Zakaj pride do sončne utrujenosti?

Ne vem zate, ampak sama sem ena izmed tistih ljudi, ki obožuje sonce. Ta me napolni z energijo in razvedri, zato bi v takih dneh visela samo na soncu. Sploh poleti, ko mi je še posebej pomembno, da dobim vsaj nekaj barve, saj sem po naravi bolj »mlečne« sorte.

Kljub temu da na soncu tako zelo uživam, se večkrat vprašam, zakaj za vraga sem vedno tako zelo utrujena. Zdi se mi paradoksalno, da je sonce tisto, ki mi da energijo, obenem pa me utrudi.

Zato sem se odločila o tem malo pozanimati in o ugotovitvah poročati!

Ko lenariš ali se potepaš po soncu, telo dodatno dela, da se zaščiti pred vročino, dehidracijo in škodo, povzročeno z ultravijoličnimi (UV) žarki. Tako se počutiš bolj utrujeno.

Verjameš ali ne, je vzdrževanje telesne temperature za tvoje telo kar velik zalogaj! Na srečo te tovrsten napor utrudi samo do te mere, da potrebuješ kakšen popoldanski počitek ali dva.

via GIPHY

Nevarnosti sonca

Na žalost pa obstajajo resnejši primeri, ko se tvoje telo preveč segreje in tako končaš z vročinsko izčrpanostjo, ki lahko vodi v hitrejše bitje srca, prekomerno potenje in slabost. Če telo doseže 40 stopinj, lahko pride do vročinske kapi, kar povzroči omedlevico, vrtoglavico in včasih celo smrt.

Pri tem je potenje atribut, saj prispeva k ohladitvi. Po drugi strani pa vodi v dehidracijo. To lahko pozdraviš, tako da zaužiješ več vode, v resnejših primerih pa predstavlja hudo zdravstveno tveganje. Ko si dehidriran, se volumen krvi zmanjša in tvoje srce to nadoknadi, tako da začne hitreje biti. Torej visoke temperature dodatno obremenijo srce in pljuča.

via GIPHY

UV žarki niso tvoj prijatelj

Poleg omenjenega telo še dodatno popravlja škodo, nastalo zaradi UV žarkov. Sonce ima različne UV valovne dolžine, ki lahko poškodujejo tvoje celice na tak način, da spodbujajo mutacije in zavirajo imunski odziv. Tovrstne specifične DNK mutacije so odgovorne za več kot polovico vseh kožnih rakov.

Sicer se to verjetno ne bo zgodilo po enem dnevu na plaži, ampak če je takih dni vedno več, je lahko nezaščitena izpostavitev soncu kriva za nastanek kožnega raka. Zato se moraš znebiti prizadetih celic.

Da se to zgodi, tvoj imunski sistem poveča pretok krvi na površino tvoje kože, da odstrani poškodovane kožne celice. Posledično s sončnimi opeklinami pride rdečina, ki je vroča na otip. Če opeklina srbi, to pomeni, da tvoj imunski sistem opravlja svoje delo!

via GIPHY

Sončiti ali ne sončiti?

Torej, poenostavljena verzija: ko tvoj imunski sistem dodatno dela, se počutiš utrujeno, ker tvoje telo potrebuje počitek, da lahko učinkovito popravi nastalo škodo.

Naša telesa so izredno kompleksni sistemi, sestavljeni iz enako kompleksnih delov, zato je zanje treba skrbeti in jim vsaj malce pomagati pri njihovih nalogah. Jaz se brez ustrezne zaščite ne bom več izpostavljala soncu, saj mi od zagorele polti več pomenita zdravje in mladostno staranje, kot temu rada sama rečem. Tebi pa svetujem enako – sončna krema in senca zmagata! Ne boš imel barve, boš pa vsaj mladostna babica ali dedek!

Prejšnji članekiRobot Roomba j7+ vidi vse pred sabo
Naslednji članekKomentar: Onlyfans – kakšna je cena dostojanstva?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.