Interaktivne table so mrtve – prihajajo interaktivni zasloni

app, networks, internet

Podjetje Secop nas je povabilo na predstavitev interaktivnega zaslona na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Izdelki odpravljajo številne slabosti interaktivnih tabel, katere bi naj nadomestili.

Na fakulteti za elektrotehniko so povedali, da so z nakupom interaktivnih tabel zelo razočarani, tako kot v večinah slovenskih šol. Table, ki delujejo v kombinaciji s projektorjem namreč rabijo temne prostore ter veliko časa za ogretje in kalibracijo pred uporabo, čas, ki ga predavatelji nimajo v svojih predavanjih. Prav tako pa so povedali, da so pisala predebela za pisanje matematičnih formul in se lahko zgubijo ali pokvarijo. Dodali so, da pogrešajo tudi možnost predavanja na daljavo.

neke vrste orjaško tablico

Interaktivni zasloni Newline rešijo te težave z zamenjavo projektorja in platna z zaslonom na dotik – neke vrste orjaško tablico, kot pravijo. Ta ne potrebuje posebnih pisal, saj deluje s prstom ali vsakim kemičnim svinčnikom, tudi tankimi. Sposobna je prepoznati debelino pisala, tako da omogoča pisanje s tanjšimi ali debelejšimi pisali ter brisanje z dlanjo. Kot se spodobi za moderni zaslon na dotik, ta vključuje tudi oleofobično plast prosti prstnim odtisom.

Seveda pa ne gre le za tablo, ki bi omogočala pisanje. Zaslon ima vgrajene zvočnike in WiFi ter med drugim poganja tudi Windows. To pomeni, da se lahko uporablja tudi za predvajanje PowerPoint predstavitev, video vsebin, 3D modelov, interaktivnih simulacij in vsega drugega, kar lahko odpremo na svojem računalniku. Pri vseh vsebinah pa je s pomočjo Windows Ink mogoče dodati opombe, pisati, obkroževati, barvati in te opombe tudi shraniti za prihodnja predavanja ali za tiste, ki so predavanje zamudili.

Takšen sistem bi lahko končno omogočil enakovreden študij na daljavo

Interaktivni zaslon vključuje še 2 kameri, s pomočjo katerih omogoča tudi video klice, video pretoke v živo (streaming) in video posnetke. To lahko potencialno omogoči, da eno predavanje spremljajo udeleženci v živo v predavalnici, drugi v živo na daljavo od doma, tretji pa po poteku pogledajo posnetek in gradivo naloženo v oblak. Takšen sistem bi lahko končno omogočil enakovreden študij na daljavo izredno olajšal predvsem izredni študij.

Zaslon Newline prihajajo v treh serijah glede na število funkcij in velikostih od 65 do 98 inčev, vse v resoluciji 4k. Vsi imajo življenjsko dobo nad 30.000 ur, kar po našem izračunu predstavlja skoraj 20 let uporabe. To je drastična razlika v primerjavi s projektorji, kjer je potrebno drage žarnice zamenjati letno.

Interaktivni zasloni Newline so že na voljo pri podjetju Secop in v našem uredništvu upamo, da jih bodo fakultete s pridom izkoriščale za študij na daljavo.

Windows Ink - PPT - Slovenian

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekNajbolj osamljen rojstni dan v našem osončju
Naslednji članekJe veganstvo le modni trend?

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.