iRobot Roomba j7+ vidi vse pred sabo

Prepričani smo, da sesanje doma nikomur ni najbolj pri srcu. No, vsaj ne tistim, ki to počnejo z ročnim sesalnikom in ga v ukrivljeni pozi vlečejo za sabo iz sobe v sobo. Potem se morajo pa še sklanjati za sesanje pod posteljo in kavčem, da kolena še dodatno trpijo. Nič kaj prijetno opravilo, s katerim pa tisti, ki imajo doma katerega od robotskih sesalnikov, nimajo več opravka. Vsaj ne v tolikšni meri. Ti pošteno olajšajo čiščenje doma. Drži, da je treba kakšen rob še vedno posesati z ročnim in tla vsake toliko pomiti, a skupno gledano je življenje robotskim sesalnikom precej bolj čisto z veliko manj napora.

Ime, ki na tem področju nedvomno uživa največji ugled in ima tudi najdaljšo kilometrino, je zagotovo iRobot. Njihove Roombe so postale že praktično sinonim za robotske sesalnike in resnici na ljubo, precej upravičeno. Svojemu poslanstvu namreč služijo več kot odlično. Najnovejši model iz njihovih vrst nosi oznako Roomba j7+ in se po zmogljivostih uvršča vmes med sesalnike serij i7 in s9. Oziroma, če smo še nekoliko bolj natančni, je zelo primerljiv z Roombami i7, a ima nekaj pomembnih nadgradenj.

Sesalnik, ki vidi

Bržkone glavna med njimi je izboljšana navigacija s t. i. natančnim vidom (PrecisionVision Navigation), ki zmore identificirati in prepoznati objekte na tleh, sistem umetne inteligence Genius 3.0 pa sesalniku s strojnim učenjem omogoča, da si jih tudi zapomni in se posledično pri vsaki naslednji vožnji odreže bolje. Ko torej prvič naleti na določen predmet, za katerega ni prepričan, kaj naj z njim naredi, ga zabeleži in vam prek iRobotove aplikacije pošlje njegovo sliko. Na ta način vas torej vpraša, kaj mu je storiti naslednjič, ko nanj naleti. Če mu ne boste ničesar zaukazali, se ga bo ogibal še naprej, lahko pa mu specifično odredite, naj ga pusti pri miru oziroma naj se zapelje čezenj in ga poskuša posrkati v svoj košek.roomba j7

Konkreten primer: Vzemimo, da se sesalnik sprehodi v sobo vašega otroka, kjer na tleh leži kup igrač. Sesalnik jih zazna in posesa okoli njih. Vi mu nato prek aplikacije sporočite naj tako stori tudi naslednjič. Če želite svojega otroka nekoliko disciplinirati in mu malce ponagajati, ker igra ni pospravil za sabo, pa sesalniku rečete, naj se ne ozira na njih in naj se zapodi mednje. Mogoče malce ekstremen primer, ampak toliko, da bo razumljivo.

Za zdaj zna sicer j7+ zaznati kable, priklopne postaje in »nezgode« domačih ljubljenčkov, s prihodnjimi posodobitvami pa bo prepoznal tudi nogavice, čevlje, pragove, liste papirja, različne igrače, med drugim lego kocke, in še nekatere druge manjše predmete.

Do vseh prijazen prijazen

Z najnovejšim modelom so pri iRobotu dali prav poseben poudarek na že omenjena nevšečna presenečenja, ki hišnim ljubljenkam kdaj uidejo na napačnih mestih. Na primer sredi dnevne sobe. V  ta namen so oblikovali tudi pomenljivo poimenovano garancijo P.O.O.P. (Pet Owner Official Promise), s katero zagotavljajo, da bo sesalnik zaznal kakce, ki se bodo znašli na njegovi poti in jih zaobšel. Torej, da se ne bo zapeljal prek njih in naredil še večje packarije. V doslednost tega sistema so pri iRobotu torej tako zelo prepričani, da so lastniku sesalnika pripravljeni zamenjati napravo, če bi se pri tem opravilu v roku enega leta od nakupa izneverila.roomba j7

Sami sicer tega nismo preizkusili na ta način, saj se nam tovrstna nesreča v času testiranja doma ni pripetila – doma imamo sicer mački, ki pa sta očitno dovolj dobro naučeni, kje je njuno stranišče. Smo pa izboljšano previdnost sesalnika j7+ zaznali v drugih situacijah. Natančneje pri kablih in mačjih posodicah s hrano oziroma pri mačji fontani (naši razvajeni bitji znata namreč priti le iz fontane, običajna posodica ni dovolj dobra zanju). Medtem, ko so se v preteklih preizkusih drugi sesalniki (konkurenčnih znamk pa tudi iRobotovi), večkrat zapeljali ali zapletli v kable ter se zaletavali v posodice z mačjo hrano, je bil j7+ veliko bolj nežen. Ovire je zaznal že na daleč, ustrezno prilagodil hitrost in se jih v najhujšem primeru le rahlo dotaknil. Pri predhodnikih se je takšne situacije reševalo z določanjem prepovedanih območij znotraj aplikacije, pri j7+ pa se tudi s temi nismo rabili obremenjevati. Seveda je to še vedno možnost, ki jo lahko uporabite, ampak na našem testu ni bila potrebna.

Novi možgani Roombi seveda ne zagotavljajo le izogibanja manjšim oviram, ampak Roombi pomagajo tudi pri večjih in stalnih ovirah, kot so zidovi in večji kosi pohištva. Preden pride do njih upočasni in posledično robove počisti natančneje. Roomba j7+ je sicer spredaj opremljena s kamero, ki opazuje prostor pred sabo, ob tem pa si ga tudi osvetljuje. Sicer je bolj natančna, če ima v prostoru še kakšen večji vir svetlobe, na primer luč ali sončne žarke, a v skrajni sili si zna v temi posvetiti tudi sama.

Prilagodi se vašim potrebam

Še ena zelo uporabna funkcionalost, ki dopolnjuje izkušnjo sesanja je še pametno odčitavanje prostora. Prek tega si Roomba j7+ zabeleži površino stanovanja in prehode med sobami, tako da lahko potem po potrebi izberete selektivno čiščenje prostorov. Na primer le spalnice ali le kuhinje. Pri tem lahko oblikujete tudi različne programe sesanja. Na primer sesanje posameznih sob ali skupine sob. To je še posebej priročno, če se kateri od vaših prostorov pogosteje umaže in ga je treba med tednom večkrat posesati. Nima smisla, da bi moral iti sesalnik čez vse sobe, če rabite posesati le kuhinjo.

Roomba j7+ pa zna tudi sama svetovati, kdaj bi utegnil biti najbolj optimalen čas sesanja in kako pogosto sesati, pri čemer upošteva, kdaj vas ni doma (da lahko svoje delo opravi v miru, vi pa tudi), ter opozoriti na alergene sezone, torej, ko je v zraku več cvetnega prahu.

Svoje poslanstvo jemlje zelo resno

V praksi smo bili nad Roombo in vsemi naprednimi tehnologijami navdušeni, saj se je že v svojem prvem poizkusu, svoji spoznavni vožnji, odrezala odlično. In to kljub oteženim razmeram, saj smo ji prostore namerno nasmetili s koši kartona, kepami mačjih dlak, raztresenimi kosmiči in kupčki prahu. Prav prijetno presenečenje.

roomba j7

Pri prvem sesanju si je sicer vzela nekoliko več časa, da je spoznala prostore in premerila vse ovire, vsaka naslednja vožnja pa je postala bolj rutinska in še temeljitejša. Stanovanje v neto izmeri 43 m2, ki obsega spalnico, dnevno sobo, kuhinjo z jedilnico, pisarno in kopalnico je tako na koncu uspela posesati v manj kot eni uri. Všeč pa nam je bilo tudi, kako se je še bolj intenzivno zavzela za bolj umazana mesta. S svojim patentiranim sistemom zaznavanja umazanije (Dirt Detect) namreč samodejno prepozna, kje se mora bolj potruditi, da se bodo tla svetila.

Moramo reči, da nas je ravno intenziteta čiščenja najbolj navdušila, saj je bil sesalnik res temeljit in zelo dobro posesal. Pri iRobotu so ga sicer opremili z zmogljivim 3-stopenjskim čistilnim sistemom, ki vsebuje krtačo za pometanje robov, dve gumijasti krtači in 10-krat močnejši mehanizem »vsrkavanja«.

Roomba očisti stanovanje … nato pa še sebe

Prav gumijasti krtači pa bi še posebej izpostavili tudi zaradi lažjega vzdrževanja. V ščetinaste krtače, ki jih na primer najdete pri številnih drugih konkurenčnih robotskih sesalnikih, se namreč precej bolj zapletejo lasje in živalske dlake, ki jih sesalnik sreča na svoji poti. Posledično se je treba včasih kar pošteno potruditi, da jih očistite. Pri gumijastih je to veliko bolj enostavno, saj se dlake vanje ne zavozlajo na tak način.

In ko smo že ravno pri čiščenju oziroma vzdrževanju sesalnika – Roomba j7+ se lahko podobno kot ostali njeni »sorodniki« pohvali s samočistilno enoto na polnilni postaji, kar pomeni, da po vsakem sesanju sama izprazni svoj košek s smetmi v vrečko v polnilni postaji. To pravzaprav označuje znak + v njenem imenu. Roombe s tem znakom so torej opremljene s sila priročnim dodatkom, ki vam prihrani kar nekaj dela, pri modelu j7+ pa je ta enota najbolj kompaktna in tudi lična od vseh modelov.

roomba j7

Nikoli vas ne bo zmotila

Na koncu se morda velja dotakniti še samega upravljanja prek aplikacije. Gre za zelo intuitiven postopek, ki se ga tudi popoln začetnik priuči v nekaj minutah. Roombi lahko določate urnik sesanja, ki temelji bodisi na urah in dnevih bodisi na vaši odsotnosti od doma. Pri slednji opciji prek povezave s pametnim telefonom in GPS-om zazna, kdaj odidete skozi vhodna vrat v službo in se takrat aktivira. Če cel dan delate od doma, pa bo tiho kot miška čakala v svojem kotu na vaš odhod. Nadalje lahko določite specifične prostore, ki jih mora večkrat posesati, urejate zemljevid stanovanja in razmejitev prostora, povežete pa jo lahko tudi s pametnim zvočnikom in nato upravljate glasovno. Možnosti ponuja precej, da si jo prilagodite po lastnih željah in potrebah.

Še ena stvar, ki smo jo ugotovili pri testiranju pa je, da se je njena kapaciteta delovanja nekoliko dvignila. Baterija namreč traja dlje. Če se slučajno izprazni sredi svojega dela, pa se gre Roomba vmes »napojit« na svojo bazno postajo, nato pa nadaljuje s čiščenjem, kjer je ostala. Brez kančka dvoma lahko rečemo, da gre za izjemen sesalnik, ki bo z nadgradnjami programske opreme postal le še boljši, saj bo znal opaziti še več delikatnih predmetov in se jim uspešno izogniti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.