Ideja za inovativen in zdrav martinov praznični menu

Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu. Do martinovega velja, da je mošt nečisto in grešno vino, na ta dan pa se mošt ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Je pa martinovo tudi dan, ko so se že naši poganski predniki bogovom zahvaljevali za dobro letino. Zato, še zlasti v vinorodnih predelih naše dežele, ta praznik vina navadno spremlja tudi dodobra obložena praznična miza. V preteklosti so se na tej mizi najpogosteje znašli zapečena perutnina, rdeče zelje in mlinci, prav tako se je tradicionalno pripravljalo znamenito martinovo gos. Nič ni narobe, če boste tudi letos gostom postregli s slastnimi tradicionalno obarvanimi martinovimi jedmi, smo pa za tiste, ki radi pri kuhi eksperimentirate, pripravili nekoliko bolj inovativen martinov praznični menu, ki je za nameček še obogaten z vitamini in minerali.

Zdravja polna kremasta bučna »juhca« z ingverjem

Bučna juha že tako velja za jed, ki jeseni nikakor ne sme umanjkati na naših jedilnikih. Če pa se jo boste odločili pripraviti za martinovo, predlagamo, da jo »začinite« z ravno pravšnjo dozo ingverja. Ta bo vaši bučni juhici dodal unikaten, oster, nekoliko pekoč in aromatičen okus, poleg tega pa bo poskrbel tudi za vaše zdravje. Ingver ima namreč vrsto dobrih učinkov: izboljšuje prebavo, krepi imunski sistem, pomaga ob slabosti in bolečinah, pa še in še.

Opojno dišeča račja bedra z jabolki in suhimi slivami

Pri nas ne gos in ne raca nista pogosto na mizi, zato je martinovo idealen čas, da ju preizkusite, če ju še niste. Tako gosje kot račje meso ima močnejši okus kot piščančje ali puranje, saj je tudi bolj mastno. Ima pa gosje meso veliko kalcija, fosforja in kalija, račka pa je bolj bogata z železom in vitaminom B-kompleksa. Ker smo rekli, da si letos za martinovo želimo biti nekoliko drznejši, smo se odločili račje meso v pekaču skombinirati s koščki jabolk in suhih sliv (izberete lahko tudi kakšno drugo sadje), kar bo sicer resnobnemu divjačinskemu okusu račjih bedrc pridodalo rahlo sladkoben, navihan pridih.

Kostanjev mousse

Najverjetneje jih lahko na prste ene roke preštejemo junake, ki ne marajo čokoladnega moussa. Ta francoska sladica, katere ime izhaja iz francoskega izraza za peno, je s svojo rahlostjo in zračnostjo v 18. stoletju najprej začarala francosko visoko kuhinjo na dvorih, v naslednjih dveh stoletjih pa ves svet. Zato z moussom ne morete zgrešiti. Če pa mu dodate še kanček kostanjevega pireja, bo vaša martinova pojedina dobila popolnoma novo dimenzijo. Ne samo, da boste vrhunsko kulinariko uspešno »oženili« z dobrotami z domačih ognjišč, ampak boste poskrbeli tudi za zdravje svojih gostov. Kostanj je namreč bogat z vitaminom C, vsebuje pa tudi železo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, cink ter kalij, ki pomaga zniževati srčni utrip in krvni tlak.

Pa še pika na i: kozarec vrhunskega rdečega vina

Seveda martinovo ne more miniti brez kozarca odličnega vina. Tradicionalno se je točilo rdeče – priporočamo nagrajeni Modri pinot sadnega okusa vinske kleti Zlati grič. Če pa ste ljubitelj belega vina, se bo k menuju prav tako dobro zagotovo prilegla časa njihovega mladostno svežega Sivega pinota.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.