Igralski filmski festival Kranj – KRAFFT je za vogalom

Le še en teden nas loči od začetka prve edicije Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT, ko bo kranjsko staro mestno jedro med 15. in 20. junijem zaživelo v znamenju filma in igre. Kot sta dejala podžupan Mestne občine Kranj in eden izmed pobudnikov festivala, Janez Černe, gre za pionirsko mesto fotografije in filma: rojstni kraj tako Franceta Štiglica, režiserja prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji, kot Boštjana Hladnika, pionirja slovenskega modernističnega filma, ter drugih uveljavljenih imen, povezanih s filmom. »Kranj je fotogenično mesto s slikovito kuliso, pravšnjo za kakšen dober film. In zdaj k nam prihaja prvi igralski filmski festival. Program, ki ga pripravlja ekipa KRAFFT-a, je razgiban, zanimiv in vsebinsko bogat in na mestni občini smo ponosni, da smo del te zgodbe.«

V ospredju so igralci

Kot pravi direktor mestne uprave, prav tako pobudnik festivala, Bor Rozman, z novim festivalom Kranj v ospredje postavlja igralce, a gre tudi za festival televizijskih nadaljevank, katerih produkcija se v zadnjih letih vse bolj povečuje. »Kranj ima bogato filmsko zgodovino in ljudi, ki znajo kakovostno narediti tak dogodek. S tem mesto postavljamo nazaj na domači zemljevid, dolgoročno pa ga želimo postaviti tudi na evropskega.«

Vsebine tekmovalnega filmskega festivala so zelo raznolike, pravi programska selektorica Ana Šturm, med njimi pa najdemo štiri slovenske premiere. Vse so v celoti dostopne na naši spletni strani. Kar pet od devetih tekmovalnih filmov bo mogoče ujeti tudi preko festivalske spletne platforme, obeta pa se tudi spremljevalni filmski program: sobotna projekcija digitalizirane in restavrirane projekcije filma Sreča na vrvici, ki jo bo pospremila delavnica za otroke o igri z našimi štirinožnimi prijatelji, projekcija presenečenja, posvečena Draganu Bjelogrliću in nedeljski »filmski dvojček«, v katerem bo celovečerni film Pedra Almodóvarja, Bolečina in slava, pospremil tudi Almodóvarjev najnovejši kratki film, Človeški glas, v katerem v glavni vlogi blesti odlična Tilda Swinton.

Moški s palico v roki, poleg njega kamera

Velikani filmske igre

O vsebinah razvejanega strokovnega programa je spregovorila Maja Sever, prav tako pobudnica festivala in članica Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki je poudarila, da tovrstnega specializiranega festivala, ki bi dajal prepoznavnost igralski stroki, v regiji še ni. Strokovni program na mesto vsebinske rdeče niti tokrat postavlja temo nadaljevanke, skozi katere bodo obravnavani vsi vidiki igre, k dialogu pa se bo povabilo tudi avtorje in producente, s katerimi se bo odpiralo diskurz o prihodnosti in možnih izboljšavah avdiovizualne produkcije ter pozicije igralca v njej. V sredo, 17. junija, celoten festivalski dan posvečamo lani preminulemu članu igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj, Petru Musevskemu, ki se mu bomo poklonili tudi z otvoritvijo fotografske razstave »Ko igralec umre, se spremeni v film«. Soboto, 19. junija, pa bomo ob strokovnem pogovoru in pogovoru s publiko preživeli v družbi festivalskega častnega gosta, Dragana Bjelogrlića.

Za čas festivala pa v čast velikanom filmske igre posvečamo tudi imena festivalskih prizorišč. Letno gledališče Khislstein bo tako začasno zaživelo pod imenom Letni kino Peter Musevski, Mestna tržnica Kranj se spreminja v Letni kino Angelca Hlebce, Stolp Škrlovec pa v Festivalsko dvorano Ivo Barišič, s čimer se poklanjamo letošnjemu dobitniku nagrade DSI za življenjsko delo.

Napis prodaja vstopnic se je začela na grafiki festivala

»Čeprav gre za tretje največje mesto v Sloveniji, ki se odlikuje s 6000-letno zgodovino, sodobnim pridihom in bogato kulturno vsebino, Kranj na turističnem zemljevidu še ne dosega mesta, ki si ga zasluži. Prepričan sem, da bo festival KRAFFT s svojim skrbno izbranim programom zanimiv tako za lokalno prebivalstvo kot za širšo javnost in bo v junijskih dneh pomembno prispeval k oživitvi mestnega jedra po epidemiološkem lockdownu. V festivalu, ki je po svoji vsebini mednaroden, atraktiven in sodoben, pa na dolgi rok vidim tudi potencial za obisk ostalih turistov, tujih in domačih,« festival pozdravlja tudi direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Klemen Malovrh.

Vstopnice so že v prodaji na spletni strani festivala.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.