Roger Ebert: Eden najbolj znamenitih filmskih kritikov vseh časov

Roger Ebert, filmski kritik in Pullitzerjev nagrajenec
Roger Ebert, filmski kritik in Pullitzerjev nagrajenec Foto: on rogerebert

Slavni ameriški filmski kritik še danes velja za najvplivnejšega pisca v svoji stroki, bil je tudi prvi Pulitzerjev nagrajenec s svojega področja. Veljal je za »filmskega kritika z dušo pesnika«. Hollywood ga je leta 2005 počastil tudi z zvezdo na pločniku slavnih. Bil je človek, ki je za celo generacijo Američanov poosebljal filme.

»Bistvo ni v tem, da se izogibaš neumnim filmom, pač pa v tem, da se izogibaš temu, da bi bil neumen kinoobiskovalec.«
Roger Ebert

Palec gor ali palec dol – strah in trepet vsakega filmarja

Ebert je bil od leta 1967 je filmski kritik pri časopisu Chicago Sun Times, zaslovel pa je skupaj z Genom Siskelom, iz konkurenčnega časopisa Chicago Tribune, s katerim sta več kot dve desetletji vodila ikonično oddajo o filmih At the Movies. V njej sta lahko s svojo razsodbo (palec gor/palec dol) filmu zagotovila dobro gledanost ali pa ga že na izhodišču uničila. Ta gesta se je obdržala tudi po Siskelovi smrti leta 1999.

Roger Ebert in Gene Siskel.
Z Genom Siskelom sta imela pred (in za) kamero igrivo zajedljiv odnos, preden so ju zvabili v skupno oddajo, pa sta bila celo odprto sovražna drug do drugega. “Kako nepomembno sovraštvo, kako globoka ljubezen,” je njun odnos po prijateljevi smrti povzel Ebert. Foto: on IMDb

Ebert je oddajo nadaljeval s kolegom iz časopisa Richardom Roeperjem, vendar pa se je leta 2006 za nekaj časa umaknil zaradi raka. Bolezni navkljub se je leta 2011 vrnil na televizijo z umetno čeljustjo in novo oddajo o filmih.

Siskel & Ebert Review The Mask

Neverjetno plodoviti opus Rogerja Eberta

Kot pisec je bil Ebert skorajda »nemogoče« plodovit. Sun Times je včasih ob petkih objavil tudi po devet njegovih recenzij. Na leto je povprečno pogledal 500 filmov in napisal pol toliko kritik, občasno pa je objavljal tudi intervjuje in tematske članke. V svoji karieri je izdal 20 knjig, se redno udejstvoval na blogu in družabnih omrežjih ter predaval na Univerzi v Chicagu.

Roger Ebert
Umrl je pri 70 letih, leta 2013 za posledicami raka. Ob smrti se mu je poklonil tudi takratni ameriški predsednik Barack Obama, ko je zapisal: »Ko mu film ni bil všeč, je to pošteno povedal, ko pa mu je bil, ga je hvalil na vsa usta. Filmi brez njega več ne bodo to kar so bili.« Foto: on imdb

Leta 2013, tik pred smrtjo se je tudi poslovil na svojem blogu, ko je dejal, da slovo ni dokončno, bo pa glavnino svojega dela predal sodelavcem. Hiperproduktivni mož je napovedal, da se namerava umiriti in zmanjšati število objavljenih filmskih recenzij, s čimer se je tudi simbolično poslovil od svojih zvestih bralcev.

Filmski kritik brez dlake na jeziku, se je več kot desetletje boril z rakom, zaradi katerega je ostal brez glasu in so mu odstranili velik del čeljusti. Tudi zaradi tega se je v zadnjih letih svojega življenja navadil na redno komunikacijo prek Twitterja, kjer je imel več kot 80.000 sledilcev.

Leta 2014 so o njem posneli tudi dokumentarni film, ki je bil premierno prikazan na festivalu v Cannesu.

Cannes Film Festival (2014) - Life Itself Trailer - Roger Ebert Biographical Documentary HD

Prejšnji članek5 industrij, ki cvetijo zaradi 3D tiskanja
Naslednji članekLahko umetna ledvica bolnike končno osvobodi dialize?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.