Iz sive v zeleno: Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije

Iz sive v zeleno Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije
Iz sive v zeleno Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije

V mesecu septembru se je odvila Erasmus+ Mladinska izmenjava Iz sive v zeleno: Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije. Glavni organizatorji so bili mladi iz Slovenije, ki so delovali pod mentorstvom Zavoda Veles. Idejo so skupaj zasnovali in realizirali z mladimi in njihovimi mladinskimi vodjami iz Italije, Hrvaške, Srbije in Španije (otok Majorka). Osem dnevna izmenjava se je odvila na trajnostnem posestvu Metta, na Frankolovem. Evropska sredstva so mladim omogočila trajnostno in skupnostno bivanjsko izkušnjo.

Namen izmenjave je bil celostni pristop k trajnosti. 24 od 25 mladih je na izmenjavo prišlo s trajnostnim prevozom (avtobus, vlak ali deljenje avtomobila). Tudi štirje udeleženci iz otoka Majorka, so na izmenjavo prišli in odšli brez letala. Njihovo potovanje je trajalo kar 5 dni. Iz tega lahko razvidimo, kako močno se mladi zavedamo škodljive letalske industrije za okolje.

Hrana je bila tekom izmenjave rastlinska, s poudarkom na lokalno pridelanih, ekoloških in sezonskih sestavinah. Hrana je bila v čim večjih pakiranjih, s čim manj plastike. Udeleženci so po načelih “zmanjškarstva” (ang. zero-waste) dnevno naredili rastlinsko mleko iz ovsenih kosmičev, mandljev in ostalih oreščkov. Nekateri udeleženci so se prvič srečali z izjemno bogato in zdravo rastlinsko prehrano in so bili nad njo tako zelo navdušeni, da so si zapisali recepte pripravljenih jedi in jih kasneje začeli pripravljati tudi doma.

Iz sive v zeleno Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije
Iz sive v zeleno Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije

Glavna tematika izmenjave so bile štiri dimenzije trajnosti (ekološka, ekonomska, socialna in kulturna). Mladi so že pred pričetkom izmenjave pripravili raznolike aktivnosti, ki so jih svojim sovrstnikom predstavili tekom izmenjave. Vsaka izmed partnerskih držav je prevzela raziskovanje in predstavitev ene izmed štirih dimenzij. Slovenski udeleženci pa so raziskali kako se vse štiri dimenzije prepletajo in povezujejo.

Dnevi pa so poleg teoretičnih vsebin vsebovali tudi praktične. Glavna aktivnost je bila gradnja visoke grede (od samega začetka do polne vzpostavitve). Za izdelavo so bili uporabljeni odpadni materiali. Poleg tega pa so udeleženci urili tudi v drugih praktičnih aktivnostih kot so presajanje sadik, barvanje oken, izdelava zvezkov iz odpadnega kartona in tekstila, …

Poleg trajnostne tematike je bila osrednja tema tudi gradnja skupnosti. Udeleženci so se lahko preizkusili v sociokratičnem skupnostnem odločanju, pomemben del projekta pa so bila tudi jutranja deljenja počutij v krogu.

Vsak dan smo skupaj izbrali osebo, ki je bila tisti dan t.i. emocionalna podpora (seveda, se je oseba najprej sama ponudila da sprejme to vlogo). To je pomenilo, da so ostali udeleženci lahko tisti dan, s to osebo, ena na ena, varno izrazili svoje počutje in težave. Vedeli so, da je to oseba, ki je tisti dan na voljo za kakršenkoli pogovor. Varen prostor in izboljšave ter predloge tekom izmenjave smo naslovili tudi s škatlo predlogov, ki je bila vedno dostopna v kuhinji. V njo so udeleženci lahko anonimno zapisali predloge za izboljšave, oziroma česa si želijo več, česa manj. Škatla predlogov je namenjena za vse tematike, od predlogov glede hrane, spanja, delavnic, praktičnih aktivnosti … Zavedamo se namreč, da je nekaterim svoje želje težko izraziti na glas v skupini.

Iz sive v zeleno Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije
Iz sive v zeleno Trajnost in regeneracija skozi štiri dimenzije

Poleg trajnosti in gradnje skupnosti je bilo tekom tedna na voljo tudi prostor, kjer so udeleženci v okviru orodja odprtega prostora (ang. open space) lahko delili znanja. Udeleženci so tako delili izjemno raznolika in zanimiva znanja kot na primer klinična somatika, tarot, cirkuška delavnica, hoja po slacklinu, PlayFight, joga, meditacija, predstavitev alternativne ekonomije, nabiranje divje hrane iz gozda, metoda Wim Hof, …

Zadnji dan mladinske izmenjave so udeleženci imeli čas za refleksijo in razmislek, kaj so se tekom tedna naučili in katere naučene stvari bodo implementirali doma. Nekateri udeleženci so se odločili, da bodo naučeno znanje prenesli tudi na svoje bližnje, dva posameznika iz Španije pa sta se odločila, da stopita korak dlje in organizirata trajnostno delavnico v lokalni osnovni šoli.

Zahvaljujemo se nacionalni agenciji MOVIT ter Evropski uniji za Erasmus+ sredstva, ki so nam omogočila izvedbo projekta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.