Je veganstvo le modni trend?

Veganstvo se je v zadnjem letu razširilo na družbena omrežja in postaja popularno predvsem pri mlajših generacijah, ki so ekološko ozaveščene. Zvezdniki, kot sta Ellen DeGeneres in Gwyneth Paltrow, so v veliki meri odgovorni za ta premik k bolj etični izbiri hrane.

Vsem je jasno, da se vegani ne prehranjujejo z mesom in hrano živalskega izvora. Pogosto si zato mislimo, da živijo le na solati, kar pa seveda ni res. Vse več restavracij ponuja veganske jedi, ki so domiselne, izvirne in pa seveda odličnega okusa.

Ženska je travo
Vegani ne jedo zgolj solate

Očitni razlogi za veganstvo so zdravstvene težave, skrb za okolje in pravice živali. Proizvodnja mesa in mlečnih izdelkov v zrak izpušča ogromne količine metana, kar prispeva h globalnemu segrevanju. Netflix nam recimo ponuja številne dokumentarce, ki razkrivajo strašljivo ozadje prehranske industrije.

Dejstvo je, da je veganska prehrana najbolj ekološko ozaveščena. Seveda moramo tudi pri tem paziti, da kupujemo izdelke iz tako imenovane fair trade. Zelo priljubljen avokado je na primer odgovoren za potrošnjo ogromnih količin vode, zato moramo paziti, kje ga kupujemo.

Veganstvo te naredi za boljšega človeka
Veganska prehrana je etično in ekološko najboljša izbira

S kupovanjem hrane rastlinskega izvora pomagamo okolju, je pa treba malce bolj razmisliti, kaj bomo jedli in se lotiti načrtovanja. To pa danes ni več tako težko, saj vse več trgovin ponuja veganske izdelke. Če ti zadiši hitra hrana, veganskega burgerja tudi ni težko najti.

Med mladimi je veganstvo postal predvsem identiteta in nekateri se tega mogoče res lotijo zaradi trenda. Večina takih pa pri tem ne vztraja. Resnično predani so tisti, ki se zavedajo zgodbe iz ozadja in so se zato pripravljeni bolj potruditi.

Ne poskusi se mi prilizniti. Sem vegan.
Veganstvo zagotovo ni samo modni trend, je način življenja

Urednica revije Študent

Prejšnji članekInteraktivne table so mrtve – prihajajo interaktivni zasloni
Naslednji članekA tebe tud’ noben ne razume?

Urednica revije Študent

1 komentar

  1. Opomba urednika: pred vstopom v veganstvo se podrobno prepričaj o prehrambenih pomanjkljivostih vitamina B12. V nasprotju z vegetarijanci potrebujejo vegani letno injekcijo ali “prekrške”.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.