD, ki so imeli poseben podplat, da izboljšajo naš tek.

2Dirkalni športi

avto
Tale NASCAR dirkalnik ima 3-D natisnjeno vetrobransko steklo in prezračevalni sistem. Foto: on 3D Printing Industry

Ekipe iz NASCAR, Formule 1 in MotoGP že uporabljajo 3D tisk, da ustvarijo boljše komponente za vozila ali boljša orodja. S tem lahko ustvarijo močnejše in lažje avto dele, bolj aerodinamične oblike, ki zmagajo dirke.

1Letalstvo in vesoljske tehnologije

lunarni habitat
Foto: on NASA

Ta industrija 3D tiskanje uporablja že dolgo. Izdelujejo vse od rezervnih delov, do orodij in celih satelitov. Pojavljajo se tudi ideje, da bi lahko tiskali vesoljske habitate za astronavte na Luni in Marsu. Tudi pri grajenju raket, se zanašamo na 3D tisk. Podjetje Relativity Space se specializira za grajenje raket iz 3D tiskanih komponent in je letos že izstrelila raketo Terran 1. Ravnokar tiskajo njeno naslednjico Terran R.

Prejšnji članekHuawei P60 Pro: Umetnost nočnega fotografiranja v vaših rokah
Naslednji članekRoger Ebert: Eden najbolj znamenitih filmskih kritikov vseh časov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.